Analgezicele cu doze mari de paracetamol pot provoca afectiuni hepatice severe

16 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Este semnalul de alarma tras de Agentia Americana pentru Medicamente, care le-a cerut medicilor sa nu mai prescrie comprimate ce contin mai mult de 325 de miligrame de paracetamol. In urma cu doi ani, cercetatorii britanici trageau acelasi semnal de alarma.

 

Farmacie SensibluIn timp ce autoritatile europene in domeniu sunt pe cale sa scoata de pe piata un medicament folosit in tratamentul osteoporozei, intrucat acesta prezinta riscuri cardiace prea mari, un nou semnal de alarma vine de peste Ocean, lansat de Agentia Americana pentru Medicamente. Reprerentantii agentiei atrag atentia asupta banalului Paracetamol, analgezicul cel mai la indemana in cazul unor dureri moderate sau in caz de raceala, pe care multi care au astfel de simptome il iau fara a cere sfatul medicului.

Consumat pe scara larga, atat cu prescriptie cat si fara, paracetamolul poate provoca insa grave leziuni hepatice daca dozele ce ajung in organism sunt prea mari si depasesc capacitatea de procesare a ficatului. Asupra acestui aspect au atras atentia autoritatie americane din domeniul medicamentelor, avertismentul fiind adresat atat pacientilor, cat si medicilor care le prescriu retete, precum si companiilor farmaceutice care produc medicamente pe baza de paracetamol.

Recomandarea Agentiei Americane pentru Medicamente este de limitare a dozei de paracetamol in analgezicele combinate cu derivate ale morfinei, pentru a se limita riscul de afectiuni hepatice grave.

 

 paracetamolParacetamolul este adesea folosit in combinatie cu opioide, precum oxicodona, hidrocodona (Vicodin) si codeina (Tylenol+codeina), astfel ca Agentia Americana pentru Medicamente le cere medicilor sa nu le mai prescrie pe cele care contin mai mult de 325 de miligrame pe comprimat sau capsula. Aceasta solicitare se bazeaza pe faptul ca nu exista date medicale care sa indice faptul ca administrarea unei doze mai mari de 325 de miligrame de paracetamol, ofera beneficii suplimentare, care sa justifice riscurile pentru sanatate. „Limitarea dozei de paracetamol la 325 de miligrame va reduce riscul de leziuni hepatice severe ca urmare a unei supradoze care poate provoca insuficienta hepatica si necesita un transplant de organe sau ar putea conduce chiar la moarte”, se arata intr-un comunicat remis la jumatatea acestei saptamani de Agentia Americana pentru Medicamente. Demersul agentiei americane este unul mai vechi, in urma cu trei ani, aceasta solicitandu-le companiilor farmaceutice sa limiteze doza de paracetamol la 325 de miligrame pe comprimat sau capsula.

 

10shutterstock_85577233_8c67190c1fSe pare ca aceasta recomandare nu a fost luata in seama, specialistii americani atragand atentia ca la ora actuala exista pe piata un numar mare de analgezice care contin paracetamol in doze mai mari de 325 de miligrame. Riscul major este reprezentat de faptul ca multe dintre aceste analgezice se vand fara prerscriptie medicala sau, in cazul in care sunt prescrise, medicii nu tin cont de riscul pe care il reprezinta dozele mari de paracetamol si astfel apare riscul unui supradozaj, cu reprecusiuni grave asupra ficatului. Riscul producerii de leziuni hepatice creste in cazul in care paracetamolul este combinat cu alcoolul. Conform agentiei americane, cantitatea maxima de paracetamol pe care un adult o poate lua in 24 de ore este de 4.000 de miligrame.

 Paracetamolul este indicat pentru tratamentul febrei si durerii moderate si,  spre deosebire de medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, precum aspirina, el nu are proprietati antiinflamatorii si nu creste riscul de hemoragie.

 

supradoza-paracetamolIn urma cu doi ani, cercetatorii britanici de la Universitatea din Edinburgh trageau acelasi semnal de alarma. Ei au inregistrat 161 de cazuri de supradoza cu paracetamol, in mediul spitalicesc, timp de 16 ani. Victimele acestui efect cumulativ, asigurat de inofensiva pastila de paracetamol, nu au reusit sa-si dea seama la timp ca se otraveau lent, doza fatala putand fi acumulata in doar cateva zile. Adesea, paracetamolul era inghitit zilnic, impreuna cu alte substante, folosite ca remedii anti-raceala, fara ca oamenii sa-si dea seama ca depasesc limita de siguranta. Cand se intampla acest lucru, ficatul este cel mai afectat si victimele consumului de paracetamol consumat in doze periculoase nu stiu cauza starii lor, existand riscul unui diagnostic si tratament total gresite. Medicii si cercetatorii britanici au atras atentia ca este foarte usor de depasit doza corespunzatoare. Opt tablete de 500mg de paracetamol luate zilnic, adica echivalentul a 4 grame, ar trebui sa fie consumul zilnic maxim admis.

Intr-un studiu efectuat de echipa de cercetatori condusa de dr. Kenneth Simpson, au fost analizate datele a 663 de pacienti internati la Edinburgh Royal Infirmary in perioada 1992-2008 cu leziuni ale ficatului, provocate de paracetamol. S-a concluzionat ca 161 de pacienti, cu varsta medie de 40 de ani, au consumat paracetamol in doze mari, de obicei pentru dureri de stomac sau de spate, de cap sau de dinti. Doi din cinci internati au murit din cauza afectiunii grave a ficatului, declansata de consumul de paracetamol in doze mari.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Farmacii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*