Opt suspecti din dosarul citostaticelor falsificate au ajuns in arest

29 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Acestia au fost retinuti de de politisti dupa audieri si urmeaza sa fie prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva.

 

perchezitie farmacieIn urma celor 64 de perchezitii efectuate in cursul zilei de ieri, dintre care patru au avut loc si in judetul Buzau, in zona Ramnicului, politistii au ridicat 10 suspecti care au fost dusi la Bucuresti pentru audieri, audieri ce s-au intins pe durata catorva ore bune, fiind finalizate seara, tarziu. Se pare ca anchetatorii au avut suficiente probe solide impotriva suspectilor, astfel ca la finalul audierilor, cinci dintre acestia nu s-au mai intors acasa, fiind retinuti pentru 24 de ore.  La scurt timp, impotriva altor trei suspecti a fost luata aceeasi masura, cei retinuti urmand a fi prezentati in cursul zilei de azi instantei, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, fiind acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani din comertul cu medicamente. In motivarea anchetatorilor se arata ca in perioada anilor 2013-2014, reprezentantii societatilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea in lantul legal a unor medicamente cu valoare mare de piata utilizate in tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatita, diabet, procurate la negru de pe piata interna sau comunitara. De asemenea, s-a mai stabilit ca, prin intermediul societatilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani, aproximativ 5 milioane de euro, catre persoanele vizate din circuitul infractional, banii astfel obţinuti fiind reintrodusi in circuitul ilicit prin transferuri bancare si contracte de imprumut fictiv”

 

farmacieEste vorba de 20 de firme implicate in aceasta afacere, unele dintre ele firme fantoma, asa cum este si cazul unei societati cu adresa fictiva undeva intr-o comuna din zona Ramnicu Sarat. Prin acest mecanism, bugetul de stat a fost fraudat cu aproximativ 3 milioane de euro prin neplata taxelor si impozitelor, insa mai grav este faptul ca printre medicamentele comercializate ilegal, suspectii au pus pe piata si produse contrafacute. Este vorba de citostatice folosite pentru tratamentul bolnavilor de cancer, care contineau mult mai putina substanta activa decat doza necesara, iar efectul lor asupra bolii pacientilor care si le administrau era nul. Medicamentele erau aduse de pe piata neagra din Turcia,  Grecia si Cipru, fiind puse in vanzare atat pe piata din Romania cat si pe ce intracomunitara.

 

farmacieMedicamentele falsificate erau Sutent, Velcade, Pegasys şi Hereceptin, toate prescrise pentru bolnavii de cancer, fiind comercializate la un pret cu o treime mai mic decat pretul pietei, fapt pentru care aveau mare cautare in randul pacientilor. Asa se face ca astfel de produse au ajuns atat pe piata romaneasca cat si in farmaciile din Germania, Olanda, sau Marea Britanie, tari in care au fost depistate la timp. Confoirm presedintelui ANMDM, Marius Savu, autoritatile din tarile respective au anuntat Agentia Nationala a Medicamentului din Romania in legatura cu acest aspect, in aceeasi perioada sesizari similare venind si din partea pacientilor romani care cumparasera respectivele medicamente, constatand ulterior ca sunt falsificate. Din acel moment a fost demarata ancheta politistilor, care au descoperit ca in spatele acestei afaceri se afla o adevarata retea care se ocupa cu evaziunea fiscala si spalarea de bani, cei 10 suspecti implicati fiind atat de lipsiti de scrupule incat nu le pasa ca pun in pericol viata bolnavilor de cancer, vanzandu-le medicamente care nu aveau niciun efect.

 

Farmacia Elena

Farmacia Elena

In dosar a fost vehiculat numele unui lant de farmacii prin intermediul caruia s-ar fi comercializat cu precadere medicamentele respective, insa reprezentantii acestuia au transmis ca informatiile sunt eronate. Conform acestora este vorba de farmacia Elena, si nicidecum de un lant de farmacii cu acest nume, compania avand un singur punct de lucru, care a fost intr-adevar, vizat de perchezitiile de ieri. Au fost perchezitii la noi, la singurul nostru punct de lucru, din Capitala. Nu suntem lant de farmacii si nu ne consideram vizati de aceasta ancheta. Noi lucram numai cu depozitele mari si nu am avut niciodata medicamente pentru boli grave, foarte scumpe, deoarece nu aveam si nu avem cerere pentru ele”, a declarat administratorul farmaciei Elena, Reli Dumitrascu.

 

Dan Zaharescu, presedinte ARPIM

Dan Zaharescu, presedinte ARPIM

Totodata, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, spune ca falsificarea medicamentelor este un fenomen foarte rar, pentru ca in toata Uniunea Europeana medicamentele sunt urmarite pe serii si loturi, iar orice neregula alerteaza un intreg sistem. Fenomenul este foarte rar. Vorbim de cazuri punctuale care apar rar pe piata, pentru ca medicamentele sunt urmarite pe serii si loturi. Nu ne ingrijoreza situatia pentru ca nu este un fenomen. Dar este bine ca aceste cazuri sunt identificate rapid. Comericantii care accepta sa se implice in astfel de falsuri trebuie scosi de pe piata definitiv, pe langa consecintele de natura penala care se impun”, a precizat acesta.

 


Categorii: Actual, Farmacii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*