Plasarea citostaticelor contrafacute pe piata farma, o afacere de familie

30 ianuarie 2015 | 1 comentariu |

Reteaua care se ocupa cu evaziunea fiscala si spalarea de bani din afaceri cu medicamente vandute la negru era coordonata de Robertino Stan, care administra impreuna cu sotia, trei farmacii incluse in circuitul infractional.

 

foto arhiva

foto arhiva

La doua zile dupa cele 64 de perchezitii efectuate de politisti si procurori la mai multe farmacii, depozite de medicamente si adresele unor suspecti, in dosarul evaziunii fiscale de 3 milioane de euro din comertul cu medicamente contrafacute, se cunosc deja numele firmelor implicate, identitatea celor 10 suspecti si denumirile medicamentelor contrafacute plasate de acestia pe piata.

Conform celor mai noi informatii ale anchetatorilor, era vorba despre o afacere de familie, coordonata de sotii Robertino si Mariana Stan, administratori ai farmaciilor Cross Pharm, Benedict Pharma si Vitaplus Cernica. Procurorii arata ca mecanismul infractional fusese pus la punct de cei doi soti, cu ajutorul contabilei Luminita Costin si al lui Alexandru Robert Oprea, administratorul unei alte firme care a fost atrasa in circuitul fictiv al banilor.  Sotii Stan si acolitii lor au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ trei milioane de euro, prin neplata taxelor si impozitelor, plata de la care se sustrageau inregistrand in evidentele contabile ale celor trei farmacii cheltuieli fictive, reprezentand facturi de prestari servicii.

 

ATM cardPentru a face sa se piarda urma banilor astfel obtinuti, cei in cauza au creat un al doilea mecanism infractional prin care se spalau” banii proveniti din evaziunea fiscala. Astfel, au fost realizate mai multe contracte de imprumut intre Cross Pharm, una dintre firmele sotilor Stan, si mai multe persoane fizice, desi obiectul de activitate al fimei era comercializarea de medicamente si nicidecum acordarea de imprumuturi.  In acest fel, o parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat a fost supusa procesului de spalare a banilor, prin transferuri bancare, urmate de retragerea zilnica de la ATM-uri si folosirea disponibilului in interes personal sau in activitatea societatilor, fara a se cunoaste cu exactitate circuitul sumelor de bani dupa retragerea din unitatile bancare, fiind disimulate provenienta, circuitul si proprietarul real al banilor.

 

04_medicamentePentru a-si alimenta aceste surse ilicite de venit, membrii gruparii aduceau din Turcia, Grecia si Cipru flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys si Hereceptin, medicamente citostatice care contineau insa o cantitate redusa de substanta activa, fiind ineficiente pentru bolnavii de cancer care si le-ar fi administrat. Fiind vorba de medicamente pentru cancer, foarte scumpe, acestia le vindeau cu preturi mai mici decat cele de pe piata, distribuind marfa contrafacuta atat pe piata interna cat si in alte tari din UE. Practic, isi umflau conturile batandu-si joc de bolnavii de cancer, carora le vindeau cu buna stiinta medicamente care nu aveau niciun efect, constienti fiind de faptul ca de acestea depindea viata celor atinsi de aceasta cumplita maladie.

Ca nu cumva sa piarta socoteala banilor astfel obtinuti, cei implicati tineau o evidenta stricta, la perchezitii fiind gasite mai multe caiete si agende in care erau notate diferite tranzactii ce atesta circuitul ilicit al banilor

 

perchezitie farmacieTotodata, anchetatorii au gasit cu ocazia perchezitiilor si medicamente scumpe folosite pentru tratarea unor boli grave, o parte dintre ele avand termenul de valabilitate expirat sau prezentand semne vizibile de manipulare, toate depozitate in conditii improprii.

Suspectii, in numar de 10, au fost adusi la audieri, ulterior opt dintre acestia fiind retinuti. Dupa ce au fost prezentati instantei, judecatorii au decis ca singurul care va ramane in arest pentru 29 de zile va fi doar cel considerat liderul retelei, Robertino Stan. Alte trei persoane, Stefan-Florin Clinciu, Pavel-Marian Usturoi si Gheorghe-Aurelian Anghel vor sta in arest la domiciliu, iar Maria Stan, sotia liderului, contabila Luminita Costin si Alexandru-Robert Oprea vor fi cercetati sub control judiciar.

 


Categorii: Actual, Farmacii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Carmen Panait spune:

    Ce mai ramane de spus….CRIMINALI!

Adaugati un comentariu


 

*