Sporuri sau pacaleli de 1 Aprilie, pentru medicii din zonele defavorizate?

30 ianuarie 2015 | 2 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a promis, intr-o dezbatere publica, sporuri de pana la 200 la suta pentru medicii din zone defavorizate, de la 1 aprilie. Presedinta Societatii de Medicina Familiei, dr. Rodica Tanasescu, spune insa ca sporurile sunt de 20 de ani in vigoare, noutatea adusa de proiectul legislativ la care face ministrul referire fiind inasprirea conditiilor de acordare a lor.

 

medici de familie zone defavorizateIntr-o dezbatere la care a participat in cursul zilei de ieri, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a facut publice o serie de masuri ce vor fi luate in viitorul apropiat pentru a-i motiva pe medici sa lucreze in cadrul comunitatilor izolate sau in alte zone defavorizate. Potrivit ministrului, acestea vor fi incluse intr-un proiect de lege ce va fi supus zilele acestea dezbaterii publice, si care se refera la oferirea unor sporuri medicilor din zonele defavorizate, intre 100 si 200 la suta.

„Sunt comunitati izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulati sa mearga in zonele respective. Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este in transparenta decizionala sau va fi afisat si va fi dezbatut o perioada destul de redusa, ca au fost discutii destul de multe pentru acest subiect si practic, de la 1 aprilie va fi in vigoare. Intentia noastra este sa atragem cat mai multi medici catre acele comunitati deficitare, scopul este de a-i aduce pe medici acolo si de a-i si mentine”, a declarat Banicioiu in cadrul dezbaterii pe teme de Santate.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Acesta a mai precizat ca exista si alte modalitati de stimulare a medicilor pentru a lucra in mediul rural, dar pentru asta este necesar ca autoritatile din comunele respective sa aiba posibilitatera de a directiona din bugetul local sume catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalelor pe care le au in subordine. „Spitalele orasenesti, chiar si cele municipale, sunt afectate de lipsa de personal si lipsa dorintei medicilor de a se intoarce. Va fi un paragraf in proiectul de lege pe care il introducem saptamana viitoare, care le va da posibilitatea autoritatilor locale ca, din fondurile disponibile in bugetul local sa indrepte catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care il au in subordine. Vor putea alege intre panselute si a avea totusi medic reanimator. Eu cred ca vor alege sa aiba medic reanimator. Modificam, practic,cadrul legal”, a apreciat ministrul Sanatatii, dar noi nu suntem asa de siguri, pentru ca  din plata salariilor medicilor nu raman comisioane…

 

ambulanta barca deltaMedicul Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale a Medicilor de Familie, l-a contrazis insa pe ministrul Banicioiu cu privire la favorurile pe care vrea sa spuna ca le face medicilor. Ea a explicat, in cadrul aceleiasdi dezbateri, ca sporurile pentru medicii care lucreaza in zonele defavorizate sunt in vigoare de 20 de ani, iar proiectul de lege care va intra in vigoare de la 1 aprilie nu aduce nimic nou in acest sens, dar contine prevederi mai severe, reinnoind criteriile pe baza carora medicilor li se vor acorda sporurile respective.

„In ceea ce priveste sporul de rural, el exista de 20 de ani, este conceput ca o cale de a creste interesul medicilor pentru stabilirea in localitati rurale grele sau in zone izolate unde exista deficit de medici. Acum se rediscuta aceste criterii de spor, nu s-a ajuns la o varianta definitiva inca si speram ca lucrurile sa se imbunatateasca, dar deocamdata aceste prevederi nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decat cele care erau pana acum, adica multe dintre localitatile rurale din tara vor pierde sporul de rural sau vor avea un spor mai mic. Sunt cabinete pentru care sporul va fi mai mare si este foarte important, dar este o exceptie care confirma regula, se refera la cele cinci cabinete din Delta Dunarii care vor primi un spor de 200 la suta, absolut necesar daca ne gandim ca ei se deplaseaza pe apa” a declarat dr. Rodica Tanasescu.

 

spital pacientCu ocazia aceleiasi dezbateri, Nicolae Banicioiu a mai declarat ca tot din luna aprilie ar pute sa devina operational si mecanismul de feedback al pacientilor, exprimandu-si speranta ca acest demers va avea ca efect si imbunatatirea actului medical.

„Mecanismul de feedback al pacientilor este o chestiune pe care noi o discutam in Romania de cand eram in anul doi de studentie. In acest an il implementam, intentia noastra este aceea de a deveni operational din luna aprilie. Asta inseamna ca tot ceea ce va fi semnalat de pacienti, care vor primi un formular la externarea dintr-un spital sau la finalul serviciului medical pe care il primesc, va fi analizat de consiliile etice care se vor constitui in spitale, unele dintre ele le-au si constituit, sunt deja operationale. Lucrurile semnalate se pot rezolva acolo” a mai precizat ministrul.

 Comentarii (2)

  1. Salagub Adina spune:

    Va fi un mod de atragere a medicilor in zone defavorizate, dar sporul nu va fi acordat decat in anul respectiv. Spun acest lucru bazandu-ma pe experienta proprie. Am primit spor de 100la suta pentru comuna Murgesti dupa care au aparut comisii ce l_au redus la 19l suta. Acum când din cauza acestor artificii a trbuit, la varsta de 50 de ani, sa cumpar praxis pentru a avea un loc de munca decent, aflu ca exista inca legea prin care aceste sporuri ar fi existat inca.

  2. Medic buzoian spune:

    Acest ministru este total pe langa problema…
    El nu vede ca de fapt toata tara este defavorizata. Chiar si spitalele din capitalele de judete au o lipsa acuta de medici.
    Nu face decat lungeasca pelteaua, sa treaca anul 2015 si PSD sa ajunga in opozitie. Sa-l vedeti atunci, cat va critica si se va bate pumnul in piept ca a vrut sa faca dar n-a mai avut cand…

Adaugati un comentariu


 

*