S-a lansat prima harta din Romania a serviciilor medicale si sociale

20 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Harta include, deocamdata, doar serviciile de la nivelul judetului Bacau, insa proiectul s-ar putea extinde la nivel national.

 

Bacaul este primul judet din tara care beneficiaza de o harta on-line ce include toate serviciile medicale si sociale de pe raza unitatii administrative, punand la dispozitia celor interesati adresele medicilor de familie din judet, ale spitalelor si ale asociatiilor care ofera servicii sociale, datele continute urmand a fi actualizate anual. Initiativa a apartinut administratiei locale din judet, care a beneficiat de sprijinul UNICEF in implementarea proiectului. Reprezentantii pentru Romania ai organizatiei internationale considera ca serviciul s-ar putea extinde la nivel national, fiecare judet urmand sa beneficieze de o astfel de harta.

Aplicatia poate fi accesata la orice ora de pe site-ul Consiliului Judetean Bacau, oferind non-stop date despre toate serviciile sociale si medicale, publice sau private, din judet.

Pentru o mai usoara identificare, serviciile sociale sunt marcate pe harta cu albastru, iar cele medicale cu rosu, fiind consemnate inclusiv adresele adaposturilor de noapte de pa raza judetului.

 

Lansarea oficiala a aplicatiei a avut loc ieri, la festivitate fiind prezent si ministrul Cominicatiilor, Lucian Sova, care  a confirmat cu aceasta ocazie ca modelul implementat la Bacau poate fi extins la nivel national, in toate celelalte judete. Ministrul comunicatiilor considera ca este un instrument util, atat pentru persoanele care au nevoie de servicii medicale sau sociale, cat si pentru profesionistii din aceste domenii.

Utilitatea aplicatiei a fost confirmata si de Pieter Bult, reprezentantul UNICEF in Romania, care a declarat cu ocazia lansarii ca pentru a sprijini copiii vulnerabili si familiile lor, profesionistii locali au nevoie de acces in timp real la informatii despre serviciile disponibile. Harta on-line reprezinta un exemplu de buna practica care poate fi extins la nivel national in beneficiul tuturor copiilor si familiilor acestora. De asemenea, arata importanta parteneriatului dintre autoritati, organizatii neguvernamentale, sectorul privat si profesionisti de la nivel local”.

 

Harta on-line a serviciilor medical si sociale este prima de acest gen lansata in Romania si vine ca o completare a unui alt program dezvoltat cu sprijinul UNICEF, vizand identificarea copiilor cu nevoi speciale. In acest scop a fost creata, anterior, o alta aplicatie, denumita „Aurora”, cu ajutorul carei a au fost identificate pana in prezent nevoile copiilor din 38 de comunitati ale judetului.

Raluca Dinu Patriciu, ofiter UNICEF Media&Advocacy, a precizat ca cele doua aplicatii merg in paralel si ofera inclusiv informatii pentru planificare strategica.

„Profesionistii care merg pe teren – asistenti sociali, asistenti medicali –  identifica nevoile copiilor si, avand harta, ei pot sa acceseze in timp real ce fel de servicii sunt disponibile in apropierea familiilor respective. E o inovatie pentru Romania, iar cele doua aplicatii, Aurora şi harta, pot sta la baza unei platforme care sa adune impreuna toate informatiile legate de copii. Este prima harta din Romania pe zona serviciilor sociale si medicale si ne-am dori ca acest proiect sa fie extins la nivel national”, a declarat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*