Două subunități SMURD, în pragul desființării

Finanțarea stațiilor este asigurată din bugetul primăriilor localităților în care acestea își au sediul, iar primarii au anunțat că nu mai au bani, cerând ca subunitățile să fie preluate de MAI.

 

Soarta serviciului SMURD de la Podu Iloaiei, care s-a închis la finele anului trecut, pentru că primăria din localitate nu a mai avut banii necesari pentru plata salariilor paramedicilor și finanțarea activității unității, ar putea fi împărtășită în curând de alte două stații SMURD din vestul țării. Este vorba de serviciile SMURD din localitățile arădene Nădlac și Vinga care, de asemenea, funcționează cu finanțare din bugetul primăriilor celor două localități.

La începutul săptămânii, cei doi primari au tras un nou semnal de alarmă în acest sens, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Arad, reamintind că nu mai au resuse financiare pentru a permite buna funcționare a celor două subunități și cerând încă o dată urgentarea procedurilor de preluare a acestora în subordinta Inspectoratului pentru Situații de Urgență și implicit a Ministerului de Interne. Ca și în cazul de la Podu Iloaiei, bugetul pe care îl au la dispoziție cele două primării nu mai permite asigurarea finanțării serviciilor SMURD, care ar putea fi închise în scurt timp din această cauză. În ambele cazuri s-a  căzut de acord că cea mai bună soluție ar fi preluarea celor două subunitți în subordinea MAI, însă demersul este mai greu de înfăptuit decât își închipuiau cei doi primari.

„Am făcut toate demersurile legale pe care am putut să le facem. Din păcate, nu am găsit o soluţie, nici din partea noastră, care era cea financiară, nici din partea organelor cărora ne-am adresat. La începutul anului, după ce s-a întrezărit posibilitatea ca întreg personalul încadrat la SMURD Nădlac să treacă în structura Ministerul Afacerilor Interne, toţi angajaţii au semnat exprimându-și acordul de a se transfera la MAI, însă până în prezent nu s-a primit niciun răspuns în acest sens”, a declarat Duşan Somrak, viceprimarul din Nădlac.

 

La fel de nemulțumit este și primarul comunei Vinga, Ioan Negrei, care a precizat că în cel mult două luni nu va mai putea aloca niciun leu pentru subunitatea SMURD din localitatea pe care o administrează.

„În maxim două luni de zile nu vom mai avea bani să susţinem SMURD-ul şi probabil vom da o hotărâre de consiliu local privind renunţarea la acest serviciu. Am făcut cel puţin două adrese către Ministerul Sănătăţii, am avut o întâlnire anul trecut la Prefectură şi o întâlnire cu reprezentanţii ISU în care ni s-a promis că se va rezolva problema. S-au semnat, de către angajaţii primăriei, acordurile că sunt de acord să fie preluaţi de ISU, dar totul a rămas la acest stadiu. Am primit ultimul răspuns că va trebui un proiect de lege, o iniţiativă parlamentară, dar asta e cale lungă până se va rezolva problema”, a declarat acesta in cadrul întâlnirii de la Consiliul Județean.

Mai mult de atât, activitatea serviciului SMURD din Nădlac a fost suspendată zilele trecute, după ce singura ambulanță din dotare a fost implicată într-un accident. Printr-un mesaj postat pe Facebook, primarul Ioan Radu Mărginean anunță că serviciul nu a fost încă desființat, însă reamintește că, anual, primăria plătește 1,3 milioane de lei pentru salarii, întreținere, reparații și combustibil, suportând astfel și costurile intervențiilor în alte comune, ale căror administrații nu contribuie cu nimic la finanțarea activității subunității SMURD. „Serviciul SMURD a fost bugetat doar până la începutul lunii septembrie, la fel cum sunt bugetate și celelalte servicii din primărie. Primăria funcționează în prezent cu un buget de 70% deoarece anul acesta bugetul este mai mic cu 3 milioane lei față de anul trecut. Primăria și Consiliul Local încearcă să găsească soluții pentru rezolvarea acestor probleme”, a mai anunțat primarul din Nădlac pe rețeaua de socializare.

 

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, le dă dreptate celor doi primari, însă spune că pentru preluarea celor două servicii SMURD de către ISU va fi nevoie de o modificare legislativă, întrucât legislația actuală nu permite acest lucru. În acest context, Cionca a făcut apel la parlamentarii arădeni, cărora le cere să inițieze un proiect de lege astfel încât cele doua subunități să poată fi preluate cât mai repede în subordinea MAI, fiind astfel salvate de la desfințare.

„Este o situaţie în care parlamentarii şi Guvernul trebuie să intervină şi să demonstreze că le pasă. Staţia de la Nădlac nu deserveşte doar oraşul Nădlac şi comunităţile din jurul acestuia, ci mai ales sectorul de autostradă A1 din apropiere, în prezent principala cale de acces rutieră a României spre şi dinspre Europa. Faptul că serviciul SMURD este în zonă, pregătit să intervină în cazul unor accidente care, fiind pe autostradă, în majoritatea cazurilor sunt grave, înseamnă o şansă la viaţă pentru victime. Aceeaşi situaţie este şi la Vinga, localitate situată pe DN 69, care face legătura între Arad şi Timişoara, dar şi în apropierea aceleaşi A1, singura şi cea mai aglomerată autostradă din vestul României. Bazele SMURD de la Nădlac si Vinga sunt la distanţe potrivite pentru a ajunge repede la faţa locului”, a mai precizat președintele CJ Arad.

De la începutul anului, SMURD Nădlac a avut 329 de intervenţii, iar de când şi-a început activitatea, din anul 2010 până în prezent, 6.395 de intervenţii, rezultând o medie de 900 de intervenţii pe an. Totodată, SMURD Vinga a avut de la începutul acestui an 400 de intervenţii, iar din 2010 până în prezent, 5.552 de intervenţii, ceea ce înseamnă o medie de 800 de intervenţii pe an.

SMURD Nădlac acoperă zona localităţilor Pecica, Semlac, Şeitin, Peregu Mare şi autostrada A1, în vreme ce SMURD Vinga acoperă zona localităţilor Şagu, Secusigiu, Felnac, Zădăreni, iar în eventualitatea în care nu există ambulanţă SAJ disponibilă, intervine inclusiv în localităţile Fântânele, Frumuşeni şi Zăbrani.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*