Paramedicii SMURD, trimisi la mare cu barci si senilate
Pentru prima data, in acest sezon functioneaza pe plaje corturi de prim-ajutor si echipaje de interventie care vor fi deservite de pompieri si paramedici dislocati din intreaga tara.
S-a dat startul unui proiect-pilot desfasurat de catre Depratamentul pentru Situatii de Urgenta in perteneriat cu autoritatile administratiei locale din Constanta. Actiunea isi propune reducerea timpului de interventie in cazurile in care turistii aflati pe plajele de pe litoral necesita masuri de prim ajutor, precum si asigurarea unei interventii mai rapide si mai eficiente in cazurile de inec. Astfel, pe patru dintre cele mai aglomerate plaje de pe litoral functioneaza, incepand de ieri, puncte de prim-ajutor deservite de paramedici SMURD, senilate pentru transportul mai rapid al victimelor de pe plaja la zonele de acces pentru ambulante precum si cateva barci la bordul carora se afla scafandri specializati, gata sa intervina pentru salvarea persoanelor aflate in pericol. Proiectul a fost lansat odata cu deschiderea sezonului estival, iar plajele pe care se va derula sunt cele de la Mamaia, Eforie Nord, Costinesti si Neptun.
La inaugurare a fost prezent si medicul Raed Arafat, coordonatorul Depratamentului pentru Situatii de Urgenta, care a precizat ca astfel de masuri de siguranta se impuneau, in conditiile in care, in sezonul estival, afluxul de turisti sporeste cu aproximativ un milion de persoane, expuse riscurilor specifice precum probleme medicale cauzate de expunerea prelungita la soare, mici accidente petrecute pe plaja sau chiar riscul de inec.
In cadrul proiectului-pilot au fost incluse statiunile in care s-au inregistrat cele mai multe incidente de acest gen in ultimii cinci ani, iar pentru asigurarea necesarului zilnic de interventie, de 350 de pompieri si paramedici, vor fi dislocati prin rotatie lucratori ai inspectoratelor din intreaga tara.
Acestia vor actiona in punctele de prim-ajutor instalate pe plajele din cele patru statiuni, cat si in alte noua puncte de lucru temporare care vor functiona pe toata perioada sezonului estival, pentru a reduce timpul de interventie in cazul unor situati ide urgenta, nu neaparat doar de domeniu medical.
Folosite in special iarna, in zonele inzapezite, in care accesul cu alte vehicule este imposibil, senilatele din dotarea IGSU vor actiona de aceasta data pe plaja, trei astfel de vehicule fiind trimise pe litoral.
In caz de nevoie, acestea vor putea transporta de pe plaja persoanele care necesita ajutor medical, pana la arterele rutiere, unde au acces ambulantele, dat fiind faptul ca autospecialele nu pot patrunde pe plaja. „Senilatele vor ajuta interventia rapida chiar pe plaja pentru ca, de exemplu, un punct de prim-ajutor deserveste o plaja de aproape 700 de metri, iar daca te duci cu trusele cu tot si alergi 300-500 de metri, cand ajungi la pacient esti deja obosit. Au facut simulari colegii si veti vedea ca cei care vor lucra pe plaja sunt altfel echipati, nu cu echipamente de protectie grele, sunt echipati cu echipamente de protectie usoare specifice locului in care vor activa si specifice zonei in care vor activa. Vor fi create si unele culoare speciale pe care senilatele sa se poata deplasa cu victima pana la ambulanta, fara sa fie nevoie sa stea cineva si sa le elibereze drumul pe plaja, pentru ca asta ar ingreuna si mai mult transportul, decat sa il usureze” a explicat Raed Arafat.
Salvatorii vor fi o prezenta constanta si pe mare, nu doar pe uscat, IGSU trimitand pe litoral si cinci ambarcatiuni care vor patrula zilnic in zona Mamaia, Eforie Nord, Costinesti, Portul turistic Tomis si Portul Mangalia, in timp ce o alta ambarcatiune se va afla pe lacul Siutghiol. La bordul acestora se vor afla scafandri special pregatiti, care vor interveni de cate ori va fi nevoie, impreuna cu salvamarii.