Italienii vor sa construiasca un spital transfrontsalier la Giurgiu

12 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Investitia va fi finantata in mare parte din fonduri europene, iar de serviciile medicale ce vor fi oferite vor beneficia atat pacienti din Romania cat si din Bulgaria.

 

In timp ce autoritatile din Romania ne imbata doar cu promisiuni si vorbe frumoase, italienii au identificat o oportunitate exceptionala de a-si extinde afacerile din domeniul medical si de a oferi servicii si in afara tarii. Ei intentioneaza sa construiasca un spital transfrontalier in Romania, unde vor oferi servicii medicale romanilor si bulgarilor.

Autoritatile locale din Giurgiu si-au dat deja acordul de principiu pentru construirea, in localitate, a unui spital care urmeaza a fi amplasat in apropiere de vama cu Bulgaria. Initiativa apartine unor investitori italieni care, in parteneriat cu cinci medici chirurgi de la o clinica din Torino au depus un proiect, in vederea obtinerii unei finantari europene, valoarea totala a investitiei fiind de 90 de milioane de euro.

Ideea construirii acestui spital in Romania s-a nascut ca urmare a numarului mare de pacienti romani care ajung la clinica din Torino. Investitorii italieni vor sa ofere acestor pacienti aceleasi tratamente,  fara a mai fi nevoie sa-i interneze in Italia. In plus, la spitalul din Giurgiu ar putea ajunge mai multi pacienti decat ajung in prezent la Torino, investitorii orientandu-se si catre pacientii din Bulgaria, fapt pentru care isi doresc sa construiasca spitalul pe malul Dunarii, aproape de vama.

 

Este vorba de un spital de chirurgie si recuperare axat, in mod special pe interventiile le nivelul coloanei vertebrale, iar primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, spune ca deja a fost identificat un lot de trei hectare de teren in apropierea vamii, pe care primaria a fost de acord sa le puna la dispozitie pentru demararea investitiei. Primarul spune ca zona este ideala pentru construirea spitalului intrucat se afla la marginea orasului, spatiul permite si construirea unui heliport iar terenul se afla la mica distanta fata de granita cu Bulgaria, astfel ca la spital vor putea fi tratati si pacienti din tara vecina.

Conform edilului, intentia investitorilor este sa mute la spitalul transfrontalier din Giurgiu o parte din infrastructura clinicii din Torino, iar alegerea investitorilor s-a oprit asupra orasului Giurgiu si datorita apropierii de granita dar si datorita faptului ca aici pretul terenului este cu mult mai mic decat cel din orasele mari. In plus, pentru construirea unui astfel de spital este nevoie de un spatiu extins, iar in marile orase, astfel de terenuri sunt mai greu de gasit, iar construirea spitalului ar fi ingradita de legislatia urbanistica.

 

Nicolae Barbu

Proiectul este, deocamdata, in faza incipienta. Investitorii au primit avizul de principiu din partea administratiei locale, dar mai trebuie sa primeasca avizul de oportunitate de la Ministerul Sanatatii din Romania, dupa care proiectul va trebui aprobat, pentru finantare europeana, de catre autoritatile de la Bruxelles. Abia dupa aceea se poate demara investitia, daca nu cumva autoritatile de la noi vor considera ca sunt ele capabile” sa realizeze un astfel de proiect…

Au venit la Giurgiu pentru ca ii intereseaza o activitate transfrontaliera, sa preia cazuri si din Bulgaria si motivul pentru care s-au gandit la Romania vine si din faptul ca foarte multi romani se duc la Torino sa se trateze si asa oamenii se pot trata cu aceiati medici si in Romania. Contributia municipalitatii la acest proiect este de a le da in concesiune sau o forma de asociere acel teren si apoi le ducem utilitatile, iar dumnealor realizeaza investitia de aproape 90 de milioane de euro”, a mai precizat primarul din Giurgiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*