Tine sinuzita la distanta, n-o lasa sa se agraveze!

10 martie 2013 | 0 comentarii |

Exista o multime de remedii impotriva sinuzitei, dar cel mai bine este sa previi aparitia bolii, pentru ca tratarea ei nu e deloc floare la ureche. Dureaza destul de mult tratamentul, iar recidivele pot aparea cand te astepti mai putin.

 

Dr. Carmen Nistor

Este perioada in care afectiunie cailor respiratorii superioare se manifesta cu agresivitate si cu greu pot fi evitate, fiind raspandite usor, pe cale aerogena (tuse, stranut etc.). Cum poti sa previi si chiar sa vindeci aceste afectiununi, intre care sinuzita pare sa fie cea mai suparatoare? Medicii spun ca exista o multime de remedii terapeutice, dar printr-o toaleta corecta a „portilor de intrare”, prin tinerea la distanta a „inamicilor” cu ajutorul unei alimentatii bogata in vitamine si cu ajutorul unor „leacuri mostenite de la bunica”, ele se pot preveni…

Vorbim despre sinuzita atunci cand membrana mucoasa care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile se inflameaza, se tumefiaza si blocheaza drenajul fluidului din sinus spre nas si gat, determinand durere si presiune in sinusuri, iar bacteriile si fungii se dezvolta, ca si in caz de raceala. Diferenta consta in faptul ca simptomele care insotesc raceala incep sa se amelioreze dupa 5-7 zile, in timp ce in cazul sinuzitei, ele se agraveaza dupa 7 zile, daca boala nu a fost tratata”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie, care atrage atentia asupra faptului ca este foarte important ca in momentul in care avem astfel de simptome sa mergem la medic.

 

Dr. Cosmin Ursachescu

Daca te doare capul (mai ales fruntea), iti curge nasul in continuu si se infunda, nu ai nici pofta de mancare, nu poti sa te concentrezi, ai febra si  ametesti s-ar putea sa nu fie vorba despre o banala raceala, tratata mai mult cu indiferenta decat cu pastile, ci de o sinuzita in toata regula.

„Exista doua tipuri de sinuzita: acuta (cu debut brusc) si cronica (pe termen lung). In cazul sinuzitei cronice, simptomele nu dispar complet, mentinandu-se simptome usoare. Nu trebuie sa uitam ca mucoasa nazala este prima bariera – filtru pentru alergenii respiratori, bacterii, virusuri, pulberi, etc, incalzeste aerul pentru schimburile gazoase, produce imunogloguline pentru apararea locala, ne ajuta sa simtim mirosurile ( olfactia ). Daca ea este depasita, boala se propaga mai departe si apar complicatiile. Prima reactie in cazul contactului cu alergenii, bacteriile, virusurile, pulberile este hipersecretia de mucus. Apare rinoreea seroasa, mucoasa, apoi purulenta care obstrueaza fosele nazale (nas infundat), obligandu-ne sa respiram oral (pe gura). Se usuca mucoasa bucala, doare gatul, nu ne putem odihni, randamentul fizic si intelectual scade”, explica dr. Cosmin Ursachescu, specialist ORL, aratandu-ne astfel cum sa recunoastem sinuzita.

Ca sa eviti inflamarea cronica a sinusurilor este absolut necesar sa tratezi ca la carte orice raceala. Pentru ameliorarea durerilor, un prosop caldut tinut pe frunte poate face minuni.

 

Purificator de aer Salin

Exista masuri de preventie si prim-ajutor pe care le poti lua si singur, insa in caz de sinuzita, cel mai indicat este sa mergi intai la medic, pentru ca acesta sa stabileasca diagnosticul si sa-ti spuna daca este nevoie de tratament. Caci boala nu dispare usor si se cronicizeaza in cele mai multe cazuri. Iar daca stii ca te numeri printre fumatori, daca obisnuesti sa mergi des la piscine, ai toate sansele sa-ti faci si mai mult rau, in special in acest sezon, cand temperaturile sunt inselatoare si poti sa devii usor victima complicatiilor afectiunilor respiratorii.

Aerul uscat din casa este iritant, asa ca poti investi in sanatate cumparand un umidificator de camera. Bea multa apa si consuma fructe si legume proaspete si fa masaj facial. Masajul fetei si presopunctura facute zilnic, la ore fixe previn imbolnavirea.

De efectele sinuzitei putem scapa, spun medicii, prin tratament adecvat, ajutat de lavajul nazosinusal cu solutii saline si bicarbonatate izotonice, naturale. Tehnica este usoara, chiar si pentru copilul de 4-5 ani. Mucoasa nazala nu ne poate apara daca nu o ingrijim si nu o menajam de toate intemperiile fizice si chimice din viata de zi cu zi! Pentru prevenirea si tratarea corecta a infectiilor respiratorii superioare si a alergiilor sunt deosebit de efeciente aparatele SALIN de purificare a aerului din incapere (retin alergenii interni, praful, mucegaiurile, acarienii, etc pregatind un aer curat pentru respiratie).

 

Mierea si hreanul fac minuni in raceli

Leacurile bunicii pot face minuni! De unde or fi stiut strabunii nostri sa aleaga, dintre toate ierburile de pe pamant, tocmai pe cele de leac si sa le combine cu mestesug spre a tamadui? De exemplu, musetelul este una dintre cele mai populare plante si poate trata sinuzita daca facem inhalatii cu infuzie. Un alt leac eficient este sa iei de doua ori pe zi (dimineata si seara), cate o lingurita de hrean ras, fin zdrobit, cu putina zeama de lamie. Nu manca dupa aceea o jumatate de ora!

Scapi usor de nasul infundat daca pui seara, inainte de culcare, in fiecare nara, cate 5-6 picaturi de suc de varza alba proaspat stoarsa.

Eficient in sinuzita este si sa pui sare grunjoasa, amestecata cu un cartof crud ras si un pic de tuica naturala, intr-un tifon si apoi sa-l aplici pe frunte.

Mierea are si ea puteri vindecatoare. Din lumea spectaculoasa a albinelor, sanatatea vine de la sine. Cataplasmele cu miere sunt de neinlocuit. Pune, de 2 ori pe zi, cate 30 de picaturi de tinctura de propolis cu miere propolizata in fiecare nara si va face minuni. Foarte eficient este hreanul ras si amestecat cu miere, din care iei de trei ori pe zi, la doua ore dupa masa, cate o lingura.

Mai poti face un amestec in parti egale de ienupar, muguri de pin, musetel si salvie. Prepara infuzia dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa clocotita si bea cate trei cani pe zi, indulcind cu miere naturala. Cel mai bun este insa fagurele de miere. Mestecand bucati de fagure zilnic, cate 15 minute, rezultatele sunt spectaculoase.


Categorii: Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*