Al doilea transplant cardiac din acest an, efectuat cu succes la Târgu Mureș

31 mai 2021 | 0 comentarii |

Concomitent, viața altor trei pacienți a fost salvată în acest week-end prin transplant de ficat și rinichi, cu organe prelevate de la același donator.

 

Un accident petrecut la sfârșitul săptămânii trecute în Arad a curmat viața unei tinere de numai 32 de ani, însă familia familia acesteia și-a dorit ca pierderea ei să nu fie în van și a acceptat să-i doneze organele și astfel să ajute alți patru oameni să trăiască, iar pe alții să își recapete calitatea vieții. Tânăra a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Arad, grav rănită în urma accidentului, însă medicii de aici nu au reușit să o salveze, în ciuda eforturilor depuse. Pacienta a intrat în moarte cerebrală, iar tot ce au mai putut face medicii a fost să se gândească la viața altor pacienți care putea fi salvată prin transplant de organe. Au solicitat acordul familiei în acest sens, iar rudele pacientei au înțeles importanța acestui demers, așa că și-au dat consimțământul pentru prelevarea de organe și țesuturi.

Imediat, centrele de transplant de la Târgu Mureș, Cluj și București au fost anunțate și au trimis echipe la Arad pentru prelevarea cordului, rinichilor, ficatului, corneei și țesuturilor.  De la spitalul din Arad, la prelevarea de organe au participat, dr. Dana Moț – coordonator Centrul de Prelevare Organe, dr. Adrian Crișan și dr. Cristian Nicolescu – membri ai aceluiași centru, dr. Maria Moca și dr. Eliza Geantă – medici de gardă din ATI, împreună cu asistenți medicali și informiere din terapie intensivă. Din echipă a făcut parte și directorul medical al spitalului, dr. Lenuța Timiș, care a precizat că intervenția de prelevare a tuturor organelor s-a întins pe durata a 12 ore.

 

În urma gestului altruist al familiei donatoarei a fost posibilă efectuarea celui de-al doilea transplant cardiac din România din acest an. Intervenția a avut loc în clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș.

O echipă a unității medicale s-a deplasat la Arad cu o aeronavă SMURD, pentru prelevarea cordului, revenind cu organul la Târgu Mureș cu două ore înainte de timpul limită, când organul ar fi intrat în ischemie și nu ar mai fi putut fi transplantat. Odată inima ajunsă la IUBCvT, intervenția de transplant a fost coordonată de șeful clinicii, dr. Horațiu Suciu și s-a întins pe durata a cinci ore. Beneficiarul a fost un pacient de 60 de ani din Botoșani, care se afla de peste doi ani pe lista de așteptare și era la limită, starea sa de sănătate fiind una precară. Şeful Secţiei ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, dr. Sorin Paşcan, a precizat că intervenţia chirurgicală a decurs bine, dar e nevoie de timp pentru un rezultat sigur. Bărbatul va rămâne la terapie intensivă în următoarele două săptămâni, după care va fi mutat într-un salon normal. Dacă starea lui de sănătate va fi bună, el va fi externat și își va continua tratamentul acasă.

Dr. Horațiu Suciu a reamintit că acesta a fost cel de-al doilea transplant de cord realizat în 2021 în România, subliniind în același timp că este foarte puțin față de ceea ce s-ar putea realiza în mod normal, în țară putând să aibă loc circa 20 de astfel de intervenții anual. Primul transplant de inimă din acest an a avut loc în luna ianuarie, la un pacient de 42 de ani, din județul Sibiu.

 

Scăderea numărului de transplanturi se datorează și pandemiei, dat fiind că, în ultima perioadă, cam toate eforturile au fost îndreptate în această direcție, dr. Horațiu Suciu a atras însă atenția că, în aceste condiții a crescut foarte mult lista de așteptare pentru pacienții care așteaptă un transplant de cord, iar unii dintre ei decedează înainte de a beneficia de această șansă. Este și cazul unei paciente de 37 de ani, care fusese contactată inițial pentru a primi cordul prelevat la Arad, dar a cărei familie le-a comunicat medicilor că aceasta decedase în urmă cu aproximativ o lună. „Din păcate aceste lucruri se întâmplă. Nu trebuie să uităm că pe lista de aşteptare sunt pacienţi foarte grav bolnavi cu un organ vital, inima, pacienţi care se află la capătul resurselor terapeutice şi biologice. Cu atât mai mult ne bucurăm pentru acest pacient din judeţul Botoşani şi ne dorim, bineînţeles, ca astfel de intervenţii să facem cât mai des”, a declarat dr. Horațiu Suciu. Nu în ultimul rând, medicul a mulțumit familiei donatoarei, cât și echipei de transplant de la spitalul din Arad, celor de la SMURD și echipei de la Târgu Mureș care a prelevat inima.

Ficatul a fost transplantat la Institutul Fundeni, unei paciente de26 de ani cu ciroză hepatică autoimună, care aștepta de peste 3 ani această intervenție salvatoare, iar rinichii au fost transplantați la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj. Corneea a ajuns la Spitalul de Oftalmologie Lahovari, iar la Spitalul Clinic Colentina au ajuns condilul şi tendonul.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*