Alimentatia necorespunzatoare, cauza a 20 la suta dintre decese

22 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Cercetatorii americani confirma aceasta realitate in urma unui studiu care arata, de asemenea, ca afectiunile hepatice provoaca mai multe decese decat tuberculoza, HIV/SIDA sau malaria.

 

Un studiu demografic finantat de Fundatia Bill&Melinda Gates, coordonat de Institutul pentru Masurarea si Evaluarea Sanatatii (IHME) al Universitatii Washington din Seattle (Statele Unite), dat publicitatii in cursul acestei saptamani, arata ca aproape un deces din cinci la nivel mondial este legat de alimentatia necorespunzatoare.

Concret, alimentatia saraca in cereale integrale, fructe si legume, nuci, peste sau prea sarata este asociata cu peste 10 milioane de decese in intreaga lume.

Dintre toate formele de malnutritie, obiceiurile alimentare proaste reprezinta principalul risc de mortalitate, mai spun autorii studiului. In plus, cresterea glicemiei si a tensiunii arteriale, obezitatea si excesul de colesterol din sange se numara printre primii zece factori de risc de deces la barbatii si femeile din intreaga lume.

 

 

Oamenii de stiinta vorbesc despre o „triada” a problemelor majore care duc la deces, enumerand in acest sens obezitatea, conflictele si bolile mintale, inclusiv dependenta. Anul trecut au existat 1,1 miliarde de persoane cu boli mintale si dependenta, iar tulburarile depresive majore se situeaza printre primele zece cauze ale bolii in aproape toate tarile, cu patru exceptii.

In acelasi timp, din 2006, numarul de decese din cauza conflictelor si a terorismului a crescut considerabil, ajungand la 150.500 in 2016, in mare parte ca urmare a conflictelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

In aproape o jumatate de secol, la nivel global, speranta de viata la nastere pentru ambele sexe a crescut cu 14 ani, de la 58,4 in 1970 la 72,5 ani in 2016, iar speranta de viata a atins in medie 69,8 ani pentru barbati si 75,3 ani pentru femei. Japonia are cea mai mare speranta de viata, cu 83,9 ani pentru ambele sexe combinate, iar Republica Centrafricana cea mai scazuta – 50,2 ani.

Studiul mai arata ca decesele in randul copiilor sub 5 ani au scazut pentru prima data la mai putin de 5 milioane in 2016.

 

A crescut, in schimb, numarul deceselor cauzate de hepatitele virale (A, E, B, C si D), inclusiv cancerele hepatice, cele mai severe forme de hepatita si ciroza. Peste 1,34 milioane de oameni din intreaga lume au fost victimele acestor boli, in 2016.  Numarul lor l-a depasit pe cel al deceselor cauzate de tuberculoza (1,2 milioane), HIV/SIDA (1 milion) sau malarie (719.000), potrivit Aliantei Globale pentru Hepatita care a analizat studiul cercetatorilor IHME. Iar acest trist bilant se inregistreaza in conditiile in care exista medicamente pentru hepatita C, care pot vindeca infectia in trei luni, in majoritatea cazurilor, si exista si un vaccin impotriva hepatitei B.

Cercetarea IHME arata, de asemenea, ca dintre cele 54,7 milioane de decese constatate in 2016 in lume, 72% au fost cauzate de boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul, adesea legate de stilul de viata. Acelasi studiu mai arata ca  tutunul este responsabil pentru peste 7 milioane de decese la nivel mondial.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*