Ministerul Sanatatii si cel al Agriculturii au convenit asupra alimentelor care vor fi distribuite in scoli

11 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Programul Cornul si laptele” si cel de incurajare a consumului de furncte in scoli vor fi cnopite intr-un singur program mai complex, care va fi demarat de anul viitor.

 

alimenteIn demersul de a asigura o alimentatie sanatoasa copiilor din gradinite si din invatamantul primar, autoritatile au mai facut un pas si au stabilit ce alimente vor fi distribuite, in aceste unitati de invatamant, incepand cu anul scolar viitor, pe baza recomandarilor specialistilor din Ministerul Sanatatii.

Initiativa a fost anuntata saptamana trecuta de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care preciza ca proiectul pentru noul program de distribuire a alimenteloe in scoli a fost lansat in dezbatere publica, suferind modificari importante fata de programele derulate pana in prezent. Proiectul prevede extinderea programului si pentru prescolarii din gradinite si diversificarea produselor distribuite, pe baza criteriilor pentru o alimentatie sanatoasa.

Intre timp, oficialii din cadul Ministerului Agriculturii si cei din Ministerul Sanatatii au purtat discutii pe aceasta tema si au intocmit o lista cu produse naturale care vor fi impartite, de anul viitor, elevilor din clasele primare si prescolarilor. S-a decis totodata ca vechiul program „Cornul si laptele” si cel mai recent, privind incurajarea consumului de fructe in scoli, sa fie contopite, noul proiect primind denumirea „Programul pentru scoli” si urmand a fi pus in aplicare din prima zi a viitorului an scolar.

 

copii fructeProgramul prevede un meniu mult mai diversifivat ce va fi oferit copiilor, bazat pe produse proaspete si suta la suta naturale. Astfel, daca pana acum copiii primeau doar mere, prin intermediul noului program, gama de fructe va fi diversificata, pe lista adaugandu-se si legume proaspete.

Ministerul Sanatatii a recomandat distributia de fructe si legume autohtone de sezon, proaspete,  care sa fie distribuite cat mai aproape de recolatare, cu o perioada de pastrare medie si lunga, astfel incat sa corespunda calitativ la momentul in care ajung pe bancile copiilor. Fructele care se preteaza cel mai bine pentru a indeplini aceste conditii sunt merele, perele, strugurii, prunele, piersicile si nectarinele, iar intre legumele recomandate regasim morcovii, ardeiul gras si castravetii.

 In ceea ce priveste produsele lactate, Ministerul Sanatatii a recomandat ca fiecare copil sa primeasca o cantitate de 200 de mililitri de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat, ori produse lactate fermentate, precum iaurt, lapte acru, sana, etc. Conditia esentiala pusa de specialistii Ministerului Sanatatii este ca produsele lactate sa nu contina adaosuri de zahar sau alti indulcitori, cacao sau fructe.

 

copii fermaTotodata, Ministerul Sanatatii a fost de acord cu propunerea MADR privind degustarea ocazionala a mierii, convenind ca li se poate oferi copiilor miere, ocazional, in cantitate de 1-3 grame pe kilogram/corp. Programul va dispune de o finantare de 17,2 milioane de euro din fonduri europene, 15% din aceasta suma fiind alocata altor masuri educative care sa promoveze alimentatia sanatoasa a copiilor. In cadrul aceluiasi program, copiii vor putea fi vizitate fermele din care provin produsele pe care le primesc la scoala sau la gradinita, vor particia la concursuri tematice  si alte activitati organizate in unitatile de invatamant.

Initiatorii spun ca programul a fost astfel gandit incat sa ii familiarizeze pe copii cu un stil de viata sanatos si sa-i apropie de mediul rural ca sursa a produselor pe care le consuma, avand doua componente distincte, respectiv cea de distributie propriu-zisa a alimentelor si cea educativa.

Programul va fi derulat atat in unitatile de invatamant publice cat si in cele private.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*