Se impune atenție sporită la legumele și fructele pentru masa de Paște
În această perioadă, în care cererea este în creștere, unii dintre comercianți încearcă să își înșele clienții, substituind produsele românești cu cele provenite din import.
Pentru că au mai rămas câteva zile până la Paște, iar pregătirile pentru masa festivă sunt în toi, numărul clienților din piețe și marile magazine crește. La mare căutare sunt ouăle și carnea de miel, dar și verdețurile, iar o parte dintre comercianți se pare că se folosc de acest prilej pentru a-și rotunji în mod ilicit veniturile, înșelându-și clienții, mai puțin preocupați să verifice cu mare atenție calitatea și proveniența produselor.
Pe lângă produsele tradiționale de Paște, care pot provoca și probleme de sănătate dacă sunt consumate în exces, mai ales după o perioadă îndelungată de post, medicii recomandă și consumul de fructe și legume, care nu trebuie să lipsească de pe mesele de Paște, întrucât constituie surse importante de vitamine și minerale necesare organismului și, în plus, echilibrează măncărurile cu conținut caloric mare consumate în perioada sărbătorilor.
Un comunicat remis de Ministerul Agriculturii atrage însă atenția asupra calității unor astfel de produse comercializate în piețe, ca urmare a controalelor pe care inspectorii direcțiilor agricole și cei sanitari veterinari le efectuează în această perioadă.
Până la acest moment, au fost verificate 294 de piețe agroalimentare și 102 depozite en-gros de legume și fructe din întreaga țară, precum și 3.410 comercianți de legume și fructe, dintre care 1.820 de „particulari” și 1.590 de magazine. Inspectorii au prelevat cu aceeași ocazie probe din produsele vegetale expuse la vânzare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea fructelor și legumelor comercializate în această perioadă. Reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare au dat asigurări că fructele și legumele autohtone sunt sigure pentru consumatori, întrucât nu conțin reziduuri de pesticide care pot pune în pericol sănătatea acestora.
Principala problemă constă însă în faptul că inspectorii au constat, cu ocazia controalelor, că încă persistă fenomenul de substituire a legumelor și fructelor pe tarabe și la rafturi. Unele fructe și legume provenite din import (căpșuni, salată, roșii, ceapă, usturoi, verdeață etc.) sunt astfel expuse la vânzare ca fiind autohtone.
Această practică a fost constatata în special în piețele agroalimentare, multe dintre produsele provenite din import fiind inferioare calitativ produselor românești, dar având prețuri similare acestora. Deși au fost aplicate sancțiuni celor depistați că apelează la o astfel de practică, fenomenul încă persistă în piețe, iar reprezentanții autorităților recomandă clienților să nu cumpere fructe și legume dacă au îndoieli asupra provenienței acestora, chiar dacă primesc asigurări din partea comercianților că este vorba de produse autohtone.
Toate fructele și legumele expuse la vânzare trebuie să fie etichetate corespunzător, iar pe etichete trebuie să fie indicat locul de producție, denumirea cultivatorului, data recoltării și prețul, pentru a se distinge producția autohtonă de cea provenită din import sau spațiul intracomunitar. În cazul în care produsele expuse la vânzare par a nu concorda cu datele de pe etichete, este posibil să fie vorba de un caz de substituire, situație în care autoritățile recomandă să nu se achiziționeze nimic de la acești comercianți.
Totodată, în piețe au mai fost depistați și falși producători, asupra cărora inspectorii au suspiciuni în privința corectitudinii datelor din atestate, în cele mai multe cazuri, producția obținută fiind prea mare în raport cu suprafața cultivată trecută în acte, ceea ce denotă că fructele și legumele expuse la vânzare au altă proveniență decât producția proprie.