S-a stabilit lista alimentelor sanatoase pentru elevi

8 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Incepand cu prima zi a anului scolar care va debuta luni, peste doua milioane de elevi vor primi fructe, legume, produse lactate si de panificatie prin Programul pentru scoli.

 

Luna trecuta, Guvernul a aprobat Programul pentru scoli, gandit pentru a incuraja consumul de fructe si legume in randul elevilor dar si pentru a le asigura acestora o alimentatie sanatoasa in perioada in care se afla la scoala. Ieri, in sedinta executivului, a fost aprobata si lista alimentelor care vor fi distribuite copiilor, precum si limita valorica pentru fiecare prescolar sau elev care va beneficia de acest program.

Decizia a fost luata avand in vedere ca luni incepe un nou an scolar, iar programul trebuie pus in aplicare chiar din prima zi, si mai ramasesera de adoptat normele de aplicare si de finantare.

In primul an de aplicare, Programul pentru scoli beneficiaza de o finantare de 377,08 miliooane de lei de la bugetul de stat, carora li se vor adauga 6,866 de milioane de euro alocati distribuirii de fructe si legume si 10,865 de milioane de euro pentru produse lactate si de panificatie din fonduri europene, acordate prin Fondul European de Garantare Agricola.

 

In ceea e priveste banii de la buget, cele 70,483 de milioane de lei se vor aloca pentru acordarea gratuita de fructe si legume, 41,408 milioane de lei pentru derularea masurilor educative legate de acest sector, 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf, 41,408 milioane lei pentru derularea masurilor educative si 114,4 milioane de lei pentru acordarea gratuita de produse de panificatie.

Avand in vedere ca numarul elevilor si prescolarilor care vor beneficia de acest program depaseste doua milioane, limita valorica zilnica acordata fiecaruia este de 2,05 lei, dintre care 0,6 lei pentru portia de fructe si legume, 0,88 lei pentru portia de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf si 0,57 lei pentru portia de produse de panificatie.

In ceea ce priveste masurile educative prevazute in program, acestea vor consta in  vizite la ferme pomicole, legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expozitii, targuri sau alte evenimente si activitati similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si legume si lapte sau produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe, legume si de lapte, sau de activitati educative practice.

 

Pe parcursul saptamanii, unui prescolar sau elev i se vor acorda gratuit doua portii de fructe sau legume, doua portii de lapte, o portie de produse lactate si cinci portii de produse de panificatie. Pentru asigurarea diversitatii, portia de fructe sau legume va fi insotita de o portie de biscuiti sau covrigi uscati, iar portia de lapte si produse lactate va fi insotita de corn sau baton. In cazul in care unitatile de invatamant nu dispun de spatii de depozitare, portia de produse lactate poate fi inlocuita cu o portie de lapte.

Normele de aplicare adoptate ieri contin si listele cu alimente ce vor fi distribuite copiilor, liste ce au fost intocmite tinandu-se cont de recomandarile specialistilor din Ministerul Sanatatii.

Astfel, in categoria fructelor si legumelor care vor fi distribuite in scoli si gradinite sunt incluse mere, pere, struguri de masa, prune, morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie, ardei gras si castraveti proaspeti. Totodata, lista produselor lactate include lapte de consum fara adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf precum iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite.

In fine, cea de-a treia lista, cea a produselor de panificatie, include corn sau baton din faina integrala, covrigi simpli sau biscuiti uscati din faina integrala, fara adaos de zahar, indulcitori si alti aditivi alimentari.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*