Noul Program pentru școli, fără probleme în județul Buzău

5 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Aproape 45.000 de elevi și preșcolari beneficiază astfel de alimente mai sănătoase în timpul programului de la școală sau grădiniță, din meniu nelipsind fructele, legumele și lactatele naturale.

 

Elevii buzoieni din învăţământul primar şi gimnazial, precum şi preşcolarii din unităţile de învăţământ de stat şi private beneficiază, de la jumătatea lunii trecute, de noul Program pentru școli, o alternativa mai sănătoasă a vechiului program „Cornul și laptele”. Noul program presupune un meniu mai diversificat oferit copiilor, din care nu lipsesc fructele și legumele proaspete, lactatele și produsele de panificație.

Prefectura Buzău transmite, printr-un comunicat, că 44.489 de elevi și preșcolari din județ beneficiază de acest program, care a început să funcționeze începand cu data de 13 noiembrie, când au fost distribuite primele produse copiilor.

În perioada premergătoare, Consiliul Județean s-a ocupat de procedurile  de negociere şi încheiere a contractelor de aprovizionare şi distribuţie a produselor, lista cu furnizorii cu care s-au încheiat contracte fiind transmisă ulterior la Prefectură.

 

Astfel, produsele de panificație distribuite în județ în cadrul Programului pentru școli sunt asigurate de Boromir Prod și Comercial Saramis, prima cu sediul în municipiul Buzău, iar cealaltă cu sediul în Gherăseni. Contractul pentru furnizarea fructelor a fost atribuit societății Elcomer Achiziții, din comuna Puiești, în timp ce produsele lactate sunt furnizate de Meridian S.R.L. din Râmnicu Sărat.

După perfectarea contractelor între Consiliul Județean și societățile respective, transportul și distribuția produselor au fost demarate pe 13 noiembrie, iar la acest moment, programul se derulează fără sincope.

În comunicatul Prefecturii se mai arată că perioada contractuală este cuprinsă între 13 noiembrie 2017 și 28 februarie 2018, cu posibilitatea prelungirii prin act adiţional până la finalizarea procedurii de licitaţie publică, ce se va organiza după aprobarea ordinului comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

 

Conform programului stabilit, în zilele de luni și marți, elevii și preșcolarii primesc mere și covrigi sau biscuiți, miercurea și joia primesc lapre cu corn sau baton, iar vienrea, iaurt sau alte produse lactate, cu corn sau baton.

Ministerul Sănătății a recomandat distribuția de fructe si legume autohtone de sezon, proaspete, care să fie distribuite cât mai aproape de recolatare, cu o perioadă de păstrare medie și lungă, astfel încât să corespundă calitativ la momentul in care ajung pe băncile copiilor. Fructele care se preteaza cel mai bine pentru a îndeplini aceste condiții sunt merele, perele, strugurii, prunele, piersicile și nectarinele, iar in privința legumelor sunt recomandați morcovii, ardeiul gras si castravetii.

În ceea ce privește produsele lactate, Ministerul Sănătății a recomandat ca fiecare copil sa primească o cantitate de 200 de mililitri de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat, ori produse lactate fermentate, precum iaurt, lapte acru, sana, etc. Condiția esentială pusă de specialiștii ministerului este ca produsele lactate sa nu conțină adaosuri de zahăr sau alți îndulcitori, cacao sau fructe.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*