Programul „Cornul si laptele” capata valente mai sanatoase

2 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Incepand cu viitorul an scolar, acesta urmeaza sa fie diversificat, prin adaugarea de fructe si legume proaspete pe lista alimentelor oferite copiilor.

 

Achim Irimescu

Achim Irimescu

Desfasurat cu destule sincope pana acum, programul „Cornul si laptele”, derulat in scoli, se va diversifica de anul viitor. Totodata va fi extins si la prescolarii din gradinite care, impreuna cu elevii din invatamantul primar, vor primi un meniu mai diversificat, bazat pe alimentatie sanatoasa.

Noul program national pentru distributia alimentelor in scoli este aproape finalizat, iar autoritatile au dat asigurari ca va fi pus in practica incepand cu viitorul an scolar.

In realizarea programului s-a pus accentul in mod special pe asigurarea unei alimentatii sanatoase a copiilor de la gradinita si din clasele primare, solutia gasita fiind diversificarea pachetului pe care acestia il primesc zilnic la cursuri. Astfel, pe langa deja obisnuitul corn si pahar cu lapte, copiii vor mai primi fructe si legume proaspete. Anuntul a fost facut de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a precizat ca se lucreaza inca la acest program si ca implementarea sa va incepe de anul viitor. Marea schimbare e reprezentata de diversificarea produselor pe care le vom putea oferi copiilor. In afara de lapte, mi-as dori sa putem oferi iaurt natural si chiar branza dulce, iar din categoria fructelor vom putea da celor mici mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine. Mai mult, introducem si componenta legumelor, morcov, ardei gras sau castravete proaspat”, a declarat ministrul.

 

copii fructeIn cadrul unei dezbateri publice pe aceasta tema, Achim Irimescu a mai explicat ca se va crea si un cadru legislativ care sa le asigure prioritate producatorilor autohtoni in obtinerea contractelor de distributie in scoli a fructelor, legumelor si produselor lacatate, astfel incat alimentele care ajung la copii sa provina direct de la ferma. In acest sens, urmeaza sa se infiinteze, pana la inceputul urmatorului an scolar, o autoritate guvernamentala de control si coordonare, care sa gestioneze achizitia si distributia acestor alimente in scoli si gradinite.

Pana la finalul acestui anului va fi emisa o ordonanta de urgenta care va autoriza desfasurarea noului program, iar pana in luna iulie, anul viitor, vor fi adoptate si normele de aplicare, astfel incat la inceputul anului scolar 2017-2018, sa poata fi demarat acest program.

 

mere copiiO schimbare va surveni si in ceea ce priveste criteriile de selectie a distribuitorilor, care pana in prezent erau desemnati doar pe baza criteriului celui mai mic pret oferit. De aceasta data, atribuirea contractelor se va face tinand cont de raportul pret-calitate si nu este exclus ca pana in luna iulie a anului viitor sa fie elaborata si adoptata o lege care sa le permita autoritatilor locale sa contribuie financiar la acest program.

O mare parte din sumele necesare vor veni de la Uniunea Europeana, care va deconta Romaniei circa sapte milioane de euro pentru distributia in scoli de fructe si legume proaspete si inca 10 milioane de euro pentru distributia de lapte si produse lactate. Singura conditie pentru a primi acesti bani este ca toate normele enumerate mai sus sa fie finalizate si implementate, astfel incat sa se alinieze reglementarilor la nivelul UE.

In cadrul aceleiasi dezbateri, producatorii romani s-au aratat multumiti de proiectul noului program national, care simplifica mult procedurile birocratice. „Avem scoli in care distribuim mai multe hartii decat fructe. Lucram la tot felul de hartii si mai putin la fructele pe care trebuie sa le distribuim”, a declarat unul dintre producatorii prinsi in actualul program de distributie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*