Un copil cu o malformatie extrem de rara, operat de medicii de la Iasi
Specialistii ieseni spun ca in literatura de specialitate sunt mentionate doar opt situatii similare in lume si doar doua au suprtavietuit, dar spera ca ei vor putea salva viata pacientului, in varsta de o luna, rpin mai multe operatii succesive.
O mana de om, venit pe lume in urma cu o luna cu o maformatie cranio-faciala extrem de rara, a fost supus, ieri, unei interventii chirurgicale care l-ar putea salva. O echipa de medici condusa de chirurgul plastician Sidonia Susanu a efectuat, la Spitalul de copii Sfanta Maria din Iasi, o operatie foarte complicata.
Copilasul, din Botosani, a venit pe lume in urma cu o luna, iar medicii au constatat ca nu avea elementele centrale ale fetei. Medicii au fost uimiti sa constate ca ii lipseau nasul, buzele si cerul gurii, cutia craniana comunicand direct cu cavitatea bucala. O parte din continutul cerebral, in special meningele, atarna in cavitatea bucala, iar din cauza acestei malformatii copilul nu se putea sa inghita si, in consecinta, nu putea fi hranit natural. Niciunul dintre medici nu se mai confruntase cu un astfel de caz. Timp de o luna, copilul a fost internat si tinut permanent sub supraveghere medicala, la Botosani, iar in cursul zilei de luni a fost adus la Iasi, unde s-a intervenit de urgenta pentru corectarea problemelor care ii puneau viata in pericol.
In literatura de specialitate sunt semnalate doar opt situatii similare in lume, dintre care doar doua au supravietuit. Cu toate acestea, medicii ieseni spera ca il vor putea salva pe bebelus, printr-o serie de interventii corectoare succesive.
O echipa complexa din care au facut parte dr. Sidonia Susanu (chirug plastician), dr. Cezar Gheorghita (neurochirurg) si dr. Daniel Rusu (chirurg ORL) l-a supus pe copilas unei prime interventii chirurgicale de corectare a malformatiei cu care a venit pe lume.
Conform declaratiilor facute la finalul operatiei, de managerul spitalului, Radu Terinte, in cadrul acestei interventii a fost repozitionat continutul cerebral, interventie absolut necesara pentru ca bebelusul sa poata supravietui, apoi s-a inchis partial comunicarea dintre cavitatea bucala si cutia craniana, cu parti moi, pentru ca oasele ii lipsesc din zona respectiva. Copilul a trecut cu bine peste aceasta prima interventie, starea sa fiind stabila la acest moment. Medicii spera sa il poata salva pe bebelus, dar sunt in continuare rezervati in privinta prognosticului, data fiind gravitatea malformatiilor cu care copilasul a venit pe lume.
Peste trei luni urmeaza sa i se faca o noua interventie de chirurgie plastica, pentru confectionarea buzelor si refacerea cerului gurii cu material moale, iar daca lucrurile vor decurge bine, la doi ani se va interveni din nou. Atunci se va preleva un fragment de coasta cu care se va incepe reconstructia fetei, a cerului gurii si apoi interventia de cosmetizare si refacere a fetei.