Legea antifumat aduce Romania intre liderii europeni in lupta pentru reducerea efectelor devastatoare ale tutunului asupra sanatatii

24 martie 2017 | 0 comentarii |

Stam prost la finantare, la dotarea spitalelor, la medicamente, avem cei mai multi bolnavi grav din Europa, avem o criza majora de medici si detinem multe recorduri negative in domeniul sanatatii, dar Legea antifumat aduce Romania intre liderii europeni in ceea ce priveste politicile de reducere a efectelor fumatului asupra sanatatii.

 

Stop fumat

Nu mai este un secret pentru nimeni ca Romania are unul dintre cele mai slabe sisteme de sanatate din Europa si detine cele mai multe recorduri negative in ceea ce priveste bolile grave. Intre acestea se numara numarul mare de pacienti cu boli grave si mortalitatea ridicata, intre factorii de risc aflandu-se fumatul si expunerea la fumul de tutun.

Politicile de control al consumului de tutun, in care, in urma aplicarii Legii antifumat, in numai un an de la implementare, tara noastra a reusit sa realizeze un spectaculos salt de 12 locuri in topul european, plaseaza Romania, in sfarsit, intre tarile europene considerate lider in ceea ce priveste politicile de prevenire.

 Raportul dat publicitatii ieri, in cadrul celei de-a 7-a Conferinte Europene Tobacco or Health prezinta rezultatele activitatilor de dezvoltare si implementare de politici privind controlul consumului de tutun in 35 de tari europene, folosind un instrument numit Scala Politicilor de Control al Consumului de Tutun. Tarile europene au fost evaluate in privinta masurilor considerate a fi componente esentiale ale unor programe cuprinzatoare de control al consumului de tutun, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Bancii Mondiale. Raportul a fost prezentat de catre Luk Joossens, din partea Association of European Cancer Leagues si este menit sa incurajeze tarile sa continue implementarea eficienta a politicilor de control al consumului de tutun.

 

fumat- cancer pulmonar

Ministerul Sanatatii anunta ca Romania a realizat, in 2016, cel mai mare salt pozitiv inregistrat vreodata de o tara, de 12 locuri, in domeniul politicilor de control al consumului de tutun, conform Scalei Politicilor de Control al Consumului de Tutun.

Saltul de 12 locuri al Romaniei, de pe locul 19 in 2013 pe locul 7 in acest raport, este accentuat in acest raport ca fiind unprogres spectaculos se datoreaza adoptarii legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, adoptarii Directivei Europene privind produsele din tutun, precum si initierii celei mai ample dezbateri pe teme de sanatate in spatiul public o data cu modificarile legislative. Saltul este reflectat si in nivelul de sustinere fara precedent in randul populatiei generale pentru politici de control al consumului de tutun, nivel evaluat in studii recente la peste 85%”, transmite Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat.

Romania se alatura, astfel, grupului-lider al tarilor europene care prioritizeaza si acorda atentia cuvenita luptei cu consumul de tutun, ca una din dependentele cu efecte devastatoare asupra sanatatii publice.

Ministerul Sanatatii sustine ca acest rezultat a fost posibil datorita modelului de colaborare intre factorii decizionali din Romania (Comisiile de Sanatate din Parlamentul Romaniei, Ministerul Sanatatii) si societatea civila, medicala, academica (Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Pneumologie, Fundatia Romana a Inimii, Forumul Roman de Preventie, Societatea Nationala de Medicina a Familiei, asociatiile de pacienti, asociatiile de protejare a drepturilor copiilor si tinerilor, asociatiile tinerilor medici), precum si datorita sprijinului retelelor europene (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) si internationale (Birourile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Campaign for Tobacco Free Kids/Bloomberg Initiative for Tobacco Control).

 

fumat Organizatia Mondiala a Sanatatii descrie urmatoarele 6 masuri, cuprinse, de altfel, in legile de transpunere a Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului (ratificata de majoritatea tarilor, inclusiv Romania):

1.taxarea produselor din tutun;

2.interzicerea fumatului in spatiile publice inchise;

3.informarea si cresterea nivelului de constientizare in randul populatiei generale, incluzand campanii de informare publica, acoperire in mass media, publicarea de studii si date relevante;

4.interzicerea oricarei forme de publicitate si promovare a produselor din tutun;

5.imagini si avertizari directe si de dimensiuni mari pe ambalajele produselor din tutun;

6.sustinerea asistentei si tratamentului in vederea renuntarii pentru persoanele dependente de tutun, incluzand cresterea accesului la medicatie.

Raportul este publicat la fiecare 3 ani, ultimul, cel aferent anului 2013 fiind dat publicitatii la A 6-a Conferinta Europeana Tobacco or Health de la Istanbul, care a avut loc in perioada 26-29 Martie 2014. In Raportul 2013, Romania se afla pe un rusinos loc 19, in scadere cu 3 locuri fata de raportul precedent. De asemenea, Romania era prezentata ca una dintre cele 4 tari care votase impotriva adoptarii Directivei Europene privind Produsele din Tutun.

Raportul complet poate fi gasit la adresa www.tobaccocontrolscale.org.

 


Adaugati un comentariu


 

*