Hipertensiunea arteriala, analizata la Buzau de somitati ale lumii medicale academice

24 martie 2017 | 0 comentarii |

Peste 150 de medici buzoieni din toate specialitatile au participat la un eveniment organizat de Colegiul Medicilor, la care nu mai putin de sapte profesori universitari si-au adus aportul.

 

Curs HTA - Buzau

Curs HTA – Buzau

Un eveniment de referinta pentru lumea medicala buzoiana a fost organizat, la Buzau, de Colegiul Judetean al Medicilor, in Sala mare a Consiliului Judetean. Peste 150 de medici, din tot judetul si din toate specialitatile, au participat la cursul-dezbatere „Hipertensiunea arteriala – de la teorie la practica, de la ghiduri la pacienti”. Manifestare stiintifica valoroasa, sustinuta de nume de referinta ale lumii academice medicale, profesori universitari si medici practicieni cu vasta experienta in domeniu.

Nu mai putin de sase profesori universitari si un conferentiar, nume de referinta ale lumii academice romanesti si medici mai tineri, dar renumiti ca specialisti in spitalele din Bucuresti, ne-au onorat cu prezenta. Le suntem recunoscatori ca au acceptat invitatia noastra si sunt dispusi sa comunice celor peste 150 de medici buzoieni prezenti la eveniment, cele mai noi informatii stiintifice si terapii care pot ajuta inima sa faca fata provocarilor actuale si sa fie salvata de bolile care o pun in pericol”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor Buzau, dr. Ion Japie, mentionad ca este pentru prima oara in ultimii zece ani cand s-au reunit, in Buzau, atat de multe personalitati ale lumii academice medicale.

 

medici profesori universitari51Prof. dr. Daniela Bartos, prof. dr. Eduard Apetrei, prof. dr. Mircea Cinteza, prof. dr. Minerva Muraru, prof. dr. Tiberiu Nanea, prof. dr. Marius Vintila, conf. dr. Roxana Darabont, dr. Elisabeta Badila, dr. Roxana Rimbas, dr. Ana Maria Vintila, dr. Emma Veiss si dr. Claudiu Stoicescu au prezentat, de-a lungul a opt ore de curs, impartite in trei sesiuni stiintifice, informatii de actualitate in depistarea si tratarea Hipertensiunii arteriale (HTA), care afecteaza peste un miliard de oameni de pe planeta, influenteaza evolutia celor mai multe afectiuni si face cele mai multe victime.

Multi dintre participantii la eveniment s-au bucurat sa-i reintalneasca pe cei carora le-au fost studenti si spun ca le datoreaza mult din ceea ce stiu. Au apreciat insa si expunerile medicilor mai tineri, apreciind ca acestia au transmis „lucruri extrem de interesante, intr-o maniera care explica de ce sunt medicii romani atat de apreciati in tarile dezvoltate, care pe langa aparatura performanta de care dispun pun pret pe experienta clinica pe care medicii nostri o au din plin”.

 

Dr. Japie - Curs HTA BuzauDeschiderea cursului a revenit prof. dr. Daniela Bartos, care pe langa cuvintele de „bun gasit” si-a manifestat speranta ca la sfarsitul evenimentului, fiecare dintre participanti va pleca acasa cu noi cunostinte de diagnosticare si tratament a afectiunilor cardiovasculare.

Totodata, dr. Bartos a apreciat ca mass-media ar trebui sa abordeze mai des subiectulpreventie”, cu sprijinul unor specialisti, astfel incat in constiinta publica sa se instaleze notiunile corecte, bazate pe dovezi stiintifice despre sanatate si boli. Medicul spune ca despre metodele de preventie, diagnosticare si tartament ar trebui sa vorbeasca doar persoanele avizate, astfel incat sa fie eliminate informatiile distribuite de unii „priceputi la tot si la toate”, care pot face mult rau celor care au nevoie de informatii corecte si le pot pune in pericol sanatatea si chiar viata.

 „In contextul in care ne confruntam cu o evolutie greu controlabila a informatiilor distribuite prin intermediul mijloacelor de comunicare, este necesar sa ne unim eforturile si sa spunem oamenilor ca pentru a ne mentine sanatatea si a ne proteja inima de factorii de risc, este necesar sa facem miscare si mai ales sa ascultam medicii, singurii care au competenta sa stabileasca, pentru fiecare pacient in parte, stilul de viata si conduita terapeutica necesara”, a spus prof. dr. Daniela Bartos.

 

medici buzoieni - curs HTAPe parcursul celor trei sesiuni stiintifice, in care a fost impartit cursul, au fost prezentate teme de mare interes pentru medicii care au participat, punandu-se un accent deosebit pe problemelesensibile de care trebuie sa se tina cont in diagnostic si instituirea tratamentului. Faptul ca „nu exista boala, exista bolnavi”, dar mai ales ca este necesara individualizarea modului de abordare a fiecarui pacient, dar si ca „nu exista boli incurabile, ci numai boli la care nu s-a gasit, inca, tratamentul”, au fost concluzii care s-au desprins aproape dupa fiecare prezentare.

Prima sesiune a cursului a revenit celor mai tineri dintre speakeri, iar pe parcursul a aproximativ doua ore si jumatate, dr. Ana Maria Vintila a vorbit despre „HTA secundara – cand ne gandim la ea?”, iar dr. Elisabeta Badila a completat-o cu informatii actuale despre „HTA iatrogena – sa nu uitam de ea!”. Dr. Emma Veiss a continuat, insistand pe „HTA rezistenta – abordul practic”, iar dr. Claudiu Stoicescu a identificat „terapia dincolo de medicatie a HTA rezistenta”.

La sfarsitul cursului s-au alocat cateva minute bune pentru discutii si concluzii pe marginea temelor prezentate.

 

Curs HTA dr. Minerva Muraru, dr. dr. JapieIn sesiunea a II-a evenimentului a venit randul „greilor” cardiologiei romanesti care, aflati la Buzau, si-au prezentat consideratiile si analizele privind tema centrala a evenimentului.

Prof. dr. Daniela Bartos, care a si moderat aceasta sesiune, impreuna cu prof. dr. Eduard Apetrei, a facut o incursiune privind „Aderenta la tratament – una din cheile succesului”. Fostul ministru al Sanatatii a tinut sa mentioneze, inca o data, importanta promovarii unui stil de viata sanatos, atat in mass-media, cat si in scoli. „Mass-media ar trebui sa fie un adevarat ghid de promovare a unui stil de viata sanatos, bazat pe studii si argumente stiintifice, nu cum se face acum, in multe cazuri, cand ti se spune ca orice mananci, ori are pesticide, ori contine nu stiu ce toxine, de ajungi sa nu mai mananci. In plus, o campanie sustinuta pentru miscare ar avea un aport extraordinar pentru un stilul de viata sanatos si evitarea unor boli grave”, a subliniat medicul.

 Prof. dr. Minerva Muraru a vorbit despre „Sindromul de apnee obstructiva in somn: un alt «cosmar» asociat HTA?”, iar prof. dr. Eduard Apetrei a analizat „Hipertensiunea arteriala – mecanisme, tratament”.

 

Curs HTA BuzauO tema care a atras numeroase comentarii pro si contra referitoare la necesitatatea unor ghiduri privind HTA pentru Romania a fost prezentata de prof. dr. Tiberiu Nanea, care a punctatDiferente si consensuri intre noile ghiduri de hipertensiune arteriala”. Medicul a prezentat modul in care functioneaza diferite ghiduri privind aceasta afectiune, in lume si mai ales in Europa, dar a incercat sa demonstreze si cum sunt ele valorificate de medicii romani, atunci cand stabilesc diagnsoticul si tratamentul pacientilor lor.

Concluzia a fost ca este nevoie de ghiduri si de cifre, dar ghidurile europene, dupa care se lucreaza si acum, sunt suficiente pentru ca, oricum,  „pacientul se trateaza tinand cont si de particularitatile organismului sau, de simptome, de afectarea unor organe, astfel ca ghidurile sunt doar un reper, iar in absenta judecatii clinice se poate gresi”, dupa cum a sintetizat prof. dr. Marius Vintila. „Eu cred ca trebuie sa existe tinte si praguri de la care introduci o anumita terapie si catre care trebuie sa tinzi, in masura in care bolnavul se potriveste cu aceste tinte si praguri, dar trebuie sa se tina cont de riscul fiecarui pacient”, a mai spus medicul.

 

Roxana DarabontUltima sesiune, moderata de prof. dr. Mircea Cinteza si prof. dr. Marius Vintila, a debutat cu abordarea principalelor notiuni privind „Tensiunea arteriala centrala – de la definitie la evaluare si importanta practica”, care au fost explicate de conf. dr. Roxana Darabont. Medicul a prezentat si un studiu de caz pe aceasta tema, iar prof. dr. Mircea Cinteaza a considerat necesar sa fie lamurita, cu argumente stiintifice, daca „Este varstnicul cu HTA diferit?”.

Evenimentul s-a incheiat cu prezentarea prof. dr. Marius Vintila, care a  incercat sa identifice si sa explice cum ar fi bine sa se abordeze „HTA in 2017”, tinand cont ca este „un concept dinamic”, despre care se stie ca afecteaza peste un miliard de oameni din lume. Subliniind ca „a fi academic nu inseamna sa fii scortos”, medicul a tinut sa-i indemne pe colegii, din toate specialitatile, si mai ales pe medicii de familie, sa empatizeze cu pacientul, sa-i cunoasca trecutul medical, sa-l trateze pe fiecare in parte tinand cont de particularitatile, riscurile si comorbiditatile pe care acesta le are. Mai mult, medicul trebuie sa fie „la fel ca medicul misionar, sa isi dedice intreaga pricepere salvarii pacientului” (…) dar, ca sa poata face bine aceasta misiune si sa-si ajute pacientul, un medic trebuie sa fie informat, pentru a nu gresi in tratarea bolnavului”, a punctat prof. dr. Marius Vintila. Acceptand ca nu este usor, le-a reamintiti insa celor prezenti la eveniment ca s-au facut medici pentru „a gasi cea mai buna cale de a ajuta pacientul, de a-l face bine, chiar in ciuda unor recomandari din anumite ghiduri”.

 

*Desi manifestarea a avut loc in urma cu o saptamana, aprecierile fata de tinuta academica in care a avut loc evenimentul si fata de noutatile si modul in care acestea au fost prezentate continua sa aiba ecou printre medicii buzoieni.

  GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*