Ministrul Sanatatii a dat raportul directorului regional pentru Europa al OMS

24 februarie 2016 | 0 comentarii |

Patriciu Achimas Cadariu s-a intalnit ieri cu Zsuzsanna Jakab, responsabila pe zona europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a apreciat eforturile autoritatilor romane in domeniul preventiei.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgZsuzsanna Jakab, director pentru Europa din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, s-a aflat intr-o scurta vizita in Romania. Cu acest prilej a avut, in cursul zilei de ieri, o intrevedere cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu.

Principalele teme de discutie s-au concentrat asupra demersurilor pe care autoritatile romane din Sanatate le intreprind in ultimul timp pentru dezvoltarea preventiei, a educatiei sanitare si pentru implementarea unor noi programe de sanatate.

In acest context, ministrul a anuntat ca astazi va fi lansat Programul de preventie si educatie in Sanatate, iar saptamana viitoare urmeaza sa aiba loc prima dezbatere publica privind controversatul proiect al Legii vaccinarii, pe care anumite ONG-uri il contesta cu argumentul ca uneori exista efecte secundare, desi toate statisticile arata ca imunizarea a ferit omenirea, de-a lungul ultimilor zeci de ani, de epidemii extrem de periculoase, care ar fi mutilat sau chiar ucis sute de mii sau chiar milioane de oameni.

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu

Ministrul Achias Cadariu a mai anuntat, in cadrul intalnirii, ca in aceasta primavara este planificata dezvoltarea programului de depistare precoce a cancerului de col uterin, totodata fiind in lucru si urmand sa fie lansate alte doua programe importante, de preventie a cancerului de san si a cancerului colorectal. Aceste programe fac parte dintr-un pachet mai amplu denumit Planul comprehensiv de control a cancerului”, care va fi lansat oficial in cursul lunii aprilie. „In aprilie vom finaliza Planul comprehensiv de control al cancerului, de asta sunt absolut sigur, este si data anuntata. Sunt modele europene, suntem intr-o zona geografica foarte clar definita care functioneaza pe anumite standarde. Noi ne-am dorit sa ajungem in acest grup de tari si intr-acolo ne indreptam. Este o harta a nevoilor si a modului prin care vom ajunge sa le indeplinim. Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat in 12, 13, 14 aprilie. Acest plan prevede profilaxie, diagnostic, tratament, ingrijiri paliative, cercetare. Este vorba cancerul de col uterin, cancerul de san si cancerul colo-rectal”, a precizat ministrul.

 

Zsuzsanna Jakab

Zsuzsanna Jakab

Au mai fost aduse in discutie si planul de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale precum si legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, lege promulgata recent si care va intra in vigoare pa data de 16 martie.

La randul sau, reprezentanta OMS a precizat ca apreciaza faptul ca autoritatile au decis in cele din urma sa actioneze concret pentru combaterea si controlul infectiilor nosocomiale, in conditiile in care, pana acum, numarul acestor infectii raportate de Romania era extrem de mic, acest fapt insemnand nu ca aceste infectii nu ar fi existat, ci ca nu erau raportate. Zsuzsanna Jakab a apreciat, de asemenea, eforturile depuse de autoritati in scopul preventiei, insistand in mod special pe strategia Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste Programul national de combatere a tuberculozei, o afectiune care claseaza Romania pe primul loc in UE, in privinta numarului de cazuri si a oferit intreg sprijinul echipei OMS Europa pentru atragerea de noi fonduri in sistemul sanitar romanesc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*