E oficial: Medicul Patriciu Achimas-Cadariu, noul ministru al Sanatatii

18 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Acesta a preluat astazi, mandatul de la predecesorul sau, Nicolae Banicioiu, dupa ce ieri a primit avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar aseara a depus juramantul.

 

Patriciu Achimas-Cadriu

Patriciu Achimas-Cadriu

In urma cu putin timp a avut loc, la Ministerul Sanatatii, predarea stafetei la conducerea institutiei dupa ce, ieri, Guvernul Ciolos a primit avizul favorabil al Parlamentului in urma audierilor ministrilor propusi, in comisiile de specialitate.

Printre cei care au trecut cu brio de aceste audieri s-a numarat si medicul Patriciu Achimas- Cadariu care, pana in prezent, a indeplinit functia de manager al Institutului Oncologic de la Cluj. Acesta a depus aseara juramantul, impreuna cu ceilalti ministri din noul cabinet, iar in aceasta dimineata si-a luat, oficial, in primire postul de ministru al Sanatatii.

La sediul Ministerului Sanatatii, ex-ministrul Nicolae Banicioiu i-a predat stafeta si i-a urat succes, avertizand-l insa ca va avea de gestionat cel mai dificil portofoliu din intregul guvern. Banicioiu a marturisit ca paraseste postul cu regretul ca nu si-a putut duce la indeplinire toate proiectele pe care si le-a propus, sfatuindu-l pe succesorul sau sa continue proiectele deja incepute.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgLa randul sau, noul ministru a declarat, la scurt timp dupa preluarea portofoliului, ca a facut un schimb de opinii cu predecesorul sau si ca  sunt programe in curs care trebuie sprijinite. Intrebat daca va sustine alocarea a 6 la suta din PIB pentru Sanatate, Patriciu Achimas – Cadariu a declarat ca  „avem un mandat de un an, nu suntem guvernul supraoamenilor. Avem niste obiective pe care le-am enuntat deja si vom fi consecventi, ne vom bate pentru ele. Nu sunt defensiv si nu vreau sa ma justific, dar va spun ce le zic rezidentilor mei: ca nu este o problema sa greseasca in operatie, important este sa poata recunoaste greseala si sa o corecteze”. In opinia sa, este necesar sa fie dezvoltat un program de educatie pentru sanatate si profilaxie. Totodata, referindu-se la Legea Sanatatii, noul ministru a afirmat ca sunt trei paliere foarte importante, si anume medicina scolara cea comunitara si malpraxisul, iar pentru adoptarea acestei legi este nevoie de timp si nu se poate vorbi de un termen mai apropiat de a doua jumatate a anului viitor.

 

Patriciu Achimaş-Cadariu (foto: gazetadecluj.ro)

Patriciu Achimaş-Cadariu (foto: gazetadecluj.ro)

Patriciu Achimas – Cadariu este medic primar, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica, are un master in oncologie avansata, detine titlul de doctor in stiinte medicale si are o bogata activitate profesionala, didactica si de cercetare.

Activitatea didactica universitara si post-univeristara, cu studenti, medici rezidenti, specialisti si doctoranzi este reprezentata de cursuri, stagii, prezentari de caz clinic, conducere de lucrari de licenta, iar activitatea de cercetare se axeaza, in mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evolutie si prognostic in cancerul ovarian, evaluarea calitatii vietii in oncologie, cancerul in sarcina, conservarea fertilitatii la pacientele oncologice, tumori rare. Are publicate numeroase materiale didactice pentru studenti, rezidenti si doctoranzi, cursuri postuniversitare, a elaborat si publicat un insemnat numar de articole in reviste de specialitate nationale si internationale si a participat in proiecte sau granturi nationale si internationale.

Venirea sa la carma Ministerului Sanatatii este salutata de Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical care, printr-un comunicat de presa sustine ca „priveste cu incredere numirea domnului conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu la conducerea Ministerului Sanatatii. Speram ca experienta dumnealui in domeniu medical, atat ca specialist in domeniu, cat si la conducerea Institutului Oncologic <Prof. Dr. Ion Chiricuta> din Cluj-Napoca, sa ajute la o reformare profunda a sistemului medical din Romania”si il asigura ca Alianta Medicilor „este un partener de dialog dispus la o colaborare constructiva pentru atingerea acestui scop, deziderat care a stat la baza formarii acestei structuri”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*