In doua luni vor fi demarate programele de sanatate referitoare la accidentul vascular cerebral si moartea subita cardiaca
Aceasta este cea mai recenta promisiune facuta de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu
La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a vorbit despre noile programe de sanatate pe care Ministerul Sanatatii le are in vedere si care ar urma sa fie demarate, conform spuselor ministrului, in maxim doua luni. Dintre programele deja aflate in derulare, ministrul a vorbit despre cel de ATI, caruia i-au fost alocate 157 de milioane de lei, avand deja incluse 78 de spitale. Referindu-se la acest subiect, Banicioiu a apreciat ca programul se desfasoara bine pana la acest moment si nu a exclus posibilitatea sa necesite o suplimentare de fonduri. „Programul se deruleaza bine, este necesar si cred ca are bune rezultate pana in momentul de fata. Vom vedea si la rectificare daca se dovedeste ca exista un necesar mai mare si este nevoie de o alocare suplimentara. S-a demarat si programul cu infarct miocardic acut. Acolo suma alocata este de 20 de milioane lei, cu un numar de 16 spitale care intra in programul respectiv. Este vorba de achizitie de materiale sanitare consumabile pentru interventiile angiografice, angioplastii”, a declarat Nicolae Banicioiu.
Acesta a mai precizat ca Ministerul are in vedere si introducerea intr-un program special a profilaxiei mortii subite cardiace de cauza ritmica. In cadrul acestui program, aflat deocamdata in faza de proiect, se vor efectua implanturi de defibrilatoare si stimulare cardiaca de sincronizare. Conform declaratiilor lui Nicolae Banicioiu, pentru acest program sunt avute in vedere 7 spitale, ministrul estimand ca in termen de maxim doua luni se va putea trece la implementarea sa.
Tot in doua luni, ar urma sa fie demarat si programul referitor la accidentul vascular cerebral. „Pentru tratamentul bolnavilor grav, prioritari, se va avea in vedere si un program destinat accidentului vascular cerebral. Cu cele trei componente pe fibrinoliza vom avea probabil 7 spitale care ar putea intra in acest program, pe embolizare – 3 spitale, neuro cu chirurgie interventionala – un spital si lucram pentru a avea si cel de-a doilea spital. In mai putin de doua luni programele vor fi functionale. De asemenea, programul de trauma este in curs de a fi implementat. Este destinat pacientilor cu leziuni traumatice acute iar suma pregatita este una destul de importanta si ar acoperi un necesar de 20 de spitale”, a mai precizat Banicioiu.
Ministrul s-a referit si la achizitiile de medicamente pentru HIV/SIDA, precizand ca de anul viitor acestea se vor face din nou in sistem centalizat, fiind deja purtate discutii si cu reprezentantii Ministerului de Finante in acest sens. „Anul acesta rezolvam lucrurile asa cum au fost creionate de predecesori, desi nu sunt de acord cu maniera aceasta. De la anul revenim la achizitie centralizata de medicamente pentru HIV/SIDA. Vor fi distribuite pe regiuni, asa cum a fost pana in 2007, cand, dupa parerea mea, lucrurile functionau mai bine. Joi am vorbit cu Ministerul de Finante si suplimentam tot ce nu a fost acoperit de vechea conducere”, a anuntat Nicolae Banicioiu la finele saptamanii trecute.