Euro a scazut pe pietele internationale la 4,38 lei

10 iunie 2014 | 0 comentarii |

In perioada analizata, raportul euro/leu a avut o evolutie stabila, tranzactiile din piata locala realizandu-se in culoarul 4,39 – 4,41 lei.

In ziua libera care a urmat Sarbatorii de Rusalii, cand piata locala a fost inchisa, leul se intarea pe cele internationale, cotatiile euro coborand in jurul pragului de 4,38 lei, ceea ce ar putea asigura aprecierea lui in sedinta de astazi. Reamintim ca euro a scazut la finalul lunii trecute, tot pe pietele internationale, aproape de 4,38 lei, nivel care se mai inregistra in aprilie 2013.

In prima sedinta din iunie,  BNR ar fi intervenit, conform dealerilor bancari, in piata, cu ordine de cumparare de valuta, pentru a opri o eventuala apreciere viguroasa a leului, care ar pune in pericol exporturile. Pe de alta parte, ea doreste sa isi refaca propria rezerva valutara, care s-a redus in mai cu 1,76 miliarde euro la nivelul minim al ultimilor patru ani, de 30,68 miliarde euro.

In aceste conditii, cursul euro a inregistrat un maxim de 4,4063 si un minim de 4,3918 lei, care reprezinta cea mai scazuta medie a ultimelor zece luni.

Tendinta de apreciere a leului ar trebui sa se mentina si in perioada urmatoare, avand in vedere faptul ca Banca Centrala Europeana a decis sa reduca dobanzile sale principale. Astfel,  referinta a scazut la un nou minim istoric de 0,15%, iar facilitatea de depozit la -0,1%, ceea ce inseamna ca bancile vor trebui sa plateasca ca sa-si pastreze banii la BCE. 

BCE a hotarat, de asemenea, sa treaca la tiparirea de „bani noi”, anuntand ca va asigura bancilor comerciale finantare de pana la 400 de miliarde de euro, cu conditia sa crediteze intreprinderile mici si mijlocii sau populatia.

In aceste conditii, investitorii vor cauta plasamente cu randamente cat mai ridicate si vor fi interesati sa cumpere lei, pentru a achizitiona titlurile de stat romanesti sau depozitele in lei, dupa ce obligatiunile statelor din zona euro au atins instantaneu minime record, dupa decizia BCE.

Cursul dolarului american a fluctuat intre 3,2229 si 3,3,2361 lei, iar francul elvetian intre 3,5956 lei, minimul ultimelor sase luni si jumatate, si 3,6094 lei.

Perechea euro/dolar a scazut in data de 5 mai, la 1,3503 dolari, minimul ultimelor patru luni, pentru ca a doua zi aceasta sa se tranzactioneze intre 1,3621 si 1,3672 dolari. Aprecierea euro s-a datorat publicarii datelor privind piata muncii americane, unde nivelul somajului a stagnat, investitorii considerand ca aceasta nu va schimba politica de reducere a programului de relaxare cantitativa a Rezervei Federale americane.

In data de 9 iunie, cotatiile coborau de la 1,3667, pe pietele asiatice, la 1,3605 dolari, pe cele europene.

In perioada urmatoare scaderea dobanzilor de catre BCE va avea ca efect deprecierea euro, masura solicitata insistent de state precum Franta, cerere la care Germania s-a opus permanent.

In piata la termen de la Sibiu, euro s-a tranzactionat pentru septembrie la 1,35 – 1,3650 dolari, iar pentru decembrie la 1,3620 dolari, in timp ce uncia de aur cu scadenta lunara a fluctuat intre 1.242 si 1.256 dolari.

*Analiza valutara&futures (cuprinde perioada 2-9 iunie) realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*