Ministerul Sanatatii lanseaza un nou program pentru patologiile severe intraspitalicesti

Acesta include patru actiuni prioritare destinate tratarii icterului mecanic, hemoragiei digestive superioare, neoplasmelor esofagiene sau chirurgiei endovasculare periferice.

 

congresIn perioada 13-17 mai, a avut loc, la Sinaia, Congresul Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, manifestare stiintifica ce a reunit in total aproximativ 1.500 de participanti. Printre acestia s-au numarat si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, iar in urma discutiilor la care acestia au luat parte, ministrul Banicioiu a anuntat ca va lansa in curand un program de patru actiuni pentru patologiile severe intraspitalicesti, destinate tratarii icterului mecanic sau chirurgiei endovasculare periferice.

Astfel, conform unui comunicat al ministerului, prima actiune prioritara va fi destinata managementului endoscopic al hemoragiei digestive superioare si se va finanta achizitia de materiale consumabile necesare rezolvarii endoscopice a acestei urgente majore, in principal inele speciale cu care se poate opri o hemoragie digestiva, evitandu-se interventia chirurgicala care e mult mai costisitoare si cu complicatii medicale mai mari.

 

salon pacienti eliasA doua actiune prioritara este destinata tratamentului icterului mecanic prin obstructie neoplazica si va acoperi finantarea stenturilor care se instaleaza in caile biliare, evitand astfel interventii chirurgicale care sunt foarte laborioase si care, in cea mai mare parte, duc la complicatii sau la un deces dupa o lunga suferinta a pacientilor.

A treia actiune prioritara va fi destinata pacientilor cu neoplasme esofagiene si va asigura protezele esofagiene care se instaleaza endoscopic, ajutand pacientii sa poata sa duca o viata cat de cat decenta, sa poata inghiti, evitand astfel o interventie chirurgicala extrem de traumatizanta.

 A patra actiune prioritara va fi  cea de chirurgie endovasculara periferica, ce va asigura achizitionarea materialelor sanitare necesare pentru tehnicile avansate ce permit rezolvarea patologiilor vasculare periferice fara interventia chirurgicala clasica, deschisa. Acest program va fi implementat in 3 centre clinice universitare din Bucuresti si Timisoara, unde exista specialisti cu expertiza in acest domeniu de varf si dotarea necesara.

 

Operatie cord prof. DeacAceste noi actiuni prioritare se vor adauga celorlalte actiuni prioritare lansate anterior, actiuni ce se refera la infarctul miocardic acut, ATI, trauma, accident vascular cerebral si moartea subita, de care au beneficiat pana acum aproximativ 100.000 de pacienti. Valoarea totala a fondurilor destinate celor noua actiuni prioritare este de peste 235 de milioane de lei, care se vor dirija specific, catre acele spitale care au dotarea si expertiza profesionala necesara. Eficienta actiunilor prioritare a fost dovedita pana acum, un exemplu in acest sens fiind programul de infarct miocardic acut care a determinat scaderea semnificativa a mortalitatii intraspitalicesti de la peste 13 la suta, la aproximativ 5 la suta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*