Programul national de ATI pe trauma isi dovedeste eficienta in mai putin de un an de la lansare

21 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Mortalitatea in cazul pacientilor cu trauma a scazut simtitor, la fel ca si in cazul pacientilor cu infarct miocardic.

 

Dr. Dorel Sandesc

Dr. Dorel Sandesc

Prezent la Targu Mures, unde participa la prima Conferinta de Farmacoeconomie din Romania, Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a prezentat un bilant al programului national de Anestezie si Terapie Intensiva pe Trauma, dandu-l ca un exemplu de eficienta si subliniind faptul ca in mai putin de un an de la implementare s-a reusit reducerea considerabila a mortalitatii in cazul pacientilor cu trauma, la acest capitol Romania concurand in prezent cu Germania. Desi pachetul de actiuni prioritate urma sa fie realizat intr-un an de zile, secretarul de stat a precizat ca s-a reusit implementarea programului in doar sapte luni. Acesta cuprinde cinci domenii majore care sunt infarctul miocardic acut, ATI, accidentul vascular cerebral, trauma si moartea subita cardiaca, domeniu in cazul caruia ministerul finanteaza instalarea defibrilatoarelor implantabile care previn instalarea acestei morti subite. Desi a trecut mai putin de un an de cand a inceput sa fie pus in aplicare, programul si-a dovedit eficienta, reflectata in scaderea mortalitatii in randul pacientilor cu trauma. „Desi s-a introdus recent, programul de ATI arata primele rezultate. Intr-un studiu facut in sectia de ATI Trauma de la Timisoara, datele preliminare arata ca, dupa introducerea acestor actiuni prioritare si asigurarea tuturor conditiilor de tratament, mortalitatea la pacientii cu trauma este comparabila, daca nu mai mica decat in statisticile din Germania. Mi se pare remarcabil, sunt rezultate care arata cat de eficiente sunt aceste tipuri de programe, care nici nu inseamna un efort foarte mare financiar”, a declarat in acest sens Dorel Sandesc.

 

operatie cezarianaBugetul total alocat celor cinci actiuni prioritare depaseste cu putin 200 de milioane de lei, fonduri ce au fost suficiente pentru ca programul sa devina chiar un model pentru celelalte tari din UE. Secretarul de stat spune ca deja se vorbeste de „modelul romanesc” in acest domeniu si ca a primit numeroase invitatii, la fel ca si medicul Raed Arafat, de a prezenta acest model in tari din Europa. Dorel Sandesc a mai precizat ca actiunile pe cele cinci domenii majore incluse in program completeaza finantarea asigurata de CNAS pentru cazurile grave, dat fiind faptul ca la aceste cazuri grave costurile sunt foarte mari, depasind decontarea facuta de CNAS si e un subiect care se discuta in toata lumea. „Si alte tari au cautat solutii pentru asta, pentru ca nu e normal ca spitalele care trateaza cele mai grave cazuri sa aiba cele mai mari deficite. Noi am venit cu acest model iar rezultatele sunt deosebite”, a mai declarat secretarul de stat.

 

urgenteProgrese s-au facut si in ceea ce priveste infarctul miocardic acut, capitol la care in Romania exista in 2009 o mortalitate de 13 la suta. Cu acest procent, Romania se clasa pe primul loc in Europa la numarul de pacienti cu infarct miocardic decedati in spital, insa in prezent se afla undeva la jumatatea clasamentului, dupa ce mortalitatea a scazut la 8 la suta datorita implementarii noului program. „In cele 17 centre de excelenta incluse in actiunea prioritara infarct, care intervin in urgenta la orice ora din zi si din noapte, pentru a introduce stentul si a dezobstrua vasul, mortalitatea a scazut de la 13 si ceva, la 8 şi ceva, plasandu-ne in prima treime a topului european. Este un rezultat extraordinar intr-un domeniu care este responsabil de cele mai multe cazuri de deces” a mai aratat secretarul de stat. Acesta a mai adaugat ca programul respectiv a pornit de la o realitate cunoscuta, conform careia  Romania are un sistem de urgenta prespitalicesc foarte bine pus la punct, dar, conditiile de tratament ale pacientilor marilor urgente nu erau le fel de bune in spital. Prin urmare, se impunea echilibrarea acestui sistem pentru a realiza un sistem integrat de ingrijire a marilor urgente, atat in prespital, cat si in spital, si astfel s-a ajuns la ideea implementarii programului.

 

elicopter SMURDUn alt subiect abordat de secretarul de stat in cadrul conferintei a fost cel al transplantului, un alt capitol la care Romania ocupa primul loc in Europa, dupa ce a inregistrat cea mai mare crestere procentuala din lume la numarul de donatori si la cel de operatii de transplant. Acesta a precizat ca in urma cu 7 ani, Romania era pe ultimul loc in Europa la acest capitol, in decurs de 7 ani facandu-se progrese uriase. Totodata, Dorel Sandesc a tinut sa ii raspunda presedintelui Agentiei Nationale de Transplant, Radu Deac, care vorbise zilele trecute de necesitatea infiintarii unei flotile aeriene organizate pe provincii istorice, care sa asigure transportul organelor si al echipelor de medici care efectueaza operatiile de prelevare si transplant. In opinia secretarului de stat, suplimentarea numarului de aparate de zbor la dispozitia ANT, nu este o urgenta in acest moment, Dorel Sandesc considerand ca o prioritate a momentului dotarea cu echipamente necesare in cazul transportului bolnavilor suspectati de Ebola. „Nu este mare urgenta a sistemului sanitar romanesc, dar se poate discuta. Daca se ajunge la un numar mare de transplanturi pe zi, atunci va fi necesara suplimentarea flotei. Se poate prevedea intr-un program multianual, nu este ca intr-o urgenta cum este, de exemplu, cu Ebola, sa ai mijloace de transport specifice, Doamne fereste sa fii pus intr-o asemenea situatie”, a fost raspunsul lui Sandesc la solicitarea directorului ANT.

 


Adaugati un comentariu


 

*