DSP Buzau a mai primit azi 4.800 de doze de vaccin antigripal

21 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Acestea se adauga celor 1.700 de doze pe care autoritatile sanitare buzoiene le-au primit in cursul acestei saptamani, insa numarot total de doze necesare la nivelul judetului este de aproximativ 30.000

 

Daniela Dumitru-director DSP

Daniela Dumitru-director DSP Buzau

Sapatamana aceasta s-a dat startul campaniei de vaccinare antigripala gratuita, un comunicat al Ministerului Sanatatii anuntand ca institutia a finalizat procedura de receptie a dozelor. Prima transa dintre acestea a fost repartizata in teritoriu, la inceputul saptamanii, directiilor de sanatate publica, pentru a fi folosite cu prioritate in cazul persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, mai precis copii, persoane varstnice, gravide si bolnavi cu diferite afectiuni care ii fac mai vulnerabili in fata virusului gripal, precum si personalul medical. DSP Buzau a primit in aceasta prima transa 1.7000 de doze, iar in cursul zilei de azi a fost receptionat un nou lot, de 4.800 de doze, numarul total aflat in acest moment la dispozitia DSP fiind de 6.300. Conform directorului DSP Buzau, Daniela Dumitru, la nivelul judetului exista paroximativ 30.000 de persoane incadrate in categoriile de risc, prin urmare necesarul de doze de vaccin este de cel putin 30.000. Directorul DSP a mai precizat ca dozele primite vor fi distribuite cu prioritate catre institutiile de asistenta sociala, urmand ca apoi sa ajunga si la medicii de familie, in vederea vaccinarii gratuite a persoanelor aflate in categoriile de risc.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Un studiu realizat in septembrie 2014, de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Societatea Romana de Microbiologie, a identificat o serie de disfunctionalitati in desfasurarea activitatii de vaccinare antigripala, printre care se numara intarzierea procesului de imunizare anuala, care ar trebui definitivat in luna octombrie, numarul insuficient de doze de vaccin achizitionate, care reduce rata vaccinarii la nivelul grupelor de risc, procesul greoi de preluare a vaccinurilor de catre medici de la Directiile de Sanatate Publica, sistemul greoi de raportare a vaccinarii, care nu se foloseste de avantajele raportarii electronice si cresterea numarului de rapoarte in format tiparit pe care medicii de familie trebuie sa le intocmeasca pentru decontarea vaccinarilor efectuate. In acelasi timp, studiul propune o serie de masuri pentru eficientizarea programului de imunizare.

 

productie vaccinuriAceste masuri includ desfasurarea campaniilor de vaccinare antigripala gratuita, derulate prin cabinetele medicilor de familie si unitatile sanitare cu paturi, incepand cu 1 octombrie, cresterea numarului de doze de vaccin antigripal distribuite gratuit pentru persoanele din grupele de risc, in acord cu necesarul de vaccinuri centralizat de Directiile de Sanatate Publica, prin intermediul medicilor de familie, introducerea in Registrul Electronic National de Vaccinari a unui soft web-based, ce poate fi verificat online de catre Directia de Sanatate Publica, pentru a usura munca de evidenta si raportare, eliminand astfel obligatia medicilor de familie de a depune in format tiparit informatiile privind vaccinarea.

 

Vaccinare eleviLa nivelul judetului Buzau, conform celor mai recente date ale DSP care se refera la perioada 10-16 noiembrie, nu a fost inregistrat pana la acest moment niciun caz de gripa insa au fost consemnate in perioada sus-amintita aproximativ 2.600 de cazuri de pacienti cu afectiuni respiratorii. Cei mai multi dintre acestia, 1.909 mai precis, sufera de viroze, 15 dintre cei afectati fiind internati. In acelasi timp, 719 buzoieni sufera de pneumnonii, in cazul a 13 dintre ei fiind necesara internarea. Dintre pacientii cu afectiuni respiratorii inregistrati la acest moment, marea majoritate sunt copii. Astfel, virozele au afectat 325 de copii cu varste sub un an, 418 copii cu varste cuprinse intre doi si patru ani si 359 de copii intre cinci si 14 ani. In ceea ce priveste pneumoniile, acestea au afectat 76 de copii sub un an, 152 de copii cu varsta intre doi si patru ani si 212 copii intre 5 si 14 ani.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*