Doar 1.300 de buzoieni se mai pot vaccina antigripal

Aproape 5.200 de buzoieni au fost vaccinati pana in prezent, dar numarul celor considerati a face parte din categoriile de risc este de 30.000. La nivel national, 387.353 de persoane au fost vaccinate, numarul dozelor achizitionate de Ministerul Sanatatii fiind 500.000. 

 

Vaccinare eleviIn timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si autoritatile sanitare europene recomanda vaccinarea antigripala atentionand totodata ca in SUA si Europa au fost identificate cazuri de gripa cu o tulpina AH3N2 usor diferita de cea din vaccinul existent, vaccinul antigripal achizitionat de Ministerul Sanatatii si transmis in teritoriu este pe sfarsite.

La Buzau, spre exemplu, conform celor mai recente date transmise de catre Directia de Sanatate Publica, pana la data de 4 ianuarie au fost vaccinate antigripal 5.190 persoane, ceea ce reprezinta mai putin de o cincime din totalul de aproximativ 30.000 de persoane aflate in categoriile de risc. Tinand cont de faptul ca numarul de doze repartizate de Ministerul Sanatatii judetului Buzau este de doar 6.500, din totalul de 500.000 de doze achizitionate pentru aceasta campanie, este putin probabil ca toate persoanele eligibile vor putea fi imunizate pana la sfarsitul perioadei de vaccinare. La data de 4 ianuarie 2015, DSP Buzau mai avea la dispozitie 1.310 doze de vaccin gripal, in conditiile in care campania de vaccinare poate continua pana spre finele lunii februarie si este de asteptat ca numarul persoanelor din categoriile de risc care vor solicita sa fie vaccinate sa creasca, pe fondul temperaturilor tot mai scazute din aceasta perioada.Pana la aceeasi data, la nivel national au fost vaccinate antigripal 387.353 de persoane din grupele la risc.

 

Informare vaccinare (sursa foto-INSP)

Cei mai multi buzoieni din categoriile de risc carora li s-a facut vaccinul antigripal sunt persoane cu varste peste 65 de ani, datele DSP indicand ca au fost vaccinate 2.339 de persoane din aceasta categorie. Urmeaza apoi cadrele medicale si personalul auxiliar din spitale si institutiile de asistenta sociala, care reprezinta o alta categorie de risc. Pana pe 4 ianuarie au fost vaccinate 1.093 de persoane din aceasta categorie.

Din randul adultilor si copiilor rezidenti in institutii de ocrotire sociala si al personalului care acorda ingrijiri la domiciliu, au fost vaccinate 787 de persoane, iar din randul buzoienilor cu afectiuni medicale ce ii expun unui risc gripal sporit, au fost vaccinate 946 de persoane. In fine, datele furnizate de DSP Buzau mai arata ca au mai fost vaccinate in aceasta perioada si 25 de gravide.

 

virozaDin fericire, pana la aceasta data nu a fost inregistrat la nivelul judetului Buzau niciun caz de gripa, iar pana la sfarsitul anului trecut, la nivel national erau doar trei cazuri.

Au fost insa consemnate, la nivel national, 38.779 de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa/cazuri compatibile cu gripa, IACRS si pneumonii), in perioada 29 decembrie 20144 ianuarie 2015. In acelasi  interval s-au inregistrat 16 cazuri compatibile clinic cu gripa, iar trei dintre ele au fost confirmate: un caz de tip A, subtip H3, si doua de tip B.

In judetul Buzau, numarul infectiilor respiratorii inregistrate in aceeasi perioada a fost de 750 de cazuri, inregistrandu-se o scadere importanta fata de perioada precedenta (cand numarul bolnavilor trecea de 2.000), datorita faptului ca a fost vacanta, iar copiii nu au mai fost expusi contaminarii in colectivitati.

Cei mai multi dintre buzoienii afectati de boli de sezon in ultima saptamana, 516 mai precis, au fost diagnosticati cu viroze, 7 dintre cei afectati fiind internati. In acelasi timp, 237 de buzoieni au fost diagnosticati cu pneumnonii, in cazul a 62 dintre ei fiind necesara internarea.

Dintre pacientii cu afectiuni respiratorii inregistrati la acest moment, marea majoritate sunt copii. Astfel, virozele au afectat 109 copii cu varste sub un an, 101 copii cu varste cuprinse intre doi si patru ani si 185 copii intre cinci si 14 ani. In ceea ce priveste pneumoniile, acestea au afectat 57 de copii sub un an, 48 de copii cu varsta intre doi si patru ani si 33 de copii intre 5 si 14 ani. Cifrele sunt mult mai mici decat cele din perioada lunii decembrie, insa exista riscul ca acesti indicatori sa creasca, pe fondul temperaturilor foarte scazute prognozate pana pe data de 9 ianuarie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*