Spitalele buzoiene, printre beneficiarii finantarilor europene prin programul Regio

31 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Ambulatoriile de specialitate ale Spitalului Judetean si spitalului din Ramnicu Sarat au fost renovate si modernizate in cadrul acestui program, tot din fonduri Regio urmand a fi realizata si reabilitarea termica a celei mai mari unitati medicale din judet.

 

Regio-CJ_114646Consiliul Judetean Buzau a fost astazi gazda unei sedinte de bilant in care a fost prezentat si analizat stadiul de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, din care face parte si Buzaul. Intalnirea, la care au participat presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, viceprimarul Buzaului Sebastian Radu si mai multi reprezentanti ai institutiilor si agentilor economici care au beneficiat de finantari prin programul Regio, s-a dorit a fi un bilant final, dat fiind ca perioada de aplicabilitate a programului se aproipie de final, de anul viitor urmand a fi deamrat un nou program Regio, pentreu perioada 2014-2020.

Conform prezentarii facute de directorul agentiei Sud-Est, judetul Buzau a beneficiat de mai multe finantari, pe diferite domenii majore de interventie, unul dintre acestea referindu-se si la reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate. In cadrul acestui domeniu, la nivelul judetului Buzau au fost semnate, pana la data de 17 octombrie, 4 contracte, trei dintre proiectele finantate fiind deja duse la bun sfarsit, iar unul fiind in faza de atribuire a lucrarilor prin licitatie.

 

Bigiu-Mihailov_111434Conform declaratiei Luminitei Mihailov, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, obiectivul acestui domeniu major de interventie l-a constituit imbunatatirea calitatii serviciilor de asistenta medicala si repartizarea teritorial-regionala echilibrata a a acestora pe teritoriul tarii, pentru a asigura un acces egal al cetatenilor la serviciile de sanatate. „Acest obiectiv se poate atinge prin realizarea unor proiecte vare vizeaza reabilitarea si modernizarea cladirilor spitalelor si ambulatoriilor, precum si achizitionarea de echipamente medicale pentru dotarea acestora. Avand in vedere bugetul disponibil, la nivel regional, proiectele depuse au vizat in preincipal reabilitarea si modernizarea infrastructurii de sanatate publica aflate in subordinea autoritatilor locale”, a precizat Luminita Mihailov. Aceasta a mai adaugat ca pana in prezent, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est au fost contractate 18 proiecte pe sanatate, in valoare de 31,56 de milioane de euro, iar alte doua proiecte se afla in etapa de precontractare, valoarea acestora fiind de 8,12 milioane de euro. Dintre acestea, pana la acest moment au fost finalizate 9 proiecte, vizand reabilitarea si modernizarea unor ambulatorii de specialitate.

 

Ambulatoiu SJU Buzau

Ambulatoiu SJU Buzau

Despre situatia implementarii fondurilor Regio in sistemul de sanatate buzoian a vorbit Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean, institutie ce s-a preocupat de obtinerea acestor finantari. Acesta a precizat ca Buzaul a beneficiat de 4 contracte finantate pe domeniul major de interventie referitor la infrastructura de sanatate publica. Doua dintre aceste proiectele contractate si finalizate deja s-au referit la reabilitarea si modernizarea ambulatoriilor de specialitate ale Spitalului Judetean si Spitalului Municipal Ramnicu Sarat. Lucrarile deja sunt finalizate din anul 2012, iar de atunci, mii de pacienti au beneficiat de imbunatatirea conditiilor oferite de cele doua ambulatorii.

 

Ambulatoriu Spital Rm. Sarat

Ambulatoriu Spital Rm. Sarat

In acest sens, spitalului din Ramnicu Sarat i-au fost alocate aproape 5,2 milioane de lei, dintre care peste 5 milioane au reprezentat finantare prin din fonduri Regio, perioada de implementare a proiectului fiind de 24 de luni, intre 2010 si 2012.

Pentru modernizarea ambulatorului Spitalului Judetean, suma alocata a fost mai mica, respectiv 1,37 de milioane de lei, insa unitatea medicala va mai beneficia de o finantare Regio pentru un proiect ce vizeaza reabilitarea termica, proiect in valoare de 9,2 milioane de lei si aflat in prezent in faza de atribuire a lucrarilor prin licitatie.

Un alt proiect in domeniul sanatatii care a benaficiat de finantare Regio a fost si reabilitarea si modernizarea Centrului de Asistenta Medico-Sociala de la Pogoanele.

 

2Marian-dr.Pricop-CalinIosif-Bigiu-Mihailov_114646Si la capitolul micro-intreprinderi, segmentul de sanatate a fost reprezentat, de aceasta data fiind insa vorba de sistemul privat de sanatate. Astfel, in 2012 a fost finalizata implementarea unui proiect privind infiintarea unui Centru Stomatologic de Excelenta in municipiul Buzau, proiect in valoare de peste 7,6 milioane de lei, al carui beneficiar este S.C. Praxis Dent SRL.

Tot de domeniul medicinei dentare tine si un alt poriect finalizat ca in aceeasi perioada, al carei beneficiar este societatea Razedent.  In acest caz, finantarea a fost mai mica, de 200.000 de euro, bani din care societatea a achizitionat trei aparate pentru dotarea unui laborator de radiologie dentara.

Si tot de domeniul Sanatatii se leaga si un alt proiect implementat la nivelul intregi regiuni de dezvoltare Sud-Est, proiect in cadrul caruia Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzau a primit in dotare mai multe ambulante SMURD si autospeciale de descarcerare si interventie la incendii, care ii ajuta pe pompierii si paramedicii buzoieni sa fie mai eficienti in activitatea de salvare de vieti.

 


Adaugati un comentariu


 

*