104 „sclavi” la o fabrica de confectii din Buzau

31 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Inpsectorii de munca au sesizat Parchetul de pe Langa Judecatoria Buzau dupa ce au descoperit ca un agent economic isi facea avere tepuind statul si folosind peste o suta de oameni la negru, fara niciun drept social.

 

confectiiSaracia, lipsa de informare si mai ales lipsa locurilor de munca determina multi romani sa accepte sa lucreze in orice conditii. Ca sa primeasca un ban, pentru a avea sa ce pune pe masa copiilor si sa-i poata trimite la scoala, multe persoane accepta sa lucreze „la negru”. Chiar daca toata lumea stie ca munca fara forme legale este interzisa si sunt considerati responsabili, conform legii, atat angajatorul cat si angajatul, multi romani care nu-si gasesc un loc de munca isi asuma riscul si accepta sa munceasca fara carte de munca. Cand, insa, aceasta practica devine un fenomen si se practica la nivel industrial, nu poti sa nu te intrebi de cata inconstienta sau de cat cinism pot da dovada unii angajatori care pe langa faptul ca fac evaziune fiscala, neplatindu-si contributiile obligatorii la buget, pun in percol si sute de oameni care nu beneficiaza de niciun drept la sanatate, pensie, somaj si sau in caz de boli profesionale.

 Inspectorii de munca din Buzau au ramas muti cand au descoperit, in urma unui control desfasurat in perioada 17-24 octombrie, la o fabrica de confectii din municipiu, ca aici, munca era de fapt o forma de sclavie, nu mai putin de 104 persoane muncind la negru.

 

Cecilia Manolescu -  sef ITM Buzau

Cecilia Manolescu – sef ITM Buzau

Potrivit unui comunicat de prsa al Inspectoratului de Munca Buzau, controlul s-a efectuat in cadrul Campaniei Plan comun de actiune „Black market”, derulat cu IPJ Buzau, prin care se urmareste „prevenirea, descoperirea si sanctionarea ilegalitatilor comise in domeniul utilizarii fortei de munca «la negru» si pentru reducerea incidentei muncii nedeclarate si a riscurilor asumate de angajatii care se afla in aceasta situatie”.

Potrivit inspectorului-sef al ITM Buzau, Cecilia Manolescu, in urma verificarii „evidentelor timpului de munca coroborat cu documentele contabile si de personal s-a constatat ca la SC VASIRO ACTIV SRL, un numar de 104 persoane (din care 88 femei), au lucrat in folosul angajatorului, in domeniul confectiilor, in perioada iunie-octombrie 2014, fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma scrisa anterior inceperii activitatii acestora, contrar prevederilor Codului Muncii. Activitatea si prezenta acestora era insa riguros monitorizata, fapt sustinut din fisele de pontaj, semnate de lucratori, la venirea si la plecarea din unitate”.

In urma constatarilor inspectorilor de munca si ale politistilor, raportul de control, impreuna cu documentele aferente au fost inaintate Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau, odata cu sesizarea penala.

 

ITM-sanatateabuzoiana@buzau.ro_2848Urmeaza ca procurorii impreuna cu politistii de la Investigarea Fraudelor sa stabileasca prejudiciul si raspunderea penala in acest caz, iar instanta sa decida daca agentul economic se face vinovat de angajare „la negru”, evaziune fiscala si alte eventuale infractiuni. Totodata au fost dispuse masuri de intrare in legalitate.

Cecilia Manolescu mai spune ca asa cum s-a aratat si in cadrul Simpozionului prin care s-a marcat „Saptamana Europeana pentru Locuri de Munca Sanatoase”, munca la negru si evaziunea fiscala constituie infractiuni si se pedepsesc cu amenda penala sau inchisoare, dar „importat de luat in calcul este si faptul ca persoanele care lucreaza fara forme legale sunt expuse unor riscuri majore privind sanatatea, atat prin imposibilitatea de a beneficia de asigurari sociale de sanatate, cat si prin riscul de accidente si boli profesionale pentru care persoanele respective nu pot beneficia de servicii medicale gratuite sau compensate. La toate acestea se adauga stresul provocat de faptul ca persoana respectiva stie ca si-a asumat anumite riscuri si, in plus, este la dispozitia nelimitata a angajatorului, care poate dispune de ea, asa cum doreste, fara ca aceasta sa poata invoca vreun drept”.

De aceea, inspectorul sef al ITM Buzau sfatuieste populatia sa nu accepte sa lucreze fara forme legale de angajare, iar in cazul in care constata ca un angajator recurge la astfel de practici, sa nu-l menajeze, pentru ca risca inclusiv raspunderea penala, impreuna cu acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*