SCANDALUL CARNII STRICATE: evaziune de milioane de euro si atentat la sanatatea romanului

14 martie 2014 | 0 comentarii |

102 perchezitii au fost efectuate, 230 de tone de carne a fost oprita de la comercializare, 80 de persoane au fost audiate si 10 au fost propuse pentru arestare, iar un inspector ANPC si unul ANSVSA sunt cercetati de DIICOT pentru „trafic de influenta si favorizarea faptuitorului”.

 

DIICOTFoamea de bani a romanului nu mai are limte. Am ajuns, pe buna dreptate, lada de gunoi a Europei. Sute de tone de carne importata s-a descoperit in magazine sau in depozite, alterata sau expirata.

Nu se stie inca ce cantitate a ajuns si in farfuria romanilor. Ce au gasit insa pana acum autoritatile de control arata o dimensiune uriasa a riscurilor la care ne este expusa sanatatea, pe banii nostri. Basca, o evaziune fiscala de 15 milioane de euro, in timp ce romanul de rand este sufocat de preturi, de taxe si impozite.

Firmele care au importat carnea alterata sunt acum anchetate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT). Procurorii au facut 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari infractionale organizate si au audiat 80 de persoane specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta, informeaza institutia, printr-un comunicat de presa.

Acestea ar fi adus din Uniunea Europeana carne alterata, care ulterior era vanduta prin marile magazine, procesata si comercializata prin fast-fooduri sau valorificata prin unitatile de catering .

 

carne-stricata-evaziune-fiscalaProcurorii DIICOT au realizat astfel ca infractorii au tepuit statul cu peste 15 milioane de euro si au pus in vanzare produse degradate, atentand astfel la sanatatea populatiei.

Potrivit comunicatului institutiei, firmele incriminate cumparau marfa (oua si carne) din tari ale Uniunii Europene (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania), operatiunea fiind scutita de TVA. De aici, marfa pleca „doar in acte” catre Bulgaria, Ungaria sau Cipru , pentru ca firmele importatoare sa nu plateasca taxa pe valoarea adaugata. Cracatita actiona si prin  producatori de carne romani, care trimiteau marfa in Bulgaria si Ungaria „pe hartie”, intorcand-o  prin societati tip fantoma, abandonate ulterior. In realitate, carnea ajungea in marile magazine din Romania, cu etichetele schimbate si la preturi de dumping.

In tot acest timp, marfurile se depreciau, dar sute de tone din aceasta carne au ajuns pe mesele romanilor, fiind comercializata prin hipermatket-uri, prin fastfood-uri, ori prin firme de catering.

80 de persoane au ajuns in fata procurorilor, la audieri, fiind suspectate de evaziune fiscala, spalare de bani si punere in circulatie de produse alterate. 10 dintre ele au fost propuse pentru arestare. In cauza au fost instituite masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului.

 

carne-stricataAlte cantitati impresionante de carne stricata era procesata si transformata fie in mici care erau vanduti la restaurante, fie in friptura pentru fast-food-uri. Carnea alterata (neprocesata) era vanduta si de o firma de catering, detinuta de sotia unuia dintre membrii retelei.

… exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse in consum, respectiv de trasmitere a produselor de carne alterate catre o firma de catering apartinand sotiei unui dintre membrii gruparii pentru a fi preparata si oferita spre consum. Aceste activitati infractionale au beneficiat de sprijinul unor angajati din cadrul ANPC si lucratori din cadrul Politiei de Frontiera”, se mentioneaza in comunicatul transmis de DIICOT.

In urma actiunii procurorilor, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au facut mai multe controale la depozitele de carne din Bucuresti, Cluj, Iasi, Bistrita-Nasaud si Constanta. Aproape 230 de tone de carne si produse din carne, intre care si marfa expirata din noiembrie 2013, au fost retrase de pe piata.

 

scandalul-carnii-stricate-ghimbavLa controlale demarate de ANPC, ANSVSA si alte organe de control s-au gasit, in mai multe hale din tara, sute de tone de aripi si pipote de pui, macrou, creier de porc, burta de porc, toba si carnati care fie erau expirate, fie aveau un aspect degradat si ambalaje neconforme. Primele nereguli au fost contatate la Cluj, unde 13 tone de aripi de pui erau expirate din noiembrie 2013, iar100 de tone de carne au fost oprite temporar de la vanzare”, potrivit declaratiei facuta miercuri de Alexandru Dunca, presedintele interimar al ANPC.

La un depozit din Ghimbav au fost gasite 9,8 tone de picipare de porc expirate din  august 2013 si care fuesera produse cu un an inainte. Acestea fusesera importate din Polonia de o firma romaneasca si trimise apoi catre beneficiari. In momentul in care a facut primele 3 livrari, beneficiarii au identificat anumite modificari organoleptice si anume un miros neplacut un aspect necorespunzator”, a precizat Dorin Enache, inspector DSV.

Reprezentantii depozitului sustin insa ca marfa expirata, nu era destinata comercializarii, ci era tinuta ca proba intr-un proces. Pentru asta, spun ei, au si acordul directiei sanitar veterinare. Inspectorii OPC nu s-au lasat insa „dusi cu zaharelul”, mai ales ca produsele expirate erau tinute alaturi de cele valabile.

Tot in judetul Brasov, la Rupea, a fost controlata o firma de mezeluri unde au fost gasiti „carnati de oaie care joi expira, desi inca nu au fost livrati catre agentii economici”, potrivit reprezentantilor OPC.

mafia-carnii-stricateIncepand de joi au intrat sub lupa inspectorilor si lanturile de magazine, pentru a se descoperi daca marfa adusa de presupusii evazionisti a ajuns in galantare si daca este buna pentru consum

In Bucuresti, inspectorii au gasit carne congelata de pui, porc sau vita, fara termen de garantie si care ar proveni din aceeasi retea de infractori.  S-au luat probe, iar autoritatile urmeaza sa stabileasca daca acestea erau sau nu expirate, punand astfel in pericol sanatatea populatiei.

La Buzau, potrivit directorului adjunct al DSVSA, dr. Ciprian Botezatu, „inspectorii sanitar-veterinari desfasoara controale in toate marile magazine care comercializeaza carne si in hale, dar deocamdata nu au fost identificate produse neconforme, asa ca cel putin pentru moment, buzoienii nu au motive de ingrijorare. In cazul in care se voi descoperi nereguli se vor lua masurile legale, iar acestea vor fi comunicate”.

Anchetatorii au perchezitionat si depozitul alimentar din Targoviste al parintilor jucatoarei de tenis Sorana Carstea, de unde au ridicat mai multe documente, care vor fi verificate in cadrul anchetei.

 

carne-stricata-ghimbavMai grav este insa ca sunt implicati chiar un inspector ANPC si un consilier de la ANSVSA in scandalul carnii stricate care ne pune in pericol sanatatea. Adica, doi dintre cei care sunt platiti din bani publici, adica ai nostri, ai tuturor, ca sa vegheze la respectarea normelor care ne protejeaza sanatatea. Cei doi sunt cercetati de procurorii DIICOT, in dosarul mafiei carnii stricate, fiind suspectati de trafic de influenta si favorizarea infractorilor.

 „Exista suspiciunea rezonabila ca N.V.V. a pretins si a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe langa un inspector din cadrul OPC Bistrita-Nasaud, pentru a aplica sanctiunea avertismentului la o societate comerciala datorita incalcarii unor prevederi legale privind punerea in vanzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”, arata DIICOT.

De asemenea, in cazul lui L.O.M., functionar superior in cadrul  Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare (identificat de jurnalistii de la „Vocea  Transilvaniei” ca fiind Mircea Olimpiu Lucaciu, fost sef serviciu la DSV Cluj), s-a dispus extinderea si inceperea urmaririi penale, acesta fiind suspectat de procurori ca „dupa ce a luat la cunostinta despre faptul ca urmeaza a se efectua un control la magazinele apartinand unei societati comerciale, privind punerea in vanzare a produselor de carne alterate, a anuntat pe suspectul C.R.B (administratorul societatii comerciale) asigurand acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata”, se mai arata in comunicatul amintit.

SRI are in vizor inca de anul trecut mafie a carnii stricate si a initiat actiunea care se deruleaza in aceste zile. „Este o actiune ce poate aduce atingere securitatii nationale mai ales pe ramura securitatii economice, tinand cont de faptul ca are si ramificatii transfrontaliere”, a declarat Sorin Sava, purtatorul de cuvant al institutiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*