Premiera mondiala in chirurgia cardiovasculara: valva aortica inlocuita fara deschiderea toracelui

Performanta a fost realaizata de chirurgii francezi, care au deschis astfel calea catre interventii mai rapide si mai putin invazive pentru aceasta procedura, care se realiza pana acum doar „la vedere”.

 

Dr. Marco Volla

Dr. Marco Volla

Lumea medicala a consemnat la finele acestei saptamani o noua premiera chirurgicala, trecuta in dreptul specialistilor francezi, care au reusit realizarea primei interventii endoscopice de schimbare a unei valve aortice, operatie care pana acum era realizata de chirurgii din toata lumea prin taierea sternului si deschiderea toracelui pentru vizualizarea zonei in care se facea interventia. Artizanul acestei realizari care deschide o noua cale in chirurgia cardiovasculara este medicul Marco Volla de la Spitalul de Urgenta Saint Etienne, care a operat cu succes primul pacient prin aceasta metoda minim invaziva, procedand apoi  la fel in cazul altor patru  pacienti care necesitau schimbarea valvei aortice. Principalele beneficii ale acestor interventii sunt ale pacientului, care se reface post-operatoriu mult mai repede, resimte mai putine dureri, ramane mai putin timp in spital si se alege cu doar cu cateva cicatrici abia vizibile, fiind vorba de o interventie minim invaziva, fara deschiderea toracelui. Totodata, o interventie endoscopica de schimbare a valvei aortice dureaza mai putin decat o operatie clasica, iar complicatiile ce pot aparea pe timpul interventieie sunt minime.

 

image1valvePentru cei mai putin familiarizati cu limbajul si termenii medicali, se cuvin a fi date cateva explicatii pentru a intelege in ce consta noua metoda si de ce este preferabila interventiilor clasice. Pentru inceput, trebuie precizat ca valva aortica este o parte a inimii ce permite buna circulatie a sangelui in cord, permitand pomparea sangelui din ventriculul stang in artera aorta, unul din vasele de sange principale ale corpului uman. In unele cazuri, aceasta valva nu mai functioneaza la parametri corespunzatori, si atunci apar probleme cardiace care necesita interventia chirurgicala de inlocuire a acesteia. Pana acum, aceasta procedura se realiza doar prin deschiderea toracelui, chirurgii realizind o incizie de cativa centimetri si fiind nevoiti sa taie sternul pacientului pentru vizualizarea zonei in care se realiza operatia. In acest caz, recuperarea pacientului era de mai lunga durata, durerile post-operatorii erau mai mari, fiind necesara si o mai lunga perioada de spitalizare, la toate acestea adaugandu-se si un inconvenient de natura estetica, dat de cicatricea cu care pacientul ramanea pe piept.

 

seminar microchirurgieIn ultimii ani, chirurgii cardiaci au incercat sa gaseasca o alternativa la acest gen de interventie, aceasta constand in instalarea noii valve cu ajutorul unui cateter introdus printr-o vena pana in inima. Aici, valva bolnava nu era inlocuita in intregime, ci era doar spartacu ajutorul celei noi, insa in acest caz exista riscul aparitiei unor fisuri ulterioare, de aceea majoritatea chirurgilor continua sa practice interventiile clasice. Operatia realizata in premiera de echipa de medici francezi condusa de chirurgul Marco Volla a fost realizata prin metoda endoscopica, ce presupune   explorarea vizuala a cavitatii toracice  prin intermediul unui tub optic dotat cu un sistem de iluminare, numit endoscop. Pentru introducerea instrumentelor chirurgicale, a noii valve si a fibrelor optice pentru ghidarea actiunii chirurgilor, pe toracele pacientului, au fost realizate cateva incizii de dimensiuni milimetrice prin care s-au inserat materialele respective, si astfel s-a reusit inlocuirea valvei aortice fara deschiderea toracelui pacientului. In total, cinci pacienti au fost operati pana acum prin aceasta metoda, evolutia lor post-operatorie esate favorabila, iar medicii francezi care au brevetat-o spera ca in curand, acest tip de operatie sa fie utilizat pe scara larga.


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*