Modul de calcul al caloriilor, esențial în dietele pentru slăbire

14 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Rezultatele unei cercetări recente arată că regimul bazat pe consumul zilnic de calorii nu este o strategie foarte eficientă.

 

Orice persoană care are probleme cu greutatea și conștientizează că trebuie să reducă numărul de calorii, se va întreba, cu siguranță, care este cel mai eficient mod de a ajunge la rezultatul dorit. Nutriționiștii recomandă consumul de produse alimentare cu puține calorii, dar bogate în vitamine, minerale, fibre și alte elemente nutritive, dar este important și modul în care se face asta, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate, astfel încât organismul să aibă suficientă energie dar să scape de kilogramele în plus.

Un studiu efectuat de cercetători britanici și americani, în cadrul Warwick Business School, pune în evidență faptul că persoanele care urmează un regim de slăbit şi respectă o limită a numărului de calorii consumate la fiecare masă au mai multe şanse să mănânce mai puţin, în comparaţie cu cele care urmează o strategie ce implică o limită a caloriilor consumate pe parcursul unei zile.

Studiul a fost efectuat pe două grupuri, de câte 50 de persoane, iar la final s-a constatat că stabilirea unei limite a caloriilor consumate la fiecare masă s-a dovedit o strategie mai bună pentru slăbit în comparaţie cu respectarea unei limite a caloriilor consumate într-o zi.

Cele două grupuri de participanţi au primit, din partea specialiştilor, fotografii cu mâncare, însoţite de sugestii privind numărul de calorii din fiecare farfurie. Totodată, participanţilor le-au fost oferite informaţii legate de numărul de calorii recomandate zilnic în funcţie de sex şi vârstă şi ulterior au fost rugaţi să îşi stabilească în mod independent propriul buget de calorii.

 

Persoanele care au stabilit o limită a caloriilor pentru fiecare masă şi gustare au avut un consum mediu general de 1.528 de calorii pe zi, în timp ce persoanele din al doilea grup, care au stabilit o limită a caloriilor pe zi, au avut un consum mediu general de 2.011 calorii pe zi. În același timp, subiecţii care au respectat limita de calorii pentru fiecare masă în parte au consumat, în medie, de 1.417 calorii pe zi, cu 219 mai puţine decât cei care au stabilit o limită pe zi a numărului de calorii.

Cei cu buget zilnic de calorii au redus aportul caloric la mesele în cazul cărora au considerat că exista cel mai mare risc de a mânca excesiv, precum cina sau gustările, dar nu au luat în considerare celelalte mese. Cei care au urmat un buget al caloriilor pentru fiecare masă în parte au redus numărul de calorii la toate mesele, ceea ce a redus aportul zilnic”, a explicat dr. Miaolei Jia, profesor asociat la Warwick Business School și conducătorul studiului.

Desigur, pe lângă dietă, mișcarea este un factor esențial de care trebuie ținut cont în orice cură de slăbire. Hidratarea joacă şi ea un rol esenţial în procesul de slăbire, dar nu cu băuturi dulci şi hipercalorice, ci cu smoothie-uri energizante de fructe în prima parte a zilei şi înainte de antrenamente, apă şi ceaiuri neîndulcite în restul zilei. În plus, nu trebuie ignorat faptul că o dietă sănătoasă şi eficientă conţine 3 mese principale şi eventual 2 gustări intermediare, la intervale orare regulate și oferă organismului energie şi saţietate pe toata durata zilei şi conţine fibre, vitamine şi minerale de calitate la fiecare masă.

 


Adaugati un comentariu


 

*