Muncă la „negru”, acidente și boli profesionale în firmele buzoiene

2 februarie 2018 | 0 comentarii |

Sunt principalele probleme identificate de inspectorii de Muncă din Buzău în urma acțiunilor de control efectuate la angajatorii din județ.

 

Prezentarea bilanțului pe anul 2017 al Inspectoratului Teritorial de Muncă arată că munca la „negru” rămâne o practică în rândul angajatorilor buzoieni, în ciuda legislației stricte și a controalelor repetate ale inspectorilor de muncă. Potrivit unui comunicat remis presei, inspectorii de muncă buzoieni au efectuat, anul trecut, 1.278 acțiuni de control la angajatorii din județ, verificând dacă sunt respectate prevederile legislației în vigoare privind relațiile de muncă ale acestora, cu 39.541 de angajați. În urma controalelor tematice și sistematice, 225 de angajatori au fost sancționați, aplicându-li-se 283 de sancțiuni contravenționale, din care 60 de amenzi în valoare totală de 474.000 lei și 60 de avertismente. S-au dispus, totodată, 3.238 de măsuri de remediere a neconformităților, cu termene precise de realizare.

136 dintre angajatorii verificați foloseau munca nedeclarată, 381 de persoane fiind depistate fără contracte individuale de muncă sau cu contracte de muncă netransmise în Registrul general de vidența salariaților (REVISAL). 21 de agenți economici au fost sancționați contravențional cu amendă, în valoare de 400.000 de lei, pentru că foloseau 48 de persoane care munceau „la negru”. 21 dintre persoanele fără contract de muncă munceau la același angajator, caz în care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.

Majoritatea persoanelor identificate că munceau fără forme legale de angajare își desfășoară activitatea în construcții, pază și protecție, confecții textile, prestări servicii, comerț, transporturi de persoane și de mărfuri.

 

Pentru nerespectarea timpului de muncă și de odihnă, netransmiterea modificărilor intervenite în executarea contractelor de muncă în REVISAL în termenul stabilit de lege, neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la contoroalele anterioare au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 74.300 lei.

Între deficiențele constatate se află: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, netransmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL , neîntocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă, neplata drepturilor salariale, nerespectarea duratei timpului de lucru, refuzul angajatorului de a elibera adeverințe care să ateste vechimea în muncă, specialitate sau meserie, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară și a repaosului săptămânal, nerespectarea prevederilor privind întocmirea actelor mdicale la angajare, încălcarea prevederilor legale privind munca de noapte, nerespectarea prevederilor contractului colectiv de muncă, negarantarea în plată a salariunui minim brut pe țară, necompletarea registrului de evidență a salariaților.

Controalele nu au fost lipsite de dificultăți, inspectorii de muncă fiind nevoiți să se confrunte cu lipsa de cooperare (părăsirea locului de muncă, refuzul completării declarațiilor-tip ale Inspecției Muncii, prezentare de date eronate, identitate falsă); adresarea de injurii, nemulțumirea angajatorilor referitoare la întreruperea activității pe durata controlului, atitudine agresivă a angajatorilor față de inspectorii de muncă.

 

Tatiana Gherase, inspector sef ITM Buzau

În ceea ce privește controalele din domeniul securității și sănătății în muncă și evidența accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, ITM Buzău transmite că, în 2017, au fost sancționați 374 de angajatori, cărora le-au fost aplicate 501 sancțiuni contravenționale, din care 26 de amenzi în valoare de 116.000 de lei și 475 de avertismente. Totodată au fost dispuse 503 măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităților constatate de inspectorii de muncă.

Între deficiențele constatate se numără neacordarea echipamentului individual de protecție, utilizarea unor echipamente de muncă neconforme, lipsa autorizației de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, lipsa controlului medical la angajare, lipsa instruirii privind securitatea și sănătatea în muncă, neasigurarea acordării primului ajuutor în caz de accidentare, tolerarea nepurtării echipamentului individual de protecție din dotare, neefectuarea examenului medical la angajare”, subliniază inspectorul-șef Tatiana Gherase.

 

Measuring pressure

Pe parcursul anului 2017, ITM Buzău a înregistrat și 63 de accidente de muncă, din care 54 soldate cu incapacitate temporară de muncă și 9 cu decesul victimei. A fost înregistrat și un accident colectiv (de traseu), soldat cu două decese și o persoană în incapacitate temporară de muncă, devenită ulterior invalidă.

Cele mai multe dintre bolile profesionale confirmate de Direcția de Sănătate Publică Buzău au fost înregistrate la SC Fermit SA Râmnicu Sărat, unde s-au înregistrat 4 cazuri de azbestoză datorate pulberilor minerale-fibrelor de azbest și 1 caz de bronșită cronică profesională datorat pulberilor fără efect specific.

Tot anul trecut, 4 cazuri de discopatie lombară profesională datorate microclimatului nefavorabil și mișcărilor repetitive au fost înregistrate la SAJ Buzău, 1 caz de silicoză datorat pulberilor de dioxid de siliciu a existat la SC Ductil SA Buzău, iar 1 caz de dermatită cronică datorat solvenților organici a fost înregistrat la Superlit România.

 


Categorii: Actual, Business, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*