Casa Judeteana de Pensii a facut bilantul sumelor alocate victimelor accidentelor de munca

Institutia a achitat, anul trecut, peste patru milioane de lei reprezentand plata asigurarilor pentru angajatii care au avut de suferit de pe urma accidentelor de munca si a bolilor profesionale.

 

Casa de Pensii BuzauUna dintre atributiile Casei Judetene de Pensii Buzau este (ca de altfel, ale tuturor caselor de pensii din Romania) si aceea de a plati asigurarile pentru angajatii care au ghinionul de a deveni victime ale unor accidente de munca sau de a contracta boli profesionale. In acest sens, in cadrul institutiei exista Compartimentul accidente de munca si boli profesionale, care dispune de un buget propriu de venituri si cheltuieli, fiind deservit de personal tehnic specializat. Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale garanteaza un ansamblu de servicii si prestatii in serviciul beneficiarilor, unul dintre scopuri fiind si promovarea sanatatii si securitatii in munca, precum si prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Beneficiarii acestor asigurari sunt toti angajatii cu forme legale, care dobandesc automat calitatea de asigurat in momentul in care li se incheie contractul de munca, precum si persoanele care efectueaza activitati independente, dar si cei incadrati in functii elective, adica demnitari numiti in functiile respective prin vot.

 

casa de pensiiAsiguratii beneficiaza, in aceasta calitate, de prestatii si servicii pentru investigare si diagnosticare medicala, reabilitare si recuperarea capacitatii de munca. Totodata, acestia beneficiaza de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, prestatii de servicii pentru reabilitarea si reconversia profesionala sau despagubiri, in caz de deces.

Conform legislatiei, asiguratii beneficiaza si de rambursarea cheltuielilor pentru transportul de urgenta in cazuri temeinic justificate, cand salvarea victimei impune mijloace speciale, precum si pentru confectionarea ochelarilor, a aparatelor acustice, protezelor oculare, in cazul in care anumite organe au fost deteriorate in urma unui accident de munca soldat cu vatamari corporale. Nu in ultimul rand, asigurarile acopera si costul aplicarii protezelor sau altor dispozitive medicale in vederea recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice dobandite de angajati in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale dobandite.

 

3 recuperareConform datelor prezentate in sedinta Colegiului Prefectural, de reprezentantii Casei Judetene de Pensii Buzau, institutia a decontat, anul trecut, 181 de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca in urma unui accident sau boala profesionala si 186 de compensatii pentru atingerea integritatii. Suma totala platita prin acest sistem de asigurare este de 4.069.302 lei, peste 2,1 milioane fiind platiti pentru 462 de cazuri diverse, iar 1,92 de milioane de lei reprezentand pensii de invaliditate si pensii de urmas, ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala. Pentru prestatii si servicii de recuperare medicala au beneficiat, pe parcursul aceleiasi perioade, 56 de angajati, valoarea totala a sumei alocate de Casa Judeteana de Pensii fiind de aproape 94.000 de lei.

In ceea ce priveaste anul in curs, la CJP Buzau s-au inregistrat pana in prezent 73 de angajati in cazul carora s-a impus plata unor asigurari din aceasta categorie, valoarea totala a sumei platite fiind de 357.740 de lei.

 


Categorii: Actual, Institutii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Datele prezentate probabil sunt corecte, dar nu sunt elocvente. Ele reprezinta doar plati ale Casei de Pensii Buzau.
    Ar fi fost corect sa se prezinte si sumele colectate la nivel de judet, pentru o corecta informare.
    Pe de alta parte si mai corect ar fi fost sa se prezinte sumele colectate si cele platite la nivel national, pe o perioada de 3-5 ani, pentru a se vedea si valorile de report anual ca sume de rezerva.
    Fara toate aceste cifre complete, valorile prezentate nu au nici o valoare. Firmele, care prin efectul legii, sunt obligate sa contribuie la acest fond, au dreptul la o informare corecta si completa.

Adaugati un comentariu


 

*