Peste 3.000 de pacienti romani asteapta sa primeasca un transplant de organe

Majoritatea sunt pe listele de asteptare pentru un transplant renal, insa multi dintre acestia nu ar rezista unei astfel de operatii.

 

transplant hepaticLa sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant s-au intalnit cu oficiali din Ministerul Sanatatii, unde a fost prezentat un raport de etapa referitor la activitatea de transplant din Romania, un domeniu in care tara noastra ocupa primul loc in Europa. La intalnirea cu reprezentantii din minister, au participat din partea Agentiei Nationale de Transplant, medicul Victor Zota, coordonatorul programului national de transplant, dr. Irinel Popescu, coordonatorul echipei de transplant hepatic de la Institutul Fundeni, medicul Radu Deac, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, dr. Dan Luscalov, predecesorul sau si medicul Raluca Neagu, coordonator de transplant.

Dupa discutiile purtate ieri la sediul Ministerului Sanatatii, datele prezentate de ANT au fost facute publice in cadrul unei conferinte de presa la care au participat reprezentantii agentiei.

 

transplant-ficatCu aceasta ocazie, medicul Victor Zota, coordonatorul programului national de transplant, a precizat ca la acest moment, numarul pacientilor romani aflati pe listele de asteptare pentru a beneficia de un transplant depaseste 3000 de persoane, marea majoritate a acestora fiind pacienti care sufera de afectiuni cronice renale, a caror singura speranta de vindecare este primirea unui rinichi de la un domator compatibil. Peste 2.500 de persoane se afla in aceasta situatie, conform datelor ANT, insa la acest capitol exista si o mare problema, deoarece o mare parte dintre acesti pacienti nu sunt in situatia biologica de a putea rezista unei proceduri de transplant. Organismul acestora este prea afectat de boala, iar pacientii nu ar supravietui unei interventii chirurgicale de transplant renal. In situatia lor, singura sansa este dializa, procedura menita a suplini functia renala afectata din cauza bolii. Pe locul al doilea, ca numar de pacienti, se afla persoanele cu afectiuni hepatice, care asteapta un transplant de ficat. In acest caz este vorba de circa 400 de persoane, alti 30 de pacienti fiind pe lista de asteptare pentru un transplant de cord si 30 pentru un transplant de pancreas.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

In cadrul conferintei de presa sustinute la sediul Ministerului Sanatatii, Victor Zota a mai precizat ca anul acesta a crescut cu 10 numarul de donatori de organe. „Avem anul acesta 72 de donatori cadavru inregistrati, cam cu 10 mai multi decat erau anul trecut pe vremea asta. Anul trecut a fost un an foarte bun. Avem, cu sprijinul Ministerului Sanatatii, promovata o noua lege a transplantului care a trecut saptamana trecuta prin Camera Deputatilor si care reaseaza activitatea de transplant din Romania pe niste baze foarte solide. Vrem sa remarcam faptul ca mai mult de jumatate dintre colegii nostri din tara au inceput sa fie platiti pentru munca de coordonare si pentru munca de declarare a mortii cerebrale. Mai sunt cateva disfunctionalitati, dar eu zic ca in scurt timp le vor rezolva si pe acelea”, a declarat coordonatorul programului national de transplant. Acesta a mai precizat in final ca Ministerul Sanatatii a aprobat 5 posturi, care au fost scoase la concurs, dintre care trei s-au ocupat, iar doua se vor ocupa, cel mai probabil, in luna iulie.


Adaugati un comentariu


 

*