Un tanar de 32 de ani o primit o inima noua, la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures

Operatia, efectuata cu succes, reprezinta totodata reluarea activitatii de transplant de cord la unitatea medicala, dupa o pauza mai lunga de doi ani si o perioada de grele incercari. Anul acesta au fost realizate in cadrul Institutului aproape 80 de transplanturi renale, 37 hepatice, doua de pancreas si unul de inima.

 

institutul inimii tg mures

Institutul Inimii Targu Mures

Data de 27 aprilie 2014 va avea o semnificatie aparte pentru Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures, dar mai ales pentru Florin Calancea, un tanar de 32 de ani din judetul Dambovita, care in aceasta zi a primit o noua sansa la viata, dupa ce sperantele sale incepusera sa se naruiasca rand pe rand, chiar in momentul in care se hotarase sa isi intemeieze o familie.

Tanarul este primul pacient care a beneficiat de un transplant de cord la unitatea medicale muresana, dupa ce aceasta activitate fusese intrerupta timp de mai bine de doi ani, ca urmare a desfiintarii institutului pe vremea guvernarii Boc si apoi a reinfiintarii, urmate de demersurile necesare pentru obtinerea reacreditarii. In aceasta perioada, alti pacienti ar fi putut avea sansa pe care a avut-o tanarul de 32 de ani, insa activitatea de transplant de cord nu a putut fi reluata foarte curand, din cauza demersurilor necesare reacreditarii si apoi a lipsei unor donatori  compatibili, in situatia in care prelevarea de cord se face in niste conditii mult mai speciale.

 

operatiePovestea pacientului care a primit o inima noua este una dramatica, dar a avut un final fericit, multumita familiei unui tanar de 26 de ani care a fost de acord cu prelevarea de organe, dupa ce acesta intrase in moarte cerbrala in urma unui politarumatism suferit. Operatia de prelevare s-a efectuat la spitalul din Baia Mare, echipa medicala condusa de medicul Cosmin Opris recoltand ficatul pancreasul, rinichii si cordul pacientului.

In acest timp, Florin Calancea era internat in spitalul de la Targoviste, diagnosticat cu cardiopatie dilatativa, in urma careia se afla in stare avansata de insuficienta cardiaca, singura sa sansa fiind transplantul de cord. Se imbolnavise tocmai cand se pregatea sa faca un pas important in viata, dupa ce lucrase timp de sase ani in Grecia ca mecanic auto, reusind sa stranga niste bani cu care isi construise o casa in localitatea de domiciliu. Odata finalizata locuinta, tanarul se intorsese acasa si planuia sa se insoare, insa afectiunea de care suferea l-a trimis pe patul de spital, iar viata sa a luat o turnura dramatica. Singura sansa era un transplant de cord, in conditiile in care gasirea unor donatori compatibili este mai dificila, prelvarile de cord facandu-se in conditii mai speciale decat in cazul altor organe.

 

Dr.Horatiu Suciu

Dr.Horatiu Suciu

Sansa i-a suras la finele saptamanii trecute, cand medicii au constatat ca inima pacientului aflat in moarte cerebrala indeplineste toate conditiile pentru a putea fi prelevata, iar analizele au stabilit ca Florin Calancea este compatibil. Sambata seara a fost adus cu ambulanta la Targu Mures si internat la Institutul Inimii, in jurul orei 3.00 sosind si cordul prelevat la Baia Mare. La scurt timp, pacientul a intrat in operatie, interventia de inlocuire a inimii bolnave cu cea sanatoasa, durand mai bine de 7 ore. Ieri dupa-amiaza, medicul Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures si coordonatorul echipei care a efectuat interventia, a anuntat ca operatia a fost efectuata cu succes, iar pacientul se afla la terapie intensiva, in stare buna.

Medicul a mentionat totodata, ca operatia a marcat reluarea activitatii de transplant de cord la instututul muresan, dupa ce acesta a fost desfiintat, apoi reinfiintat si reacreditat. Desi acest tip de interventie putea fi efectuat inca de la finele anului trecut, pana in prezent nu s-a efectuat niciun transplant din cauza lipsei unui cord compatibil. La Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures au fost realizate anul acesta 37 transplanturi hepatice, aproape 80 de transplanturi renale, doua de pancreas si unul de inima.

 

1999-primul transplant de cord in Romania

1999-primul transplant de cord in Romania

Medicul Horatiu Suciu a preciazat ca gasirea unui cord compatibil pentru transplant este ceva mai dificila decat in cazul altor organe doar in 10-30 la suta din cazuri donatorii fiind compatibili. „A crescut foarte mult rata donarii, este un lucru foarte bun, dar asa cum am mai mentionat in anumite interventii, pacientii de la care se poate preleva cordul, donatorii, trebuie sa indeplineasca niste conditii un pic mai speciale, sunt si lucruri legate de varsta, in primul rand si de anumite conditii hemodinamice si anumite conditii metabolice pentru ca acel donator sa fie eligibil pentru transplant cardiac. Nu a fost, din pacate, in aceasta perioada, nici un donator, am fost foarte aproape, in luna ianuarie sa efectuam un transplant, echipa s-a si deplasat intr-o locatie pentru acest lucru, dar s-a amanat in ultimul moment tocmai datorita unor probleme pe care le prezenta donatorul” a declarat medicul in cadrul unei conferinte de presa.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

La randul sau, medicul Victor Zota, coordonatorul programului national de transplant, a salutat reluarea activitatii de transplant cardiac la institutul de la Targu Mures, precizand totodata ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost realizate 37 de transplanturi hepatice, aproximativ 80 transplanturi  de rinichi si doua de pancreas. Acesta a tinut sa multumeasca si familiei donatorului de la care a fost prelevat cordul, aprecind gestul acestora, mai ales tinand cont de faptul ca nu in toate situatiile in care familiile pacientilor aflati in moarte cerbrala isi dau acordul pentru prelevarea de organe, oamenii sunt de acord si cu recoltarea inimii. Victor Zota a mai precizat si ca numarul donatorilor este in crestere, exprimandu-si speranta ca reluarea activitatii de transplant cardiac la Targu Mures va fi una de bun augur si astfel va putea fi salvata viata mai multor pacienti.

  


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*