Medici romani medaliati cu aur la Salonul de Inventica de la Geneva

Inventia pentru care echipa romaneasca a fost premiata este un simulator destinat instruirii rezidentilor si specialistilor in domeniul interventiilor chirurgicale urologice minim invazive.

 

operatie urologie (2)Medicii romani se remarca nu doar prin interventiile chirurgicale de mare complexitate pe care le reralizeaza sau prin eforturile pe care le fac pentru salvarea vietii pacientilor, avand la dispozitie conditiile modeste puse la dispozitie de sistemul public de sanatate, ci si prin inventivitate. O demonstreaza distinctia primita recent de o echipa de medici de la spitalul Colentina, care a participat la Salonul de Inventica de la Geneva, cu un simulator creatie proprie, destinat instruirii personalului medical in domeniul interventiilor chirurgicale minim invazive. Pentru inventia lor, medicii Victor Cauni, Cristian Persu şi Felix Voinea au obtinut medalia de aur, dar si alte doua premii, Technopol Moscova si premiul Arabia Saudita. Dispozitivul creat de cei trei medici va permite trecerea de la instruirea preliminara a medicilor pe mere pere sau gutui, la instruirea pe un aparat care reproduce organismul uman. Nu este vorba de nicio gluma, cei trei medici declarand ca in prezent, simularea interventiilor chirurgicale minim invazive din domeniul urologiei se realiza cel mai bine pe fructe, care sunt „operate” de zeci de ori de catre specialisti sau de catre medicii rezidenti, inainte de a intra in sala.

 

Dr.victor Ciauni

Dr. Victor Ciauni

Dispozitivul inventat de cei trei medici de la spitalul Colentina reproduce o anumita parte corpului uman si este la acest moment unic in lume. Nu a fost inca brevetat, insa obtinerea brevetului nu va fi o problema, avand in vedere apreciarea de care s-a bucurat aparatul la una din cel mai importante manifestari din domeniul inventicii. Despre simulator, medicul Victor Ciauni, seful Sectiei de Urologie de la spitalul Colentina spune ca „este adresat instruirii practice a medicilor rezidenti si a specialistilor tineri in urologie, in efectuarea unor interventii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului. Aceste interventii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanata, sunt interventii deosebit de delicate, care necesita o curba destul de mare de invatare. Acest model fizic, acest simulator reprezinta un segment din corpul uman, pe care, respectand toate tesuturile, incepand de la piele, tesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezica si intreg aparatul urinar, se poate simula operatia de nefrolitotomie percutanata si de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului”.

 

operatie urologie (3)Acesta a mai adaugat ca simulatoare pentru diferite tipuri de interventii chirurgicale mai exista si la alte spitale din lume, insa dispozitivul creat de echipa de la spitalul Colentina este singurul conceput pentru simularea acestui gen de operatii. Acesta va fi dotat cu senzori care sa arate cand se lezeaza calea urinara sau orice vas de sange, indicand fiecare pas gresit ce poate fi facut de medic in cadrul unei asemenea interventii. Operatiile simulate pe aparat sunt cele mai delicate din domeniul urologiei, iar medicii care le efectueaza trebuie sa fie tot timpul antrenati, antrenament ce se realizeaza mult mai bine pe un astfel de dispozitiv decat pe mere, pere si gutui, ca pana acum. Medicul mai spune ca in Romania exista la acest moment multi pacienti cu litiaza voluminoasa, litiaza colariforma, litiaza bilaterala, calculi duri, in cazul carora se impune o astfel de interventie.

 

operatie urologie (1)Singura problema legata de dispozitivul de simulare ar fi costurile ridicate pe care le presupune realizarea sa, la care se adauga costurile legate de intretinere. Seful sectiei de urologie de la spitalul Colentina a mai precizat ca urmatorul pas va fi incercarea de a convinge firmele private sa inceapa productia in serie a simulatorului, demersuri care se anunta destul de dificile. „Traim intr-o lume care este guvernata de bani, de profit imediat si probabil ca aceste brevete, neaducand un profit imediat, sunt trecute in asteptare. Inca nu colaborez cu firme externe, dar sa vedem daca, in fine, o sa avem propuneri sau nu in acest sens. Toate inventiile le-am facut cu sufletul, tin la toate, vom vedea in viitor care din ele sau daca se vor aplica si probabil timpul isi va da masura calitatii acestora”, a declarat acesta, precizand ca in acest context are mai multe brevete care au fost prezentate la Geneva si care au ramas doar in stadiul de proiect.

Echipa medicala spera ca simulatorul care reprezinta cea mai recenta inventie sa ajunga pe piata in cel mult doi ani.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*