Ministerul Sanatatii anunta reluarea transplantului pulmonar

In prezent, 7 pacienti romani se afla pe lista de asteptare, iar operatiile vor fi efectuate la clinica AKH din Viena.

 

transplant operatieMinisterul Sanatatii a anuntat ca s-au deblocat procedurile de transplant pulmonar in Romania, iar primele doua operatii de acest gen vor avea loc imediat ce vor fi indeplinite conditiile necesare si vor fi gasiti donatorii compatibili. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, in ultima perioada au fost desfasurate demersurile necesare, pentru inceput fiind semnat un document incheiat intre Agentia Nationala de Transplant si organizatia europeana de profil Eurotransplant. Documentul are valoarea unei scrisori de intentie, iar oficializarea relatiei intre cele doua entitati urmeaza a se face prin semnarea unui nou acord, intrucat cel precedent a expirat in 2013 si nu a mai fost innoit de atunci.

In prezent, pacientii romani care au nevoie de transplant pulmonar sunt operati la spitalul AKH din Viena, plamanii fiind prelevati si pusi la dispozitie prin reteaua Eurotransplant. Nu mai tarziu de saptamana trecuta, o echipa de la clinica AKH s-a deplasat in Romania pentru o prima prelevare de plamani in cazul unui donator aflat in moarte cerebrala, insa din pacate, organele nu indeplineau toate criteriile pentru a fi transplantate.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgMinistrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a avut o serie de intalniri cu prof. Bruno Meiser, presedintele Eurotransplant, si prof. Walter Klepetko, seful Sectiei de chirurgie toracica si al programului de transplant pulmonar de la clinica universitara AKH din Viena, unde sunt efectuate operatiile de transplant pentru pacientii romani, cu organele prelevate si puse la dispozitie prin reteaua Eurotransplant.

In urma acestor discutii s-a stabilit ca pentru toti cei 7 pacienti romani aflati in evaluare vor fi reactivate procedurile necesare, primii doi dintre acestia urmand sa fie supusi transplantarii imediat ce vor fi identificati donatorii compatibili.

Reprezentantii AKH au precizat ca numarul cererilor pentru transplantul pulmonar a crescut mult in ultima vreme, iar pentru ca spitalul poate transplanta cel mult 10 pacienti romani anual, este necesara deschiderea unui Centru National de Transplant pulmonar in Romania.

 

tuberculozaPe fondul acestor discutii si al precizarilor facute de cei de la AKH, Ministerul Sanatatii a anuntat ca se va incheia un nou acord intre autoritatile romane si Eurotransplant, iar urmatorii pasi vor fi evaluarea si recoltarea plamanilor de la eventualii donatori romani si infiintarea celor minimum trei centre regionale de urmarire post-transplant in tara noastra, considerate necesare de catre partenerul austriac.

Reprezentantii ministerului nu au anuntat insa un termen exact de la care va fi posibila efectuarea primului transplant pulmonar al unui pacient din Romania sau daca acest lucru se va intampla pana la finalul anului in curs si nici cand se vor realiza cele trei centre de urmarire a pacientilor transplantati.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*