Medici de familie instruiti pe bani elvetieni, in domeniul ingrijirii paliative

Aproximativ 170 de medici au fost inclusi intr-un proiect initiat de Hospice Casa Sperantei in colaborarte cu un spital din Elvetia, in scopul acordarii unei mai bune ingrijiri bolnavilor de cancer.

 

Hospice Casa SperanteiUna dintre cel mai active organizatii din Romania in domeniul ingrijirilor paliative, fundatia Hospice Casa Sperantei, lanseaza un nou semnal de alarma cu privire la faptul ca acest capitol este ca si inexistent in sistemul de sanatate romanesc. Multi dintre pacientii cu boli incurabile nu pot beneficia de astfel de ingrijiri care sa le faca mai usoara suferinta, in conditiile in care tratamentele medicale nu mai dau niciun rezultat in cazul lor.

In acest context, reprezentatii fundatiei care detine cateva asezaminte in cadrul carora pacientii beneficiaza gratuit de ingrijiri paliative, au atras atentia asupra faptului ca in prezent, doar 5 la suta din necesarul de servicii paliative care ar trebui acordate bolnavilor de cancer din Romania pot fi acoperite, in conditiile in care exista peste 150.000 de pacienti oncologici care au nevoie de astfel de ingrijiri. Acestora li se adauga si alti bolnavi cu afectiuni incurabile care, de asemenea, necesita ingrijire paliativa, dar putini au acces la asa ceva.

 

In aceste conditii, reprezentantii fundatiei militeaza pentru introducerea medicilor de familie intr-un sistem de acordare a ingrijirilor paliative pacientilor oncologici, bazandu-se pe statisticile intocmite la nivel mondial, care arata ca aproximativ 60 la suta dintre pacientii oncologici pot primi ingrijiri paliative din partea medicilor de familie.

Pentru a sustine aceste demersuri, Hospice Casa Sperantei a initiat, in urma cu cateva luni, un proiect in parteneriat cu spitalul Saint Gallen din Elvetia, cu finantare tot din partea statului elvetian. Proiectul si-a propus specializarea mai multor medici de familie in domeniul ingrijirii paliative a pacientilor oncologici, concomitent cu acordarea acestor ingrijiri celor care au nevoie de ele. Programul se apropie de sfarsit, urmand a fi incheiat la finele acestei luni, asa ca initiatorii au organizat, ieri, o conferinta de presa in cadrul careia au facut un bilant al activitatilor desfasurate si au prezentat propunerile lor privitoare la includerea medicilor de familie intr-un program national de acordare a ingrijirilor paliative.

 

Hospice Casa Sperantei - instruire mediciCu aceasta ocazie, medicul Daniela Mosoiu, coordonatorul proiectului, a declarat ca in cadrul programului  au fost  instruiti 168 de medici de familie din tara in ingrijiri paliative. 25 dintre ei au fost prinsi ulterior in proiect, pentru implementarea modelului de ingrijiri paliative la pacientii cu cancer din comunitate. Totodata, au beneficiat de abordare paliativa 147 de pacienti cu cancer din judetele Brasov, Cluj, Iasi si din Bucuresti. Acestia au beneficiat de servicii de ingrijiri paliative de baza, care au constat in managementul durerii si al simptomelor, tratamentul depresiei, al anxietatii si fricilor, ingrijire corporala si instruire privind pasii pe care ii au de urmat si institutiile carora trebuie sa se adreseze pentru a-si obtine drepturile sociale cuvenite.

 

ingrijiri paliative2In aceeasi conferinta, medicul Daniela Mosoiu a explicat ca, luand in considerare faptul ca un medic de familie are in evidenta, in medie, zece bolnavi cu cancer pe care ii poate ajuta prin abordare paliativa, iar costul anual pentru ingrijirea paliativa de baza a acestor zece pacienti oncologici este de 4.743 de lei pe an, costurile abordarii paliative ce ar putea fi decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar fi in 2016 de 4 milioane de lei si ar ajunge in 2020 la aproximativ 25 de milioane de lei. „Daca alocarea bugetara ar incepe gradual din 2016, ar reprezenta aproximativ 0,02 la suta din valoarea cheltuielilor realizate in 2015 cu sanatatea. Altfel spus, ar fi nevoie de o suplimentare a bugetului pentru asistenta medicala primara cu 0,27 la suta” a mai precizat dr. Daniela Mosoiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*