Sanitas solicita o noua majorare a salariilor din Sanatate

24 februarie 2016 | 0 comentarii |

Sindicalistii reamintesc de protocolul incheiat in urma negocierilor de anul trecut si cer guvernului sa opereze o noua majorare cu 25 la suta a salariilor cadrelor medicale, conform intelegerii avute atunci.

 

sanitas violenta buzau (9)

Marius Sepi, alaturi de liderii buzoieni ai Sanitas

In timp ce liderii sindicatelor din invatamant au reactionat vehement la o declaratie a premierului Dacian Ciolos potrivit careia proiectul legii salarizarii intocmit de Rovana Plumb este irealizabil din punct de vedere bugetar, liderii Federatiei Sanitas sustin ca ei sunt decisi sa continue demersurile pentru obtinerea celorlalte majorari salariale promise de reprezentantii Guvernului Ponta in urma negocierilor avute in toamna anului trecut.

O declaratie in acest sens a fost facuta de prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, care le-a reamintit guvernantilor ca anul acesta trebuie operata o noua majorare salariala, cu 25 la suta, pentru cei aproximativ 231.000 de angajati din Sistemul public de Sanatate. Acesta a atras atentia ca majorarea de la 1 octombrie 2015 nu a avut efectul de a „le inchide gura” sindicalistilor si ca sumele primite de angajatii din sistem sunt inca insuficiente pentru a le asigura acestora un venit decent. Sepi a reamintit ca medicii sunt in continuare nemultumiti de salariile mici si ca multi dintre ei se gandesc serios sa plece din tara, astfel ca o noua majorare salariala de 25 la suta ar trebui operata cat mai curand, pentru a nu risca accentuarea crizei acute de personal, din sistem. „Conform negocierilor cu Guvernul, ne asteptam sa primim a doua transa de mariri salariale de 25 la suta. Daca sistemul doreste sa-si pastreze medicii, solicitam sa ni se dea maririle promise. Guvernantii ar trebui sa ia act de asta, daca doresc sa-si pastreze medicii, asistentii medicali, personalul de specialitate, intregul personal din sistemul de sanatate. De asemenea, asteptam un raspuns urgent pentru a rezolva inechitatile salariale existente la cei 42.000 de angajati ai sistemului sanitar”, a declarat Marius Sepi.

 

Ambulanta Urgente spital _2298La randul lor, sindicalistii de la Ambulanta au avut o discutie cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, in cadrul careia si-au manifestat o serie de nemultumiri.

Revendicarile acestora sunt legate atat de inechitatile privind salarizarea personalului din cadrul serviciilor de Ambulanta, cat si de proasta dotare a acestor servicii. Ei spun ca majoritatea ambulantelor aflate in exploatare sunt depasite moral si fizic si nu dispun de dotarile necesare, ceea ce ingreuneaza interventia rapida si eficienta in salvarea pacientilor.

Sindicalistii de la Ambulanta au reclamat faptul ca exista diferente mari intre salariile primite de angajatii serviciilor din tara, mentionand ca in cazul a 19 servicii judetene salariile sunt mai mici decat in cazul celorlalte, desi munca este aceeasi. Oficialii din Ministerul Sanatatii au admis ca aceste diferente exista si au precizat ca vor rezolva aceasta problema prin promovarea unui act normativ, ce va fi elaborat de Guvern, in viitorul apropiat.

 

spitalulasteaptaacreditarea-1354725073In ceea ce priveste dotarea cu autospeciale a serviciilor de Ambulanta, ministrul Patriciu Achimas Cadariu a precizat ca este pe punctul de a se finaliza un acord cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta privind achizitia de ambulante noi. „Suntem in momentul finalizarii unui acord cu IGSU prin care vom avea capacitatea de a achizitie a unui numar mare de ambulante si speram ca va scadea si pretul. Ne dorim o standardizare atunci cand se actioneaza la un caz, sa nu existe incompatibilitati intre aparatura, masini, pentru ca toti pacientii sa beneficieze de cele mai bune conditii”, a declarat la finalul intalnirii cu sindicalistii , ministrul Cadariu.

Din luna noiembrie a anului 2014, pana la jumatatea anului trecut, SAJ Buzau a primit in dotare 7 ambulante noi, patru dintre ele cu tractiune integrala 4X4. La nivelul celor 8 substatii ale SAJ Buzau, numarul autospsecialelor din dotare a ajuns astfel la 47, cele mai vechi ambulante aflandu-se in serviciu din 2008. Cu toate ca acestea au adunat peste 600.000 de kilometri fiecare, inca mai pot fi exploatate, purtatorul de cuvant al SAJ, Rodica Corneci, declarand ca parcul auto corespunde la acest moment nevoilor existente la nivelul judetului.

 


Adaugati un comentariu


 

*