Sanitas a infiintat o comisie speciala pentru problemele medicilor
Federatia sindicala spune ca era necesar sa se identifice problemele specifice ale acestora, ca si problemele salariatilor din asistenta sociala pentru care se va forma, in curand, o alta comisie.
In cadrul unei sedinte a departamentului profesional al Federatiei Sindicale Sanitas a fost luata zilele trecute decizia constituirii unei comisii speciale, care sa preia toate problemele cu care se consfrunta medicii din sistemul romanesc de Sanatate. Anuntul formarii acestei comisii a fost facut de Leonard Barascu, presedintele Sanitas, care a precizat ca aceasta este o masura pe care sindicatul o avea in vedere de mai multa vreme, pentru a veni mai bine in sprijinul celor aproximativ 6.000 de medici care fac parte din organizatie. „In cadrul departamentului profesional al Federatiei Sanitas am organizat o comisie a medicilor, care sa preia tot ceea ce inseamna problemele medicilor din sistem si sa le raportam. Sunt 6.000 de medici ai Federatiei Sanitas si mergem impreuna pe niste linii pe care dumnealor le cunosc mai bine”, a declarat Leonard Barascu.
Totodata, presedintele Sanitas a mai anuntat ca o comisie similara urmeaza sa se infiinteze si pentru sindicalistii din asistenta sociala, iar aceste demersuri nu vor crrea discriminari intre categoriile profesionale reprezetnate in sindicat.
Comisia deja infiintata se va constitui, totodata, intr-un instrument prin intermediul caruia vor fi culese informatii din spitale, cu privire la problemele specifice cu care se confrunta medicii, probleme carora se va incerca o rezolvare favorabila.
Un alt scop al acestei comisii va fi si stabilirea, de catre sindicat, a modificarilor ce urmeaza a fi aduse Legii Sanatatii, precum si altor legi care privesc in mod direct aceasta categorie profesionala. „Avem la zi probleme importante, precum Legea salarizarii, Legea profesiei de medic, care se pare ca se va modifica, nu in ultimul rand Legea 95, care este o lege a sistemului si trebuie sa facem niste modificari, sa le facem impreuna, in functie de problemele dumnealor, pe care le stiu mai bine decat ceilalti. Nu exista o discriminare intre aceste categorii pe care noi le reprezentam, dar incercam, pe fiecare in parte, sa le reprezentam cat mai bine”, a mai precizat Leonard Barascu.
Nu in ultimul rand, sindicalistii isi doresc ca prin aceasta decizie sa se reuseasca diminuarea fenomenului denumit „exodul medicilor”, iar prin masurile care vor fi implementate, astfel incat medicii sa nu mai fie atat de atrasi sa plece sa lucreze in clinici din strainatate si sa aiba motivatii intemeiate pentru a ramane in tara.
Initiativa a fost apreciata de medicii care fac parte din sindicatul Sanitas, multi dintre ei raspunzand invitatiei de a participa la sedinta in care a fost luata decizia infiintarii acestei comisii. „A fost o surpriza pentru noi sa vedem numarul mare de medici care au dat curs invitatiei noastre. Sunt foarte multi care au venit din tara. Ma bucur ca au dat curs invitatiei si au si analizat subiectele pe care noi le-am propus in cadrul invitatiei, adica au fost foarte bine pregatiti pe legea salarizarii, pe draftul legii salarizarii, pe legea malpraxisului, pe legea exercitarii profesiei de medic si speram ca, impreuna, sa identificam cele mai bune solutii pentru ca aceste legi sa se schimbe favorabil pentru ei. Dorim sa gasim solutii ca ei sa nu mai plece din tara si sa fie respectati in Romania”, a declarat la randul sau Viorel Husanu, presedintele filialei Sanitas din Bucuresti.