Studentii de la Carol Davila, in practica de vara pe bani europeni

In cadrul unui program cu finantare europeana derulat de Universitatea de Medicina si Asociatia Centrul Roman de Initiative, 360 de studenti vor beneficia astfel de activitati de orientare si consiliere in cariera.

 

studenti medicina (1)In aceasta vara, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Carol Davila din Bucuresti desfasoara, impreuna cu Centrul Romana de Initiative, programul „Presmed-Practica Europeana pentru Servicii de Medicina”. Programul beneficiaza de finantare europeana si are scopul de a-i ajua pe studentii la medicina sa se orienteze in alegerea unei viitoare specializari. Acest lucru se va realiza prin organizarea de stagii de practica sub coordonarea unor cadre universitare, dar si prin vizite de studiu in locatii importante in formarea viitorilor medici. In plus, proiectul ofera studentilor care vor dori sa participe, activitati de orientare si consiliere in cariera, precum si un ghid tiparit in acest sens.

360 de studenti din anii I, II, III si IV vor avea astfel posibilitatea sa faca stagii de practica in spitale in perioada verii, precum si vizite de studii  la o clinica medicala, un laborator de cercetare, o sala de operatie din spital, un centru de radio-diagnostic, un centru de radioterapie oncologie, un laborator de histopatologie, un laborator de analize medicale, o unitate de primiri urgente, o sectie de anestezie si terapie intensiva si o expozitie de produse si echipamente medicale.

 

studenti medicinaIdeea de baza a acestui proiect este aceea ca practica de vara pentru studentii la medicina le ofera acestora prigilegiul contactului direct cu pacientul. Studentii din anul I vor fi indrumati de catre cadrele didactice in vederea dezvoltarii abilitatii de comunicare cu pacientul, mai exact, vor invata ABC-ul intocmirii unei anamneze corecte, care reprezinta baza informationala pentru stabilirea unui diagnostic clinic initial si constituie fundamentul pentru structurarea strategiei de evaluare paraclinica.

Studentii anului II vor lua contact direct cu modalitatile de ingrijire a pacientilor din sectiile de  chirurgie plastica, respectiv pregatirile preoperatorii si ingrijirile postoperatorii ale acestora.

Studentii din anii III-IV vor fi implicati, progresiv, in activitatile concrete privind ingrijirile specifice  chirurgiei plastice pentru regiunea cranio-faciala. Perioada de practica de vara ofera, in acelasi timp,  oportunitatea efectuarii unor gesturi si tehnici specifice in laboratorul de microchirurgie al clinicii, in vederea familiarizarii cu domeniul microchirurgiei reconstructive, in etapa experimentala.

 

Dr. Ioan Lascar

Dr. Ioan Lascar

Totodata, studentii avansati din anul IV vor avea acces in salile de operatii, pentru a asista la desfasurarea interventiilor specifice, de diferite grade de complexitate.

Scopul final este reprezentat de familiarizarea studentilor cu sfera de preocupare a domeniului chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva in regiunea cranio-faciala precum si confruntarea in etapa experimentala cu exigentele impuse de practicarea acestui domeniu. Astfel le va fi oferita oportunitatea stabilirii concordantei intre dorinta de a practica aceasta specialitate, prin dobandirea unor abilitati tehnice strans legate de cultivarea aptitudinilor personale, sub indrumarea unor cadre didactice cu competenta si experienta in domeniu.

Referitor la acest proiect, dr. Ioan Lascar, prorector in cadrul UMF Carol Davila, a declarat ca „noi credem ca oamenii fac diferenta, iar prin proiectele noastre, facem tot posibilul sa oferim posibilitati reale de dezvoltare participantilor. Vizam dezvoltarea si excelenta, de aceea incercam, impreuna cu partenerii nostri, sa redefinim modalitatea de realizare a stagiilor de practica din domeniul medical. Studentii mai bine pregatiti azi vor fi specialistii in medicina de maine”, arata cel mai apreciat profesor in chirurgie plastica si reconstructiva din Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*