Casa Judeteana de Pensii Buzau anunta care sunt modificarile recente aduse Legii Pensiilor

Incepand cu data de 17 iulie, o serie de noi prevederi legislative au intrat in vigoare, ca urmare a modificarilor adoptate de Guvern in privinta Legii sistemului unitar de pensii publice.

 

Casa de Pensii Buzau

Casa de Pensii Buzau

Ca urmare a publicari in  Monitorul Oficial a actului normativ ce modifica Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Casa Judeteana de Pensii Buzau anunta ca din 17 iulie au intrat in vigoare o serie de noi prevederi referitoare la aceasta lege, insa conditiile generale de acordare a oricarui tip de pensie raman neschimbate. In continuare, nu se poate pensiona nimeni mai devreme decat permitea cadrul legal inainte de aceasta modificare.

Noutatea principala o reprezinta faptul ca solicitantii pensiei anticipate partiale vor primi un cuantum mai avantajos al pensiei, in urma micsorarii procentului de penalizare

Daca in forma sa anterioara, Legea nr. 263/2010 preciza ca stabilirea cuantumului pensiei anticipate partiale se efectueaza „din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75 la suta pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obţinerea pensiei pentru limita de varsta”, noua reglementare stabileste ca procentul de diminuare se calculeaza conform tabelului urmator, avandu-se in vedere perioada de contributie realizata peste stagiul complet de cotizare:

Perioada de cotizare realizata peste stagiul complet de cotizare prevazut in Anexa 5

Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare (%)

Pana la 1 an

0.50

Peste 1 an

0.45

Peste 2 ani

0.40

Peste 3 ani

0.35

Peste 4 ani

0.30

Peste 5 ani

0.25

Peste 6 ani

0.20

Intre 7 si 8 ani

0.15

 

Pensii-tratamentIn conformitate cu prevederile art.65, alin.1 al Legii nr. 263/2010, pensia anticipata partiala se acorda persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare sau au realizat depasirea acestuia cu pana la 8 ani, cu cel mult 5 ani inaintea varstei standard de pensionare, conditii ce trebuie indeplinite cumulativ si care raman in continuare neschimbate.

Noua prevedere legala este aplicabila doar cererilor privind acordarea pensiei anticipate, inregistrate de Casa Judeteana de Pensii  incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr. 142/2016, respectiv 17 iulie 2016.

In cazul beneficiarilor de drepturi de pensie anticipata partiala, stabilite anterior datei de 17 iulie 2016, procentul de diminuare stabilit prin decizia de pensie ramane acelasi, pana la implinirea varstei standard de pensionare, in conformitate cu prevederile art.67 alin.1 din Legea nr. 263/2010.

 

pensiiReferitor la completarea modului de asigurare pe baza de contract de asigurare la sistemul public de pensii, notarii publici au fost inclusi in categoria persoanelor care se pot asigura la sistemul public de pensii, pe baza unui contract de asigurare, in situatia in care se doreste completarea venitului asigurat.

In ceea ce priveste stagiul de cotizare aferent conditiilor de grupa I, conditii speciale sau deosebite, conform noii reglementari, art.60, alin.1 al Legii nr. 263/2010 este modificat, in sensul ca fractiunea de an de stagiu de cotizare realizata in grupa I si/sau  conditii speciale de munca, pentru care nu se acorda reducerea varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55, alin.(1), lit.b, poate fi cumulata cu perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite de munca (grupa II de munca), in vederea reducerii varstei standard de pensionare conform prevederilor art.55, alin. (1), lit.a.

 


Adaugati un comentariu


 

*