Valoarea punctului de pensie a crescut cu 10 procente de la 1 iulie

2 iulie 2018 | 0 comentarii |

Casa Județeană de Pensii anunță buzoienii că, începând cu aceeași dată, crește și valoarea pensiei minime garantate, precum și cuantumului indemnizației de însoțitor al pensionarilor cu gradul I de invaliditate.

 

Casa Județeană de Pensii Buzău înștiințează pensionarii sistemului public de pensii că, începândcu data de 1 iulie 2018 au intervenit modificări legislative care conduc la modificarrea unor drepturi de asigirări sociale.

Astfel, conform Art. 1, al (1) din OUG 82/2017 „Începând cu data de 1 iulie 2018, prin derogare de la prevederile Art.102, al (2) din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare,  valoarea punctului de pensie se majorează cu 10% și este de 1.100 de lei”.

Facem precizarea că de creșterea valorii punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, începând cu 1 iulie 2018, beneficiază, la nivelul județului Buzău, conform evidențelor CJP Buzău, un număr total de 123.735 pensionari, din care 34.208 sunt beneficiari de pensie socială minim garantată, a căror pensie a crescut de la 520 de lei la 640 de lei”, a precizat directorul Casei Județene de Pensii, Buzău, Carmen Androne.

Tot de la 1 iulie, potrivit Art. 1 (al (2) din OUG 82/2017 „Prin derogare de la prevederile Art. 1, al (2) din OUG nr. 6/2009, privind instituirea pensiei sociale minim garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, în perioada 1 iulie-31 decembrie 2018, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari este de 640 de lei”.

De pensia minimă garantată beneficiază pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, dacă nivelul cuantumului pensiei lor se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Pe lângă pensionari și beneficiarii pensiilor minime garantate, începând cu 1 iulie 2018, vor beneficia de majorarea cuantumului indemnizației, persoanele care au calitatea de însoțitor al unui pensionar încadrat în gradul I de invaliditate, indemnizația fiind majorată de la 800 de lei la 880 de lei.

 

 

Carmen Androne – Director CJP

Odată cu aceste majorări, Guvernul a anuntat și o serie de modificări privind calendarul de plată a pensiilor. Conform noilor prevederi, plățile curente se vor face între 1 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor, iar pentru pensionarii avizați (care nu sunt găsiți la domiciliu), banii și documentul de plată (talonul) se vor putea ridica de la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective, adică până pe data de 17, inclusiv.

Plățile restante se efectueză între 11 și 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor, iar pentru pensionarii care nu sunt găsiți la domiciliu, banii și documentul de plată (talonul) se vor putea ridica de la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată, adică până pe data de 17, inclusiv.

Folosim acest context pentru a preciza că în cazul persoanelor ale căror drepturi se achită prin conturi curente sau conturi de card, calendarul de plată este cel de până în prezent. Astfel, plata se face începând cu data de 14 sau din prima zi lucrătoare care urmează datei de 14 a lunii, dacă această dată este o zi nelucrătoare. Pentru aceste persoane, documentul de informare (talonul mov) se transmite între 1-15 ale lunii la domiciliul beneficiarului. Dacă acesta nu este găsit la domiciliu, documentul de informare se poate ridica de la ghișeele oficiului poștal de care aparține, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective, adică până pe data de 17, inclusiv”, a specificat directorul executiv al CJP Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*