Peste 7.000 de cereri pentru bilete de tratament, primite la Casa Județeană de Pensii Buzău

29 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Cererea este mai mică decât în perioada similară a anului trecut, dar chiar și așa, numărul solicitărilor îl depășește cu mult pe cel al biletelor repartizate în acest an la nivelul județului.

 

Situația privind modul de valorificare a biletelor de tratament repartizate pentru acest an Casei Județene de Pensii Buzău la finele primelor trei trimestre  a constituit unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a ședinței pe luna octombrie a Colegiului Prefectural, care a avut loc în această dimineață. Un raport în acest sens a fost prezentat în cadrul ședinței de către directorul executiv al Casei județene de Pensii, Carmen Androne, care a precizat că și în acest an, cererea pentru bilete de tratament a depășit cu mult oferta disponibilă, chiar dacă numărul solicitărilor s-a mai redus față de anul precedent.

După cum reiese din raportul prezentat azi în Colegiul Prefectural, pentru anul 2018, Casei de Pensii Buzău i-au fost atribuite 4.486 de bilete de tratament, repartizate pe 19 serii, în 27 de stațiuni. Dintre acestea, 2.221 de bilete au fost repartizate către unitățile care aparțin Ministerului Muncii, iar restul de 2.265 au fost repartizate către societăți comerciale cu care Ministerul Muncii a încheiat contract.

Față de anul trecut, numărul biletelor de tratament repartizate la nivelul județului a fost mai mic, în 2017, Casa Județeană de Pensii primind 4.866 de astfel de bilete. Tot comparativ cu anul trecut, în 2018, prima serie pentru care s-au acordat bilete de tratament a început pe data de 22 februarie, cu câteva săptămâni mai devreme față de 2017, când debutul primei serii a avut loc pe 10 martie.

 

Carmen Androne

Până la finele lunii septembrie, pe adresa casei de pensii județene au fost primite, din partea beneficiarilor eligibili 7.085 de cereri, numărul acestora fiind în scădere față de perioada similară a anului trecut, când se primiseră deja 7.731 de solicitări pentru bilete de tratament. Chiar și așa, numărul cererilor a depășit și de această dată oferta, cele mai multe dintre solicitări, 3.000 mai exact, fiind pentru perioada iulie-august, în plin sezon estival.

Până în prezent, s-au alocat bilete de tratament pentru 15 din cele 19 serii, directorul CJP, Carmen Androne, menționând că „din cele 3.411 bilete alocate au fost valorificate 3.189, dintre care 329 sunt bilete gratuite. Rezultă astfel un grad de valorificare de 93,5%, mai mare decât în perioada similară a anului trecut, când gradul de valorificare a biletelor alocate era de 88,2%”.

În ceea ce privește stațiunile cele mai solicitate de pensionarii buzoieni, în topul preferințelor rămân cele de pe Litoral, respectiv Eforie Nord, Mangalia și Techirghiol, precum și cele din zona montană precum Covasna, Herculane  și Vatra Dornei.

 

Nu în ultimul rând, multe solicitări au fost primite și pentru singura stațiune balneoclimaterică din județul Buzău – Sărata Monteoru – preferată atât pentru oportunitățile de tratament, cât și datorită distanței mici față de domiciliile solicitanților. Preferințele buzoienilor în acest sens au rămas neschimbate față de anul trecut, același trend fiind constatat și în anii anteriori.

În raportul prezentat azi, directorul Casei Județene de Pensii Buzău a reamintit și care sunt principalele modificări ale criteriilor de acordare a biletelor de tratament, intrate în vigoare începând cu acest an. Potrivit noilor norme legislative „pensionarii aparținând Caselor de Pensii Sectoriale ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne și SRI nu mai pot beneficia de biletele de tratament atribuite prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice, prevedere ce a fost valabilă și anul trecut. Totodată, în anul 2018, însoțitorii persoanelor cu handicap pot beneficia de bilete de tratament doar dacă au calitatea de pensionar sau salariat, fiind necesar să fie asigurați în sistemul public de pensii. De asemenea, copiii minori ai pensionarilor sau asiguraților sistemului public de pensii nu mai pot beneficia de bilete de tratament. La fel, și soția sau soțul pensionarului sau asiguratului nu mai poate beneficia de bilet de tratament, dacă nu are calitatea de pensionar sau salariat”, a subliniat Carmen Androne.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*