Ambulanțe din bani europeni, pentru zonele defavorizate

29 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Cele peste 1.300 de vehicule vor fi achiziționate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

 

Pe lângă achiziția celor peste 2.000 de ambulanțe pentru care se desfășoară deja procedurile de licitație, subunitățile de intervenție din țară urmează să mai primească în dotare alte peste 1.300 de ambulanțe care, de această dată, vor fi destinate intervențiilor în zonele defavorizate.

Spre deosebire de primul lot, pentru care responsabilitatea achiziției revine Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ambulanțele pentru zonele defavorizate vor fi achiziționate de MDRAP, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Ministerul a obținut în acest scop o finanțare de aproape 559 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, iar zilele trecute, ministrul Paul Stănescu a semnat șapte contracte de finanțare pentru achiziția celor peste 1.300 de ambulanțe, se arată într-un comunicat al MDAPR.

Prin acest proiect vor fi achiziționate ambulanţe de tip A 2, ambulanţe de tip B 4 x 2, ambulanţe de tip B 4 x 4, ambulanţe de tip C pentru transportul nou-născuţilor în stare critică, ambulanţe specializate pentru pacienţii cu risc biologic, ambulanţe pentru transport victime multiple, posturi medicale avansate, unităţi de suport pentru accidente colective și ambulanţe pentru acces în zone foarte greu accesibile.

 

Proiectele au fost depuse la sfârşitul lunii august, iar ambulanţele vor fi distribuite regiunilor mai puţin dezvoltate Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Nord-Est și Centru.

În comunicatul MDRAP se precizează că „echipamentele achiziţionate vor permite evaluarea, primul-ajutor calificat, acordarea asistenţei medicale şi transportul pacienţilor atât prin modernizarea infrastructurii existente a sistemului integrat de urgenţă, cât şi prin dezvoltarea de noi structuri în cadrul acestuia”.

În același document se menționează că beneficiarii eligibili ai proiectului sunt parteneriatele formate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de lider de parteneriat, şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă din fiecare regiune.

 

Totodată, beneficiarii direcți în urma achiziţiei acestor echipamente vor fi serviciile de ambulanţă judeţene, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice cu atribuţii în domeniul căutării-salvării de persoane în zone montane, greu accesibile, alături de ISU şi IGSU.

Noile ambulanțe, care vor intra în dotarea subunităților SMURD, vor permite creşterea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă, inclusiv în cazul accidentelor cu victime multiple, şi vor creşte eficienţa şi calitatea serviciilor medicale de urgenţă şi a celor de prim-ajutor calificat, subliniază reprezentanții Guvernului.

Dat fiind faptul că județul Buzău se află în una dintre zonele defavorizate pentru care se vor achiziționa cele peste 1.300 de autospeciale, este de așteptat ca una sau mai multe ambulanțe din acest lot să fie distribuite și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*