Daca e „marti 13”, sunt porti deschise la ISU Buzau

Institutia va organiza maine Ziua Informarii Preventive, ocazie cu care sediul din Buzau si celelalte subunitati din judet vor putea fi vizitate.

 

Peste 1.000 de interventii in situatii de urgenta si peste 2.500 de vieti au fost salvate de pompierii si paramedicii SMURD Buzau, numai in acest an. Salvarea de bunuri si vieti sunt principalele misiuni la care raspund pompierii si paramedicii buzoieni, iar preventia este un obiectiv pe care incearca permanent sa-l aduca in constiinta publica, pentru a se evita eventuale tragedii.

Acesta este cel de-al saselea an de cand, la nivelul conducerii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta s-a luat decizia desfasurarii unui program national de prevenire, dupa un calendar mai putin obisnuit. S-a tinut cont de superstitiile legate de ziua de marti, in care se spune ca sunt „trei ceasuri rele”, precum si de conotatiile nefaste ale cifrei „13”, iar ideea demararii acestui program a fost aceea ca „ghinionul” poate fi prevenit printr-o buna informare a populatiei.

Astfel, de fiecare data cand data de 13 a unei luni pica intr-o zi de marti, data respective este declarata Ziua Informarii Preventive, iar toate Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din tara desfasoara actiuni specifice, in vederea informarii populatiei cu privire la evitarea unor factori de risc ce pot duce la aparitia unor astfel de situatii.

 

Pentru ca maine este marti si totodata va fi si data de 13, ISU Buzau va marca aceasta zi la sediul central si in toate subunitatile si punctele de lucru din judet. Astfel, pentru maine sunt programate, la nivelul institutiei, o serie de activitati informativ-educative ce urmaresc constientizarea opiniei publice asupra pericolelor la care se expune in cazul nerespectarii masurilor si regulilor de comportare specifice tipurilor de situatii de urgenta.

In acest scop, in intervalul orar 10.00 – 14.00 portile de la sediul din Buzau al resedintei ISU Buzau dar si de la Detasamentul de Pompieri Ramnicu Sarat, Sectia de Pompieri Maruntisu, Punctul de Lucru Pietroasele, Punctul de Lucru Beceni si Punctul de Lucru Nehoiu vor fi deschise vizitatorilor, care sunt asteptati in numar cat mai mare.

Cu aceasta ocazie, cei care vor da curs invitatiei vor putea cerceta de aproape tehnica din dotarea echipajelor de pompieri si a paramedicilor SMURD, beneficiind totodata de informatii si recomandari referitoare la situatiile de urgenta si modul in care acestea pot fi prevenite.

 

Evenimentul de maine vine intr-un context in care astfel de situatii sunt frecvente pe teritoriul judetului. De la inceputul anului si pana acum, echipajele ISU Buzau au fost solicitate la peste 1.000 de misiuni de interventii in situatii de urgenta si alte 2.538 de interventii ale paramedicilor SMURD care au intervenit in salvarea unor vieti. Cele mai multe dintre acestea au fost misiuni pentru stingerea unor incendii, acestea fiind cele mai frecvente situatii de urgenta care au loc pe raza judetului.

Specialistii ISU Buzau spun ca cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinte au fost reprezentate de instalatiile electrice defecte sau improvizate, cosurile de fum necuratate sau deteriorate, focul deschis, fumatul, precum si jocul copiilor cu focul, iar tinand cont de aceste aspecte, informatiile si recomandarile pe care le vor face maine vizitatorilor se vor axa mult pe aceste aspecte.

 

ISU – SMURD – prevenite

Tot marti, 13 iunie 2017,  Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ,,Neron Lupascu” al judetului Buzau organizeaza, incepand cu ora 11.00, exercitii demonstrative in teren, pentru gestionarea unor situatii de urgenta, cu mai multe situatii tactice. Constientizarea opiniei publice asupra pericolelor la care se expune in cazul nerespectarii masurilor si regulilor de comportare specifice tipurilor de situatii de urgenta sunt principalele obiective urmarite prin aeste demonastratii.

Exercitiile se vor desfasura in locatii cu afluenta mare de persoane din municipiul Buzau (str. Frasinet), municipiul Ramnicu Sarat (str. Crangu Meiului) si in orasul Patarlagele (str. Alexandru Ioan Cuza).

Totodata, pompierii si paramedicii din cadrul ISU Buzau vor face recomandari si cu privire la modul de comportare in cazul unui cutremur sau in situatia unei urgente medicale, insistand la acest capitol pe necesitatea ca masurile de prim ajutor sa fie cunoscute de cat mai multe persoane, pentru ca o astfel de manevra aplicata la timp poate face diferenta dintre viata si moarte.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*