Buzoienii afla astazi cum se gestioneaza situatiile de urgenta generate de dezastre naturale

13 octombrie 2017 | 0 comentarii |

ISU Buzau va organiza o serie de activitati, in cadrul tuturor subunitatilor din judet, cu ocazia Zilei Internationale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

 

O rezolutie adoptata in 2009 de Adunarea Generala a Organizaitiei Natiunilor Unite a stabilit ca ziua de 13 octombrie sa fie declarata Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Prin urmare, astazi este marcata aceasta zi pentru al optulea an consecutiv, context in care Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzau a pregatit o serie de activitati ce vor avea loc in cadrul tuturor subunitatilor din judet.

In intervalul orar 9.00-14.00, atat la sediul central al institutiei, din municipiul Buzau, cat ale subunitatilor de interventie din judet, respectiv Detasamentul de Pompieri Ramnicu Sarat, Statia de Pompieri Maruntisu, si punctele de lucru Pietroasele, Beceni si Nehoiu, portile vor fi deschise vizitatorilor „civili”, ocazie cu care vor fi prezentate mijloacele de interventie in caz de dezastre naturale si modul de folosire al acestora, precum si tehnica de interventie cu care echipajele participa la misiunile de salvare.

Totodata, specialistii inspectoratului vor furniza informatii din domeniu, in scopul evidentierii modului in care actiunile de sensibilizare la nivel comunitar pot avea un impact mare in atenuarea unui dezastru.

 

Sanatateabuzoiana.ro se alatura acestui demers, diseminand aceste informatii catre cititorii sai, pentru a intelege mai bine care sunt mecanismele care se activeaza in cazul unor situatii de urgenta generate de dezastrele naturale, mai ales ca judetul Buzau este situat intr-o zona in care astfel de fenomene sunt frecvente.

Astfel, conform specialistilor ISU Buzau, prin „dezastre naturale” se inteleg fenomenele naturale de origine geologica sau meteorologica, ori imbolnavirea unui numar mare de persoane sau animale, produse in mod brusc, ca fenomene de masa. In categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologica sau meteorologica sunt cuprinse cutremurele, alunecarile si prabusirile de teren, inundatiile si fenomenele meteorologice periculoase care afecteaza violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocand pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si degradarea mediului ambiant.  In ceea ce priveste cealalta categorie de evenimente, la acest capitol putem vorbi de epidemii, atunci cand este vorba de un val de imbolnaviri in randul populatiei, si de epizootii, atunci cand afectate sunt animelele, iar imbolnavirea acestora pune in pericol si sanatatea populatiei. Astfel de situatii impun o serie de masuri, luate in colaborare cu institutiile responsabile de sanatatea publica, putandu-se ajunge la instituirea carantinei in anumite zone pentru a impiedica raspandirea valului de imbolnaviri.

 

Pentru diminuarea si reducerea efectelor provocate de astfel de hazarde naturale, la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Neron Lupascu” al judetului Buzau sunt constituite echipe specializate pe diferite tipuri de risc, care intervin atunci cand situatia o impune.

Pentru gestionarea situatiilor aparute la dezastre, in sprijinul fortelor profesioniste intervin si membrii Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta din localitatile afectate, servicii ce isi desfasoara activitatea in subordinea Consiliilor Locale, cat si echipele de interventie din cadrul institutiilor deconcentrate, cu functie de sprijin in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Centrul Operational Judetean indeplineste permanent functiile de monitorizare, evaluare, instiintare, avertizare, prealarmare si coordonare tehnica operationala a interventiilor in situatii de urgenta.

In scopul gestionarii eficiente si al prevenirii situatiilor de urgenta, Serviciul de Pregatire pentru Interventie si Rezilienta Comunitatilor desfasoara, zilnic, activitati de pregatire a organismelor si structurilor pentru managementul situatiilor de urgenta si activitati de protectie, pregatire si educatie preventiva a populatiei, salariatilor, studentilor, elevilor si prescolarilor, pentru cunoasterea tipurilor de risc la care pot fi expusi si al comportamentului pe care trebuie sa il adopte la producerea unor situatii de urgenta generate de diferite tipuri de risc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*