Sarata Monteoru a primit oficial statutul de statiune balneoclimaterica
Presedintele Consiliului Judetean Buzau considera ca astfel s-a creat posibilitatea accesarii mai multor fonduri guvernamentale si europene, precizand ca administratia locala se va implica in dezvoltarea statiunii.
Printr-o hotarare de guvern adoptata in cursul acestei luni, localitatii Sarata Monteoru i s-a recunoscut oficial statutul de statiune balneoclimaterica, acesta fiind un important pas inainte in procesul de revitalizare a statiunii, inceput in urma cu mai multi ani.
Statiunea si-a cunoscut perioda maxima de glorie in perioada interbelica, atunci cand concura cu statiuni renumite din intreaga Europa. dupa cel de-al doilea razboi mondial, a inceput declinul, care a continuat pana in anul 1970. In incercarea de a redresa cumva statiunea, guvernul comunist a construit aici doua hoteluri si a amenajat o baza de tratament, pana in 1989, Sarata Monteoru reusind sa se mentin pe linia de plutire.
Dupa 1990, statiunea a fost lasata in paragina, devenind timp de cativa ani o adevarara localitate-fantoma in care nu se mai desfasura niciun fel de activitate. Treptat, interesul pentru potentialul balnear al statiunii a inceput sa atraga investitori, astfel ca Sarata Monteoru a fost readusa la viata, prin infiintarea unor noi pensiuni, reabilitarea vechii baze de tratament si a hotelurilor lasate in paragina si infiintarea unor noi centre de tip SPA, bazate pe potentialul balnear al apelor minerale de aici.

Petre Emanoil Neagu
In prezent, statiunea reprezinta o destinatie in special pentru persoanele varstnice care beneficiaza de bilete gratuite de tratament, insa a inceput sa atraga si tot mai multi pasionati ai sporturilor extreme si amatori de drumetii.
Referindu-se la noul statut al statiunii, recunoscut oficial, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, a declarat ca „acordarea statutului de statiune balneoclimatica reprezinta inca un pas important in procesul de revitalizare a statiunii Sarata-Monteoru. Noul statut ofera posibilitatea accesarii mai multor categorii de fonduri, atat europene, cat si guvernamentale. Interesul nostru, al autoritatilor locale, este acela ca statiunea Sarata-Monteoru sa devina un centru de atractie pentru turisti, mai ales ca este o zona prea putin exploatata din acest punct de vedere. Consiliul Judetean va sprijini in continuare proiectele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Sarata-Monteoru si sunt convins ca, impreuna cu Primaria comunei Merei, vom reusi sa finalizam si alte proiecte, care vor duce la dezvoltarea statiunii si transformarea acesteia intr-un reper turistic la nivel national”.