Campanie dedicata promovarii medicamentelor biologice

Desi mai scumpe, acestea se dovedesc mult mai eficiente in tratarea cancerului, a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, diabetului si a altor boli grave, in comparatie cu cele conventionale, dupa cum sustin specialistii.

 

medicamente generice - producatoriCentrul pentru Inovatie in Medicina a lansat, in aceasta saptamana, campania „Pentru Viata”, dedicata biotehnologiei si medicamentelor biologice, in parteneriat cu Local American Working Group, in cadrul programului Health Innovation Agenda. Cu aceasta ocazie a fost organizata o conferinta de presa in cadrul careia initiatorii actiunii au explicat ca medicamentul clasic, cu care sunt obisnuiti majoritatea pacientilor, este mai usor de fabricat si multiplicat, insa efectele sale sunt mult reduse fata de un medicament biologic.

In acest sens, medicul Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, a precizat ca „medicamentele biologice sunt cele de ultima generatie si sunt folosite cu succes in terapiile oncologice. Aceste medicamente tintesc la nivelul ADN-ului uman si ajuta organismul sa se refaca. Este nevoie de o intelegere profunda a felului in care actioneaza medicamentele moderne, pentru ca avem si esecuri terapeutice, daca ne gandim ca in trei din patru cazuri, un bolnav cu cancer, tratat in 2001 conform ghidurilor, nu raspundea la tratament, la fel si pentru boala Alzheimer si 50 la suta pentru diabet. Influenta medicamentelor biologice se evidentiaza pentru ca, daca in urma cu 20 de ani un pacient cu colon metastazic traia cam cinci luni, acum, cu acces la noile terapii, traieste in medie doi ani, la fel in melanomul malign metastazic, cancerul la san”.

 

Dr. Marius Geanta

Dr. Marius Geanta

In opinia specialistului, importanta medicamentelor biologice este esentiala, avand in vedere ca, in prezent, sunt in dezvoltare peste 700 de medicamente biologice pe plan mondial. Dr. Geanta considera ca este de asteptat ca in urmatorii ani sa vina pe piata destul de multe dintre aceste medicamente, pentru a face diferenta intre viata si moarte, iar obligatia statelor este sa asigure, pacientilor, accesul la ele.

Legat de biotehnologia acestor medicamente, dr. Marius Geanta a subliniat ca aceasta este scumpa tocmai pentru ca utilizeaza enzime si microorganisme pentru a realiza produse chimice de calitate, fiind nevoie de anumiti parametri.

„Un medicament conventional are nevoie de 50 de teste de calitate si monitorizare pe parcursul tehnologic, pe cand cel biologic de cinci ori mai multe”, a adaugat medicul.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Si reprezentantii asociatiilor de pacienti prezenti la festivitatea de lansare a campaniei au apreciat influenta benefica a terapiilor biologice. Astfel, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, a declarat ca tratamentele biologice sunt salvatoare de vieti si constituie un beneficiu major pe care, insa, statul nu il poate oferi pacientilor.

La randul sau, Cristian Andriciuc, reprezentantul Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania a mentionat ca tratamentul pacientilor de diabet este unul sustinut si nu se poate schimba de pe o zi pe alta cu rezultate bune in scurt timp. „Insulina de noua generatie este apropiata de cea fabricata de corpul uman”, a aratat el, subliniind ca este nevoie insa de o constanta si o puritate a tratamentului, care nu se obtin de fiecare data la unii pacienti din Romania din lipsa unei strategii guvernamentale eficiente.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*